parallax background

10 asana koje reguliraju protok druge čakre

Otvaranje druge čakre pomoću mantre VAM
listopad 13, 2020
maja posavec
Maja Posavec u novom singlu “Biljke” isprepliće svoje dvije ljubavi – glazbu i glumu
listopad 13, 2020

 

Druga čakra, Svadhisthana, nalazi se u području zdjelice, između genitalija i pupka. Obuhvaća maternicu, genitalije, mjehur, bubrege i krvožilni sustav. Element joj je voda stoga je povezana sa svim tjelesnim tekućinama. Značajke ovog energetskog centra su seksualnost, emocije, zadovoljstvo, želje, kreativnost, odnosi… Boja joj je narančasta.

Kada je ova čakra u balansu mi smo fluidni, protočni i prilagodljivi, kako u svome tijelu tako i sa svojim odnosima, kreacijama i manifestacijama. Možemo si afirmirati „ja osjećam“ i dopustiti emociji da postoji i da prođe; što je i njena priroda, jer je emocija u biti energija u pokretu (emotion; in motion). Ako je čakra iz bilo kojeg razloga blokirana (trauma ili stres) posljedice su:

– izazovi sa seksualnošću (nemogućnost postizanja orgazma, impotencija, niski libido)
– bolovi u donjem dijelu leđa, išijas
– nemogućnost povezivanja sa svojim strastima i stvarima koje volimo raditi
– previše kontrole, nemogućnost opuštanja u „flow“ stanje, manipulacija
– osjećaj manjka kreativnosti
– nemogućnost pronalaska užitka u svakodnevici
– zatvoreni, kruti kukovi, podvučena zdjelica
– konstantni ples između boli i zadovoljstva – uskraćivanje zadovoljstva ili im se previše predajemo
– inercija, stagnacija
– turbulentni, nezdravi odnosi, prevelika vezanost

Osjećaj krivnje je glavni neprijatelj ove čakre. Balansiramo ju kroz svjesni rad na sebi, prvo kroz samorefleksiju, a zatim kroz biranje alata koji će nam pomoći promijeniti uvjerenja koja nas blokiraju.

Pokret je bitan za ovu čakru, osobito fludian, mobilan pokret zdjelice i kukova. Ako zamislimo da je tijelo voda (što praktički i je) ako ga ne krećemo ono postaje kao bara, močvara; ustajalo i učmalo. Ali ako tijelo gibamo, pogotovo kroz vježbe mobilnosti, mi pokrećemo protok našeg tijela i ono postaje više kao rijeka, puni se energijom, revitalizira i čisti.

Ples je jedan od zabavnih načina stimuliranja ovog centra. Ples je fludian, budi tokove u tijelu, poziva užitak, ugodu, njegu i zadovoljstvo. Osim plesa tu je i joga koja sama po sebi balansira sve energetske centre. Za drugu čakru nabolje su asane otvaranja kukova, osobito rotacije i fleksije.

Slijede asane koje pomažu regulirati tok Svadhisthane. Svaki položaj držite 5- 10 udaha i izdaha. Prije izvođenja asana dobro je zagrijati se s vježbama mobilnosti ili nekoliko Pozdrava Suncu.

10 asana koje reguliraju protok druge čakre

1. CAT COW (KRAVA MAČKA)

Na sve 4 smo: dlanovi ispod ramena, koljena ispod kukova, laktovi mikrosavinuti prema koljenima. Udahom se otvorimo u ekstenziju kralježnice (glava i stražnjica gore, leđa aktiviramo prema podu) izdahom podvučemo zdjelicu, zaoblimo leđa i pogledamo pupak.

Probajte ovu već poznatu vježbu raditi tako da ne pokrećete glavu i zdjelicu u isto vrijeme, već da pokret krene od zdjelice i zatim kralježak po kralježak do vrha glave, koliko traje dah, toliko traje i pokret. Povezujemo dah i pokret.

joga asane

krava mačka

2. ANAHATASANA

Iako je ova asana primarno za otvaranje prsnog koša i 4. čakre, ovdje stimuliramo prostor oko sakruma te nam u ovom slučaju tamo ide i pažnja za vrijeme držanja asane. Smjestimo koljena ispod kukova, dlanove pružimo što dalje i spustimo torzo. Asana nas razbuđuje i otklanja inerciju.

Za detaljno poravnanje prve dvije asane pogledajte „Joga položaje za sjedaće“.

joga asane

3. OTVARANJE KUKA U SFINGI

Legnemo na prsa, podbočimo se na laktove koji su ispod ramena. Raširimo prste i guramo srce naprijed (nježno vučemo dlanove prema sebi). Jedna noga je pružena, drugu savijemo na 90. Naslonimo se na laktove kao za plank na podlakticama (laktovi ispod ramena). Obje noge su savijene- kuk, koljeno i stopalo. Zategnemo „fleks“ na stopalu i raširimo prste, cijela noga je aktivna.

Nježno tiskamo kuk u pod i duboko dišemo. Ostanemo 5-10 udaha i ponovimo na drugoj strani.

joga asane

4. ŽABA

Neću lagat, ova vježba je hardcore. Osobito ako imate jako zatvorene kukove, slobodno modificirajte s jastucima ispod koljena. Naslonimo se na laktove kao za plank na podlakticama (laktovi ispod ramena). Obje noge su savijene, sve po 90° (kuk, koljeno, stopalo). Bitno: stražnjica ostaje u liniji koljena, ne bježimo naprijed sa zdjelicom već je nježno guramo prema nazad. Kad se smjestimo u položaj, umirimo se i duboko dišemo kroz sve senzacije koje osjećamo, bilo ugodne ili neugodne. Ostanemo 5-10 udaha i izdaha.

joga asane

5. RAZNOŽNI PRETKLON (UPAVISHTA KONASANA)

Sjednemo i raširimo noge. Sjedne kosti su okomite na pod (zdjelica nije podvučena već ju guramo u neutralan položaj). Noge aktivne, stopalu u fleksu, sa ravnim leđima odemo u pretklon. Ostanemo gdje nam je granica i dišemo. Ova asana, kao i prethodne dvije isteže i otvara prepone, kukove i stimulira abdominalne organe. Za modifikaciju možete staviti dekicu ispod stražnjice i/ili malo saviti koljena.

joga asane

6. PRETKLON U DIJAMANTU

Spojimo tabane dalje od zdjelice, kukovi otvoreni, s torzom odemo u pretklon. Pokušamo više „u dalj“ nego u pretklon, zatim se opustimo, slušamo dah. Ostanemo 10-tak udaha i izdaha.

joga asane

7. GODDESS (BOGINJA)

Stanemo šire od kukova (malo uže od dužine jedne naše noge).Otvorimo stopala prema van, pete unutra. Koljena savijamo u smjeru naših prstiju na nogama (ovo je jako bitan dio jer na taj način čuvamo koljena. Zdjelicu guramo naprijed, koljena van. Ruke raširimo u „kaktus“ sa savijenim laktovima širine ramena, svi prsti rašireni, lopatice spajamo. Ostajemo 5-10 udaha i izdaha. Ovu asanu možemo raditi i uz nježni i fluidni pokret torza.

joga asane

8. GOLUB

Najzdravije je ući u položaj iz psa prema dolje i zatim „zakoračiti“ u položaj odnosno namjestiti koljeno blizu istog ručnog zgloba, stopalo ide prema unutra 45°. Zdjelica je u neutralnom položaju, magnetiziramo odnosno vučemo prednju nogu nježno prema nazad a stražnju prema naprijed. Ne sjednemo na stražnjicu u stranu. Nježno se spustimo na nogu koliko ide, torzo postaje težak i ostanemo 5-10 udaha i izdaha.

joga asane

9. MALI MOST

Legnemo na leđa, savijemo koljena, stopala širine kukova. Dignemo gore kukove, isprepletemo prste iza leđa i malo „došetamo“ lopaticama jedna do druge. Probamo zadržati visinu, a malo opustiti stražnjicu da dio težine ode na noge. Aktivirati bedra (nogu stisnuti jednu prema drugoj).

joga asane

10. LEŽEĆI TWIST (SUPTA MATSYENDRASANA)

Legnemo na leđa, dignemo noge sa savijenim koljenima iznad kukova (sve 90°). Stisnemo trbuh, nježno pritisnemo donji dio leđa u pod i spustimo noge u jednu stranu, glavu okrenemo u drugu. Duboko dišemo u sakrum i donji dio leđa. Varijacija ove asane je i s prekriženim nogama. Modificirati možete sa stavljanjem dekice ili jastuka ispod koljena i/ili ramena. Kad završimo s 5-10 udaha i izdaha, zadržati koji dah u neutralnom položaju, a zatim ponoviti na drugoj strani.

joga asane

 

12 asana koje reguliraju protok prve čakre možete pronaći ovdje. 

 

Više o jogi potraži u rubrici SKLADNO TIJELO.

 

 

Arijana Smit

– Učiteljica sam glazbe i yoge (i studentica istih), glazbenica i meditant. Volim s ljubavlju dijeliti svoje gore navedene strasti kroz zabavan, kreativan, razigran način kako bi se iscijelili te dublje povezali sa sobom, drugim živim bićima i Majkom Zemljom.

 

Foto: Mladen Ognjenović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.