parallax background

Awake Your Love: 8 filmova koji bude ljubav

Uroni u sebe petkom
veljača 11, 2022
ljubav
9 znakova duboke spiritualne povezanosti s partnerom
veljača 12, 2022

 

Filmovi su, jednako kao i knjige, prijenosnici dragocjenih životnih mudrosti, osjećaja i raznih oblika strasti. 

Kompozicija, glazba, trenutak i energija između likova vizualno i psihološki prikazuju da, iako je radnja iscenirana, a glumci zamaskirani u karaktere dobivenih likova, priča koju pričaju zapliće se i raspliće na jednak način kao što odmotavamo klupko sa stvarnim životnim okolnostima.

Zato vam u nastavku pišemo nekoliko filmova koji su ispričali neke neprihvatljive romanse, neočekivana iskustva, snagu ljubavi i vjeru u sebe.

8 filmova koji bude ljubav

Kada je Harry sreo Sally / When Harry met Sally

1977. Harry i Sally prvi put se susreću u dugoj vožnji automobilom do NYC gdje oboje nastavljaju postdiplomski studij, a razilaze se u raspravi o tome da li muškarac i žena mogu biti prijatelji. Nakon deset godina Harry i Sally ponovno se sastaju u knjižari koji ubrzo potom završava večerom. Razgovaraju o svojim životima te počinju odnos za koji su u mlađim danima bili uvjereni da je nemoguć, muško-žensko prijateljstvo. Iako se čini da prijateljstvo između Harry i Sally zaista funkcionira, jedna situacija vodila je ka drugoj i na kraju ih spojila. Zbunjeni u kompleksnosti i istinitosti zajedničkog uvjerenja od prije deset godina, rastaju se, ali samo do trenutka u kojem si priznaju svoje osjećaje te zajedno nadilaze strah od raskida i komfora prijateljstva.

filmovi ljubav

Skrivena ljubav / Call me by your name

Ljeto je 1983., a 17-godišnji Elio provodi dane u obiteljskoj vili smještenoj u Lombardiji, Italija. Dok Eliova sofisticiranost i intelektualni dar upućuju na to da je već potpuno odrasla osoba, postoji mnogo toga što je još uvijek ostalo nedužno i neformirano u vezi s njim, osobito o onome što osjeća. Uskoro upoznaje Olivera, zgodnog doktoranta koji radi kao pripravnik za njegova oca. Usred suncem okupanog sjaja talijanskog okruženja, Elio i Oliver otkrivaju opojnu međusobnu privlačnost tijekom ljeta koje će im zauvijek promijeniti živote. Ova transcendentna priča o prvoj ljubavi, temeljena je na hvaljenom, istoimenom romanu Andréa Acimana.

filmovi ljubav

Prije svitanja / Before sunrise

Film iz 1995. započinje susretom dvoje mladih ljudi, francuski apsolvent i američki turist, u vlaku koji putuje Europom. Osjećajući međusobnu povezanost, Jesse uvjerava Céline da se iskrca zajedno s njime u Beču što ona i učini. Dok zajedno lutaju gradom kroz noć, pomisao o jutarnjem rastanku čini im sve težim izborom. Priznaju da su jedno drugome privlačni i kako se osjećaju zbog zajedno provedene noći, iako shvaćaju da se vjerojatno više neće vidjeti kad jednom napuste Beč. Rasplet radnje prikazuje da neke velike romanse ne moraju nužno biti i emocionalne.

filmovi ljubav

Mostovi okruga Madison / The Bridges of Madison County

Čini se da je put Francesce Johnson (Meryl Streep) predodređen kada je neočekivana posjeta navede da dovede u pitanje sve što je očekivala od života. Dok su njezin muž i djeca odsutni na Državnom sajmu u Illinoisu u ljeto 1965., Robert Kincaid (Clint Eastwood) slučajno skrene na farmu Johnsona i pita Francescu za upute do Roseman Bridgea. Nerado vidi da je on potpuni stranac, a onda mu ipak pristaje pokazati put prema mostu. Kroz bol odvojenosti od svoje tajne ljubavi i potpunu izolaciju koju osjeća dok je brinu neki detalji njezina života, ona ispisuje svoje misli o četverodnevnoj ljubavnoj vezi unutar korica tri dnevnika. Poruke koje je zapisala u dnevniku govore o tome što morate učiniti da biste bili sretni u životu. Adaptirana prema romanu Roberta Jamesa Wallera, ovo je priča o posebnoj ljubavi koja se dogodi samo jednom u životu, ako imate sreće.

filmovi ljubav

Portret djevojke koja izgara / Portrait of a Lady on fire

Radnja filma smještena je u 18. stoljeću u Francuskoj, a prati romansu između dvije mlade žene. Marianne je slikarica i ima zadatak naslikati vjenčani portret mlade Héloïse koja odbija pozirati za portret. Zbog toga Marianne dolazi pod krinkom druženja kako bih promatrala Héloïse danju i potajno je slikala noću. Kako provode sve više vremena jedna s drugom, privlačnost i intimnost rastu dok dijele prve Héloïseine trenutke slobode nakon izlaska iz samostana, a Héloïsein portret ubrzo postaje čin suradnje i svjedočanstvo njihove ljubavi.

filmovi ljubav

Zavjet ljubavi / The Vow

Film se temelji na istinitoj priči o paru iz stvarnog života, Kim i Krickett Carpenter gdje je nakon tragične prometne nesreće Krickett izgubila pamćenje, a Kim je neiscrpno pronalazio načine da se ona ponovno zaljubi u njega.

U filmu se Paige budi iz kome nakon prometne nesreće bez sjećanja na posljednjih nekoliko godina svog života niti supruga Lea, a jedino što joj je ostalo u sjećanju je život s bogatim roditeljima. U teškoj i pomalo zastrašujućoj realnosti bez korijena bliske prošlosti, Paige mora birati između života koji poznaje ili ponovnog upoznavanja svog muža.

filmovi ljubav

U dobru i u zlu / Silver Linings Playbook

Pat Jr. institucionaliziran zbog toga što je pretukao ljubavnika svoje supruge Nikki te mu je dijagnosticiran bipolarni poremećaj, a Nikki ga je od tada napustila. Iako je na lijekovima i ima obvezne terapije, Pat Jr. osjeća kao da se može snaći bez psihološke pomoći uz zdravi način života i pronalaženjem tračka nade u lošim životnim okolnostima, takozvani “Silver linings”. Otkriva da postoje određeni slučajevi u kojima se ne snalazi dobro, međutim, ništa manje od nekih drugih koji nikada nisu bili institucionalizirani. Preko prijatelja upoznaje Tiffany Maxwell, djevojku sa svojim vlastitim problemima. U svojim krhkim mentalnim stanjima, Pat Jr. i Tiffany započinju toplo hladan odnos baziran na postizanju individualnih ciljeva, no kako se njihov odnos mijenja, mijenjaju se i njihovi individualni ciljevi.

filmovi ljubav

 

Jedi, moli, voli / Eat, pray, love

Liz Gilbert (Julia Roberts) imala je sve o čemu bi moderna žena trebala sanjati – muža, kuću, uspješnu karijeru, no kao i mnogi drugi, našla se izgubljena pred onim što zaista želi u životu. Nedavno razvedena, Gilbert izlazi iz svoje zone udobnosti, riskirajući sve kako bi promijenila svoj život. Kreće na putovanje oko svijeta koje zapravo postaje potraga za samootkrivanjem – otkriva pravi užitak u hrani putujući kroz Italiji, moć molitve u Indiji i konačno ono neočekivano, unutarnji mir i ravnotežu prave ljubavi na Baliju.

filmovi ljubav

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

Foto: Screenshot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.