4 knjige koje ti mogu pomoći da pronađeš sebe u majčinstvu

bliznačka duša
Bliznačke duše: put prema ostvarenju sebe kao cjelovitog bića
svibanj 8, 2019
tjedni horoskop
Tjedni jyotish horoskop – potražite vrijednosti u sebi
svibanj 13, 2019

 

"Rađanje je jako teško i za majku i za bebu, ali je teže bebi roditi majku nego majci roditi bebu."

Anton Krajcar


 

Vijest o željenoj trudnoći za svaku je buduću majku početak jednog nadasve uzbudljivog putovanja prepunog izazova i promjena. Nakon razdoblja trudnoće (koje je priča za sebe), vjerujem da mnoge majke rođenjem bebe dožive prvotni šok. U tim trenucima najvažnija je podrška partnera, prijateljica koje prolaze ili su prošle isto što i ti kako bi bez straha od osuđivanja i nerazumijevanja mogle iskreno razmijeniti iskustva, brige, dvojbe... Ako pored sebe nemaš nekoga tko ti može pomoći da razumiješ neke od izazova s kojima se novopečene majke susreću, dobra knjiga može biti pravi saveznik.

Kako se ovaj tjedan obilježava dan majčinstva, izabrali smo za tebe 4 knjige za koje vjerujemo da ti mogu pomoći da pronađeš sebe u majčinstvu i roditeljstvo doživiš kao priliku za osobni razvoj.


 

Majka u meni, Zvjezdana Debić

Kako ostvariti majčinstvo kad ne znamo što je to? Što zapravo majčinstvo jest u odnosu na ono što očekujemo, kako pomiriti vlastiti ideal o majčinstvu s onim što nam se događa u svakodnevnom životu i kako prihvatiti sebe ako ne ispunjavamo vlastita očekivanja – napisala je iskreno, izravno i mudro Zvjezdana Debić u knjizi Majka u meni, opisujući sve nedoumice mlade majke pored zahtjevnog djeteta. Nastala je dragocjena knjiga koja mladim majkama može pomoći da, u danima kada je njihova procjena presudna za vlastitu dobrobit i dobrobit djeteta, bolje shvate i prihvate svoje postupke i pronađu kreativna rješenja za vlastite krize.

Kako doznajemo na početku knjige, autorica je izgubila vlastitu majku u dobi od četiri godine. Rođenjem vlastitog djeteta suočena je s otkrivanjem majčinstva bez predodžbe o tome što majka zapravo jest. Svoju je trudnoću, priznaje, zamišljala potpuno drugačije, majčinstvo također, no kriza s kojom se suočila za nju je postala prilika za rast. Stoga, kako kaže, njezina knjiga nije samo o majčinstvu, već „o prirodnom životnom procesu kojeg je u mom životu potaknulo majčinstvo. Možda će tvoj životni proces sazrijevanja potaknuti neki drugi događaj u nekom drugom životnom razdoblju, no vjerujem da će se svi susresti sa samim sobom prije ili kasnije.“


 

 

Osviještena obitelj, Shefali Tsabary

Knjiga Osviještena obitelj daje smjernice svim majkama (roditeljima) kako odgojiti samostalno dijete puno samopouzdanja. Praktični savjeti, korisne strategije i mnoštvo primjera iz prakse dr. Tsabary, koja iskreno progovara i o svojem iskustvu majčinstva, osnažit će te i pomoći ti da tvoje dijete raste sretno, slobodno, zadovoljno i samopouzdano, osnaženo spoznajom da si ti uvijek tu za njega.

Svi mi imamo sposobnost odgojiti pametnu, samostalno, emocionalno snažnu djecu no često nas u tome osujećuju pogrešna uvjerenja i lažni mitovi o roditeljstvu, ali i naša unutarnja ograničenja, smatra dr. Tsabary, ugledna klinička psihologinja i autorica svjetskog hita Svjesni roditelj. Naši strahovi i iluzije, često preneseni iz vlastitog djetinjstva sputavaju nas da postanemo najbolji roditelj: potpuno prisutan i osviješten. Ova izuzetna knjiga, bestseler New York Timesa, nudi dublji uvid u ono što stoji iza roditeljskih pogrešaka i strahova te pokazuje kako uspostaviti i njegovati odnos s djecom u kojem ćemo se i sami preobraziti u smirenog, suosjećajnog i mudrog roditelja.


 

Mame: strogo povjerljivo, Joanne Fedler

Knjiga Mame: strogo povjerljivo nudi šokantan, zabavan, bespoštedan, često potresan pogled na žene, prijateljstvo i majčinstvo. Utemeljena na privatnim i stvarnim razgovorima autorice s prijateljicama majkama ova knjiga razotkriva sirovu, i katkad surovu, realnost roditeljstva. To su stvarni razgovori stvarnih žena koje sve vodimo – o različitim maštarijama, mršavljenju, osjećaju krivnje, partnerima, beskrajnoj borbi da uskladimo posao, obitelj i razum. Nijedan tabu nije pošteđen u ovoj duhovitoj, provokativnoj knjizi koja veliča ljepotu i složenost prijateljstva, uspješnost podijeljenih briga, žensku potporu.


 

 

10 minuta pozornosti, Goldie Hawn, Wendy Holden

Priručnik s vježbama 10 minuta pozornosti prilika je za sve - djecu, ali i roditelje, te sve odrasle osobe koje su u kontaktu s djecom - da ovaj program počnu primjenjivati u svakodnevnom životu i na taj način omoguće stjecanje vrijednih socijalnih i emocionalnih vještina, ali i izgradnju sretnijeg i zdravijeg života.

Holivudska ikona Goldie Hawn ne samo da je vrsna glumica i Oskarovka, nego i osoba koja predano radi na sreći drugih ljudi. To dokazuje u osobnom životu, ali i kroz Zakladu Hawn posvećenu razvoju programa koji pomaže djeci da postignu sreću i uspjeh u školi i životu općenito.

MindUp je program nastao zahvaljujući združenim naporima brojnih stručnjaka na području medicine, neuroznanosti, psihologije i obrazovanja koje je okupila Zaklada Hown. Već se godinama uspješno primjenjuje u vrtićima i školama diljem SAD-a, Kanade i Velike Britanije i dokazano nudi pomoć djeci da se što bezbolnije nose sa stresom, ali i da upoznaju svoje emocije, kao i um i njegove potencijale.


 

Majčinstvo je zasigurno putovanje koje se ne može mjeriti s niti jednim drugim. Ako si jedna od onih majki kojoj stvari po njenom mišljenju ne idu glatko, ako se stalno preispituješ, sumnjaš u sebe i svoje postupke i reakcije, koja se trudiš biti bolja majka iz dana u dan, samo jedan mali podsjetnik za kraj:

"Radije bih bio dijete majke koja ima unutrašnje konflikte ljudskog bića negoli majke kod koje sve ide lako i glatko, koja zna sve odgovore i koja nikada ne sumnja u sebe."

Donald Winnicott

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.