parallax background

13 koraka koji dovode do stanja kroničnog stresa

žetveni mjesec
Žetveni Mjesec: nešto se bliži svome kraju
rujan 14, 2019
integracija
ZEN tarot – Integracija
rujan 15, 2019

 

Kronični stres vas ubija! (ali EFT vam može pomoći). Zapravo, taj je kronični stres – “stresno preopterećenje” koje osjećate svakodnevno – on je taj koji tiho, ali sustavno narušava vaše zdravlje i dobrobit.

No, ipak. Vi radite pametnije. Vježbate, spavate 8 sati dnevno, duboko dišete, radite jogu, meditaciju … Čak ste proveli sate na terapeutskom „kauču“ pokušavajući doći do “korijena” svog problema.

Ipak, kronični stres je tu, a vi osjećate njegove posljedice. Još gore, bolesti povezane sa stresom se pojavljuju svugdje gdje pogledate pa i u vašem tijelu.

Koja je zapravo razlika između raznih vrsta stresa i zašto nam neki koriste, a drugi ne?

Odgovor: sav stres (i metode njegova otpuštanja) nisu jednaki.

Stres nije samo u vašoj glavi. Stres je također fizički. (Postoje brojna znanstvena istraživanja koja to potvrđuju.)

Dok stres nije potpuno otpušten, ostaje pohranjen u vašem tijelu i u vašim stanicama, kola vašim tijelom i dovodi vaše zdravlje u opasnost.

Još uvijek niste uvjereni? Zdravstvene posljedice kroničnog stresa su znanstvena činjenica. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava nas na to. Također tu su i brojni natpisi u novinama, zdravstvenim publikacijama…

kronični stres

13 koraka koji dovode do stanja kroničnog stresa

Evo kako stres štiti vašem zdravlju (i vašem životu, vezama, odnosima, kilogramima i još mnogočemu ) u 13 točaka:

1.Razmišljate o nečemu stresnom – poslu, novcu, odnosima, obitelji, što god vas muči.

2. Vaša amigdala (u vašem srednjem mozgu) osjeća opasnost.

3. Vaš amigdala upozorava tijelo i dovodi ga u stanje „bori se ili bježi“.

4. U “bori se ili bježi” stanju, vaše tijelo oslobađa adrenalin i kortizol “hormona stresa”, odvlači krv iz probavnog trakta, ostavljajući vas manje sposobnim probaviti hranu i apsorbirati hranjive tvari što će za posljedicu imati povećanje težine

5. U ovom načinu funkcioniranja organizma, koji tijelo označava “kriznim”, više ste osjetljivi na bol – od kronične bolesti, artritisa, fibromijalgije, migrene, uznemirenosti želuca i još mnogo toga.

6. U ovom stanju pojačanog fiziološkog “upozorenja”, kreativni centar vašeg mozga smatra se “ne-bitnim” i zatvara se. Vaša sposobnost rješavanja problema, vaše kreativne sposobnosti, vaša intuicija – sve je svedeno na minimum.

7. Osjećate se sve razdražljivije, izoliranije i nestrpljivije. Vaši odnosi trpe.

8. Stres utječe na vaš san. Vaš metabolizam usporava.

9. Vaše tijelo izlučuje još više kortizola, uzrokujući još više štete vašem probavnom traktu (i struku)

10. Nakon prevelikog otpuštanja kortizola, vaše tijelo ide u “nadbubrežni umor”. Osjećate se iscijeđeno, iscrpljeno i depresivno.

11. Više nemate energije da se pridržavate odlazaka na vježbe, zdrave prehrane, meditacije, joge. Migrena, nesanica, gubitak kose povezan sa stresom, kronična bol i brojni drugi problemi postaju redoviti dijelovi vašeg života.

12. Boreći se s niskom energijom, teško se možete usredotočiti na posao i bilo što drugo. Vaši odnosi trpe.

13. Vaša se napetost, anksioznost, nervoza, bolest produbljuje. Vi (i vaše tijelo) ste u stresu.

Koliko ste pod stresom možete otkriti putem kratkog upitnika ovdje.

Kako biste si pomogli riješiti se negativnog stresa kojeg nakupljate kroz dan, dovoljno je svega 15-minuta korištenja EFT-ja na onome što vam je taj dan izazvalo stres, oko čega ste se uzrujali, što vas je rastužilo…

Kao što mnogi EFT stručnjaci vole reći, tapkanje je vrsta emocionalne higijene, kako svakoga dana perete zube tako brinite i svom emocionalnom zdravlju.

Naučite tapkati!

 

Više o EFT potraži u rubrici HEALING.

 

Danijela Medaković

– uspješno upravljati sobom i biti sam sebi prijatelj i podrška najviše je što možete učiniti za svijet. EFT nas uči tome da se trebamo prihvatiti baš takvi kakvi smo, prigrliti i ono što nam se sviđa i ono što nam se ne sviđa. Tek onda kada prigrlimo to što nam se ne sviđa dolazi iscjeljenje i promjena. I to je moja misija, biti primjer prihvaćanja sebe i života u miru i skladu sa svime oko sebe.

Više na Tapkanje.eu

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.