parallax background

7 malih rituala koji mogu pomoći da obnoviš svoju vezu s tijelom

horoskop
Tjedni jyotish horoskop – pripazite na sukobe
svibanj 6, 2019
majčinstvo
Rođenjem djeteta rađa se i majka, a ovo je pismo njoj
svibanj 7, 2019
 

Zadnjih dana dosta sam razmišljala o tijelu, o ovom našem vozilu u kojem se krećemo u materijalnoj stvarnosti. U našem zapadnom svijetu ta tijela su danas izložena pogledima više nego ikada prije. U nekim drugim dijelovima svijeta pretjerano ih skrivaju, kao da je to nešto što nam nije dano da se gleda.


 

Činjenica je da su kroz stoljeća ljudske povijesti mnoge religijske tradicije tijela smatrala (a mnogi i danas smatraju!) prostorom zla: bezbožnim, sramotnim, prljavim… Osobno se ježim od ovakvog stava. Kao osoba sa završenim studijem biologije na PMF-u te kao osoba koja već dugi niz godina istražuje duhovnost – jedino što mogu reći o tijelu je da je to naš savršeni božanski hram i da zaslužuje da ga se tako i tretira.

Svidjelo se to nama ili ne, većina ljudi je uvjetovana odgojem i okolinom misliti da ta naša tijela na ovaj ili onaj način nisu dovoljna. Pa su tako ona prevelika ili premala. Predebela ili premršava. Oči su nam krive boje, kosa je preravna, kosa je prekovrčava, nos je prevelik, grudi su nam premale, trbuh prevelik, krivo mirišimo… I onda odjednom hoda čovjek po gradu i oko sebe vidi hrpu kloniranih žena, istih obrva, istih trepavica, istih frizura… Ni s muškarcima nije puno drukčija situacija…

Na kraju da sumiramo, svi mi imamo neki dio sebe kojeg se sramimo i onda na razne načine cenzuriramo dijelove sebe koje ne prihvaćamo. Zašto ne bismo odustali od te cenzure te probali zavoljeti to naše, zapravo savršeno tijelo?


 

 

Ovaj Mladi Mjesec u Biku savršen je tren za rad na ljubavi prema svom tijelu

Znamo da smo u sezoni Bika. Upravo je ovo najbolje vrijeme da vratimo naše tijelo zemlji kao naš sveti hram. Bik je snažan zemljani znak. Bik, natopljen u osjetilima. U ovdje i sada stoji čvrsto i postojano. U tijelu. Uzemljeno. Kad govorimo o tijelu, lako možemo razumjeti što znači biti u sadašnjem trenutku. Za tijelo nema prošlosti ni budućnosti. Ono može biti samo u sada. Jednom kada naučiš biti istinski u svome tijelu, unatoč strahu i unatoč tome što ga se na neki način sramiš, shvatit ćeš da si se slučajno našla/našao u sadašnjem trenutku.

Kroz meditaciju se može doći do tog osjećaja sadašnjeg trenutka. Ali pravi korak za dalje je prenesti taj osjećaj u realni život. A kako to napraviti? Disanjem, plesanjem, jedenjem, vođenjem ljubavi! Dakle, svim onim užicima za tijelo koje Bik voli. Ako to činimo s posvećenošću i svjesnošću, svaki trenutak, koliko god on bio materijalan i zemaljski, postaje božanski. Ako magične trenutke tražiš i misliš da je moguće osjetiti samo kroz meditaciju, gubiš povezanost i vezu tijela, zemlje i nebesa.


 

 

Kako se vratiti svome tijelu kroz Mladi Mjesec u Biku?

Evo nekoliko malih rituala koji mogu pomoći da obnoviš svoju vezu s tijelom u razdoblju Mladog Mjeseca u Biku. Možeš odabrati samo jedan od njih ili sve. Prakticiraj odabrano kroz sljedeća dva tjedna, do Punog Mjeseca, 18. svibnja. Sigurna sam da ako prođeš kroz ovaj ritual, nazovimo ga utjelovljenja, da će se dogoditi neki pomaci. Probaj tu posvećenost zadržati i dalje i prakticirati ju svaki dan.

1. Pleši najmanje 20 minuta u slobodnoj formi. Onako kako ti dođe, da se energetski centri pokrenu.

2. Što god da radiš radi jedno po jedno, bez multitaskinga. Posveti se onome što radiš u potpunosti.

3. Neka tvoji obroci budu posvećeni, jedi kao da ti je zadnji put. Razmišljaj o tome što jedeš, jedi polako, uživajući u svakom zalogaju (bez da gledaš TV ili mobitel dok jedeš).

4. Vježbaj trbušno disanje, pusti sve emocije koje osjetiš da se kreću kroz tijelo, izdahom ih ispuši van.

5. Osjeti ljubav u svoj punini misleći na nekoga koga voliš i dopusti da te ta ljubav potpuno preplavi.

6. Vodi ljubav potpuno predano, bez kontrole i misli.

7. Šetaj po prirodi (mobitel ostavi doma).


 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.