trudnoća
Otkrij Da Vincijev kod plodnosti koji skriva svaka ženska maternica
travanj 15, 2019
strah
Strah kao proizvod ega manipulira našim životom
travanj 17, 2019
 

Svijest o dahu, udahu i izdahu – Svijest je o Životu. Predstavljamo pet načina disanja koji se mogu koristiti zajedno, ili svaki posebno, za jačanje određenog fizičkog, duhovnog i mentalnog aspekta osobnog razvoja.

Možete ih isprva vježbati u svom domu, a potom primjenjivati u svim situacijama - stresnim poslovnim sastancima, čekanju u redu, hodu... Važno je razviti i njegovati Svijest o dahu: gledanje procesa primanja i puštanja.


 

1. Disanje uzemljenja

Poznato i kao disanje središtom abdomena. Izvodi se duboko i polako, prirodnim pokretima središnjeg područja abdomena koje se za vrijeme udisaja puni energijom i prirodno širi, a prilikom dugog izdisaja se prirodno skuplja. Između udaha i izdaha bi trebalo zadržati dah nekoliko sekundi, a izdah bi trebao biti dva ili tri puta duži od udaha.

Rezultat: sakupljanje fizičke energije, mentalne stabilnosti i duhovnog povjerenja. Učvršćuje jastvo na zemlji te jača sposobnost izbjegavanja padanja pod vanjske utjecaje. Diže tjelesnu temperaturu i zagrijava te ubrzava aktivne probavne i cirkulacijske funkcije u tijelu, što razvija cjelovito zdravlje i dugovječnost.


 

2. Disanje moći

Izvodi se prirodnim pokretima područja želuca. Za vrijeme udaha, područje želuca se prirodno širi prema van, a skuplja za vrijeme izdaha. Između udaha i izdaha treba nekoliko sekundi zadržati dah, a izdah je nešto duži od udaha.

Rezultat: razvoj izdržljivosti, strpljenja i tolerancije. Duže zadržavanje daha između udaha i izdaha pojačava unutrašnju energizaciju cijelog tijela, uslijed čega se ono puni duhovnom snagom – elektromagnetskom energijom. Ono razvija čovjekove mentalne i fizičke sposobnosti.


 

 

3. Disanje ljubavi

Ili disanje srca (disanje središtem gornjeg dijela grudi) kod kojeg su udah i izdah dugi, koncentrirani u području srca. Jednako je trajanje udaha i izdaha, a dah se ne zadržava. Disanje je prirodno i glatko, s dugim, sporim pokretima.

Rezultat: usklađenje ritma srca i ravnomjerna cirkulacija krvi te drugih tečnosti. Mentalno, ono stvara osjećaj sklada i ljubavi prema okolini i ljudima koji nas okružuju, a razvijaju se i osjetljivost, simpatija, razumijevanje i suosjećanje.


 

4. Disanje inteligencije

Ili disanje grlom, izvodi se područjem grla i korijena jezika, uz jači udah i slabiji izdah. Za vrijeme udaha dah se koncentrira i drži nekoliko sekundi u području grla i korijena jezika, a tada se oslobađa.

Rezultat: razvijanje oštrih čula za fizičku i mentalnu koncentraciju te jačanje fokusa. Razvija sposobnost dubinskog promatranja ljudi i pojava te pruža prodoran uvid u probleme. Ubrzava duhovnu koncentraciju te intelektualno razumijevanje.


 

5. Disanje spiritualizacije

Poznato i kao disanje područjem srednjeg mozga, izvodi se tim područjem, unutrašnjim središtem glave. Udah je spor, ravnomjeran, kontinuiran i što duži, no odlučan – kao da se diše prema vrhu glave, uz osjećaj dizanja tijela. Na vrhuncu udaha, zrak se oslobađa brzo i blago, a izdah treba biti na usta.

Rezultat: spiritualizacija naše relativne svijesti prema univerzalnijim razmjerima. Ono služi oslobađanju čovjekove percepcije u bezgranične dimenzije. Dugim vježbanjem tog disanja, cijeli tjelesni metabolizam se znatno usporava, a temperatura smanjuje.


 

Ova disanja moguće je izvoditi posebno ili zajedno. Svatko će naći način koji mu odgovara – bilo da pet minuta radi pojedino disanje ili da svako vježba 30 puta.


 

Dea Devidas

Autorica Elemenata i najčitanija hrvatska spisateljica duhovne literature

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.