zero waste

Želite isprobati život s manje otpada? U 14 koraka do zero waste osobne higijene

 

Bez obzira gdje se nalazite na svom putu bez otpada, tu smo da vas podržimo. Proizvodi za osobnu njegu i kupaonica sjajno su mjesto za početak jer su zamjene jednostavne i ne zahtijevaju previše energije ili istraživanja. Iako je većina nas svjesna štete koju plastika uzrokuje okolišu, ono što vjerojatno ne znate je onečišćenje plastikom koje ste stvorili na osobnoj razini.

Količina plastičnih proizvoda i ambalaže u kupaonicama je zapanjujuća; većina ovih proizvoda na neki način sadrži plastiku. Tuba paste za zube koju ste danas koristili i dalje će biti na planeti za 500 godina, dugo nakon što vas ne bude.

Beauty svijet prepun je proizvoda lijepih pakiranja namijenjenima ljubiteljima kozmetike i estetike. Nažalost, iza svih ovih luksuznih proizvoda i ambalaža nalazi se more otrovnog plastičnog otpada, koji nije baš lijep. Svake godine više od 120 milijardi komada ambalaže dolazi iz kozmetičke industrije – od kojih se većina ne može reciklirati. Dakle, kada bi žene navršile 81 godinu, proizvele bi preko 52 000 komada plastičnog otpada – samo od šminke, preparativne kozmetike i menstrualnog ciklusa.

zero waste

14 koraka do zero waste osobne higijene

Ovi mali koraci dovoljni su da drastično smanjite količinu otpada koji dolazi iz kupaonice:

1. Koristite kruti sapun umjesto gela za tuširanje

Tekući sapun ili gel za tuširanje često su pakirani u plastičnim pakiranjima i pumpicama koje se rijetko mogu reciklirati. Još bolji izbor je kupiti sapun zamotan u papir, a ne u plastiku.

prirodni sapun

@oleum_prirodni_sapuni

2. Koristite šampone za kosu u obliku krutog sapuna

Kruti šamponi za kosu postoje prilagođeni svim vrstama kose i djeluju jako dobro. Također, pokušajte izbjegavati mini putne bočice šampona. Slatke su, ali stvaraju previše plastičnog otpada.

kruti šampon

3. DIY piling za tijelo

Napravite prirodan i učinkovit piling za lice i tijelo miješanjem smeđeg šećera, limunovog soka i meda (ili maslinovog ulja). Odvojite po jednu jušnu žlicu svih sastojaka i dobit ćete mjeru dovoljnu za jedno korištenje.

4. Koristite tablete za zube ili pastu u staklenci

Tube paste za zube teško je reciklirati, jer je većina napravljena od plastike. Tablete za zube ili pasta u
staklenci su ekološki prihvatljiva alternativa.

5. Dezodoransi u reciklirajućim pakiranjima

Na dezodoransima u plastičnim pakiranjima često piše da se mogu reciklirati, ali istina je da idu direktno na odlagalište. Zašto? Gotovo svaka komponenta ambalaže je različita vrsta plastike što bi zahtijevalo potpuno rastavljanje kako bi se pravilno recikliralo. Nažalost, u današnje vrijeme, čini se, nitko nema vremena za to. S obzirom na to da pokret za smanjenje otpada traje već neko vrijeme iznenadili biste se koliko zero waste opcija postoji na tržištu, od papirnatih do aluminijskih pakiranja.

ben & anna

6. Zamijenite svoju plastičnu četkicu za zube onom od bambusa

Plastične četkice za zube se obično ne mogu reciklirati. Bambusove četkice za zube su mnogo manje štetne s obzirom da se mogu kompostirati, no svakako prije odlaganja uklonite čekinje jer nijedna bambusova četkica za zube (zasad) nema čekinje koje se uistinu mogu razgraditi.

četkica za zube od bambusa

7. Uklonite šminku perivim maramicama ili blazinicama

Za proizvodnju kilograma jednokratnih blazinica potrebno je čak 20.000 litara vode.
Ne samo da bi njihovo izbacivanje iz naše rutine smanjilo rasipanje vode, već i količinu smeća jer ne bismo bacali nekoliko blazinica svaki put kad nanesemo tonik ili skidamo šminku. Umjesto jednokratnih, birajte one koje se mogu prati i koje su izrađene od prirodnih materijala.

8. Provjerite naljepnice proizvoda za osobnu njegu

Velik broj pilinga za lice i sličnih proizvoda za njegu kože sadrže sitnu mikroplastiku, navedenu kao “polietilen”. Prije kupnje pažljivo provjerite etikete.

9. Prijeđite na višekratne britvice ili električne brijače

Birajte britvice koje su kombinacija drva i metala, ili samo metalne, izrađene od nehrđajućeg čelika. One se mogu reciklirati (pažljivo zbrinite i provjerite gdje) i stoga uopće ne proizvode plastični otpad.

bioroot

10. Zamijenite pjenu za brijanje sapunom

Prelaskom na sigurnosnu britvicu, preporučuje se korištenje kvalitetnog sapuna ili kreme za brijanje kojima sami stvarate pjenu. One su ekološki prihvatljivije od onih koje se nalaze u limenkama pod tlakom.

sapunoteka

11. Zamijenite zubni konac

Većina zubnih konca dolazi u plastičnom pakiranju, a sam konac je izrađen od najlona kojem također treba jako puno vremena da se razgradi. Postoji mnogo održivih alternativa, poput dispenzera od nehrđajućeg čelika kojeg možete doživotno ponovno puniti novim zubnim koncem.

12. DIY vodica za ispiranje usta

Kako biste smanjili plastični otpad iz boca s tekućinom za ispiranje usta, možete pokušati napraviti svoju: pomiješajte 60 ml filtrirane ili destilirane vode s 2 čajne žličice sode bikarbone i 2 kapi čistog ulja paprene metvice u bočici za višekratnu upotrebu.

13. Izbjegavajte plastične štapiće za uši

Jasno je da je higijenu moguće održavati i bez njih. Međutim, ako ih trebate imati kod kuće zbog
npr. nanošenja makeupa, odlučite se za papirnate, a ne plastične.

štapići za uši

14. Isprobajte menstrualnu čašicu i perive menstrualne uloške

Proizvodi namijenjeni menstruaciji također su sastavljeni od gomilu plastike i potrebno im je do 500 godina da se razgrade. Higijenski ulošci izrađeni su od 90 % plastike, a jedno pakiranje od 12 uložaka sadrži količinski u okvirnoj mjeri čak 4 plastične vrećice. Čak i pamučni tamponi sadrže plastiku, čak i u konopcu pa je ukupno 6 % tampona plastično.

Menstrualne čašice ili perivi menstrualni ulošci odlična su ekološka alternativa, ali i dugoročna financijska ušteda.

menstrualna čašica

 

Petra Sever

 

Foto: Unsplash, Pexels, PR

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.