parallax background

3 trika kako kožu ovog proljeća održati lijepom

sexy
Dobra knjiga: Stvarne žene govore o najvažnijem začinu života
ožujak 28, 2019
sat za planet
Sat za planet – Skini se s plastike, navuci se na prirodu!
ožujak 30, 2019
 

Kada govorimo o održavanju zdrave i hidratizirane kože zima nije period u kojem je to lako postići. Mnogi od nas jedva čekaju proljeće da nestanu zimske hladnoće s lica. Međutim, za mnoge ljude je ovo prijelazno razdoblje još gore i iritantnije nego debeli zimski minusi i hladni vjetrovi.


 

Akne, ekcemi, crvenilo, suhoća, su promjene na koži koje se često pojavljuju zbog promjene temperature, pojačanog sunčevog zračenja i sličnih uvjeta. U ovom prijelaznom razdoblju iz zime gdje je koža „znala“ kakvi su to oštri uvjeti, prelazimo u razdoblje kad je vrijeme nestabilno, veće su temperature, koža se znoji, grije, povećava se protok ulja u njoj, što sve rezultira promjenama na samoj koži. Kod mnogih ljudi u igru ulaze i sezonske alergije što može dodatno povećati iritantne promjene na koži.

Dakle, što je rješenje za ove probleme? Kreni s malim promjenama u rutini njege kože i prehrani. Tradicionalna kineska medicina ovome problemu pristupa kroz prizmu godišnjih doba. Cijela priča oko proljeća je u umirivanju, ublažavanju i buđenju kože. Popravljanje same barijere kože, koja je vjerojatno bila ugrožena u zimskom periodu, ključna je za sprečavanje i umirivanje sezonskih iritacija.


 

 

Evo i tri jednostavne ideje kako kožu održati čistom, mirnom i sretnom ovog proljeća.

1. Hidriraj (ali ne guši) svoju kožu

Za početak, vrijeme je za lakše kreme ili ulja za lice. Kožu i dalje želimo hidratizirati, ali kako se budi proljeće tako se budi i naša koža te prirodno luči više ulja. Važno je u tom periodu licu dati lakše proizvode, koji neće biti teški i dodatno opteretiti kožu. Preporučamo korištenje hidratantne vode za lice (ružina vodica je odlična) ili nekog ulja koje se jako dobro upija, poput ulja jojobe. Cilj nam je smiriti i umiriti kožu pa stoga obavezno izbjegavaj sve proizvode koji imaju jaču kiselinu, pogotovo ako se boriš s ekcemima i crvenilom.


 

 

2. Popravi i umiri kožu s maskom od Manuka meda

Za vrlo osjetljivu i oštećenu kožu, DIY maska za lice od Manuka meda može biti pravi spas. O čudotvornim svojstvima Manuka meda puno se piše. Maska na bazi ovog meda djeluje vrlo umirujuće, pomaže u obnovi kože, ima antibakterijsko djelovanje… Masku možeš napraviti vrlo jednostavno: pomiješaj pola čajne žlice Manuka meda s nekoliko kapi tople vode. Sve nanesi na lice, ostavi da stoji 15 minuta, a potom isperi.


 

3. Zaštiti kožu antioksidantima

Umirujuće biljke i antioksidanti ne samo da mogu pomoći u popravljanju i obnavljanju kože, već imaju i fotozaštitna svojstva, što znači da mogu smanjiti oštećenje kože uzrokovano prekomjernim izlaganjem suncu. Prirodni izvori vitamina C se mogu koristiti u obliku maske za lice koju je dobro jednom tjedno nanijeti na lice i tako stvoriti obrambeni sloj. Među najboljim prirodnim izvorima vitamina C svakako se ističu camu camu, acerola (trešnja s Barbadosa) i ulje šipka, ali i ostalo bobičasto voće. Osim maske za lice, ove biljke možete koristiti i u formi seruma ili ulja za lice.


 

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.