arhetipovi duše

4 arhetipa duše kao put do spoznaje

 

Arhetipovi su samsaričke projekcije psihe koje su žive sve dok ih ne osvjestimo. Oni su naša mama, tata, partner, posao, sve ono što sanjamo, ustvari arhetipovi određuju naš život.

Iako Zapadnjak može lako objasniti ova božanstva kao projekcije. Zapadnjaci se ovome smiju, jer malo tko ima iskustvo izvantjelesnog i doživljaja realnosti. Arhetipovi dovode čovjeka Zapada u nepovoljan položaj, jer on ne voli nedvosmislenost. On shvaća umom, za njega je iskustvo strano. Zapadnjak se nalazi u pretpsihološkom stupnju srednjovjekovlja, jer slijepo vjeruje slici autoriteta kojeg malo kada dovodi u pitanje. Zapadnjak je rob racionalnog mišljenja, on se smije unutarnjem iskustvu i velika većina na spomen svakodnevne ili duge meditacije ima veliku averziju, jer Zapadnjak je egoističan, on je razvio obrambene sustave kojim se svim silama odupire spoznaji arhetipova. Upravo su arhetipovi opis ego projekcija. U trenutku smrti neprepoznavanje ovih projekcija čovjeka iz straha vraća brzo u maternicu.

arhetipovi duše

Arhetipovi duše

Za Zapadnjaka je duša nešto maleno, puno sažaljenja, bezvrijedno, osobno, subjektivno. On radije koristi riječ “um”, premda se u isto vrijeme voli pretvarati da ju razumije. Drugi polaritet Ribe ili zadnjih tisuću godina pripada arhetipu znanosti ili demonskom pristupu čovjeka. Prvi polaritet ili prvih tisuću godina bio je okrenut dobrome.

Duša nije mala već je sam zračeći Bog. Zapad drži ovu tvrdnju bogohulnom, ili je, pak, prihvaća bez razmišljanja pa onda pati od kvazi duhovne napuhanosti koju prepoznajemo u religiji ili u novim duhovnim pokretima.

Davalac svega boravi u nama. To je istina koju unatoč svim dokazima ne spoznajemo, iako je od životne važnosti da je spoznamo. To je arhetip Jastva ili zadnji arhetip.

Prvi arhetip je Sjena ili potisnuti djelovi osobnosti koje nastaju u obitelji. Nakon toga se susrećemo s Animusom ili Animom, podsvjesnim muškarcem u žene i podsvjesnom ženom u muškarca. To su partnerske emocionalne predodžbe, nakon toga se susrećemo s magom ili Guruom koji nas onda vodi Jastvu.

Ovaj kratki pregled arhetipova pojednostavljuje pregled procesa spoznaje, ali on nije nimalo lagan prepun je suprotnosti koje nas sapliću, jer mi želimo pojednostaviti život što je ustvari nemoguće.

 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

Svoju jyotish natalnu kartu naruči na vedski-jyotish.net

 

Foto: Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.