parallax background

7 mindfulness navika za ljepši život

horoskop
Mjesečni horoskop za rujan
rujan 1, 2019
tjedni jyotish horoskop
Tjedni jyotish horoskop od 2.9. do 8.9
rujan 2, 2019

 

Mindfulness je prirodna sposobnost svakog čovjeka da bude svjestan svega što se događa u sadašnjem trenutku i da to može prihvatiti sa suosjećanjem, odnosno na miran i opušten način. To je stanje svijesti u kojem um ne osuđuje niti se opire svemu što prepoznaje i što trenutno jest. 

Biti mindful i imati um koji je opušten i otvoren nikako nije slučajnost, to je svjestan odabir svakoga od nas iz trenutka u trenutak.

U nastavku pročitaj kojih 7 mindfulness navika možeš usvojiti kako bi poboljšao svoj život.

 

7 mindfulness navika za ljepši život

1. Vježbaj zahvalnost
Biti zahvalan na blagoslovima koje primaš može biti jedna od najvažnijih navika koje možeš razviti. Zahvalnost te podsjeća da uživaš u onome što imaš. Da bi prakticirao zahvalnost, zapiši 3 stvari na kojima si zahvalan čim se probudiš.

2. Osjeti stopala i dlanove
Ovo je tehnika koja će te usidriti u sadašnji trenutak. Stisni ruke u čvrste šake i otpusti. Stisni. Otpusti. Stisni. Otpusti. To ti omogućava da se fokusiraš na svoje tijelo, što će te staviti u sadašnji trenutak.

3. Opažaj okoliš
mindfulnessom ne moraš manipulirati svojim osjećajima i emocijama da bi ostao u sadašnjem trenutku, samo jednostavno primijeti što je oko tebe. Dopusti svom umu da se pusti i samo opažaj sve divne predmete, mjesta i zvukove oko sebe.

mindfulness

4. Diši duboko
Većina tehnika meditacije vrti se oko disanja i to s dobrim razlogom: to je sjajan način za opuštanje i fokusiranje. Za početak vježbanja udiši 3 sekunde i izdiši isto toliko. S vremenom produlji vrijeme disanja, to će ti pomoći da se osjećaš još više usredotočeno i opušteno.

5. Osluškuj, nemoj samo slušati
Sljedeći put kada budeš vodio razgovor s nekom osobom pokušaj primijetiti kada počinješ osuđivati osobu s kojom razgovaraš. Kada to jednom primijetiš, možeš pokušati izbjeći predrasude i usredotočiti se na sadržaj onoga što osoba govori. Predrasude uzrokuju pristranost i ne dopuštaju ti da razumiješ što drugi zapravo žele reći.

6. Pazi što jedeš
Doslovno osjeti svoje tijelo i čula dok jedeš. Ne samo da ćeš više uživati u svojoj hrani, nego ćeš početi shvaćati koja hrana hrani tvoje tijelo, a koju hranu trebaš izbjegavati.

7. Mindful tuš
Tuširanje je savršeno vrijeme za vježbanje mindfulnessa. Jednostavno gledaj kako prekrasna voda klizi po tvojoj koži i uživaj u senzacijama koje osjećaš.

 

Semka Crnkić

– Hodajući svojom životnom stazom nailazim na razne lekcije koje lakše svladavam pisanjem… Smatram da život treba živjeti strastveno, radeći ono što voliš… Ljubav me pokreće… Vjerujem kako treba uporno slijediti svoje snove… Volim sanjariti…

 

Foto: Unsplash

1 Comment

  1. Marko Jankovic napisao:

    8. javiti se prijateljima 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.