9 savršenih čajeva za svako raspoloženje

stres
ZEN tarot – Stres
siječanj 11, 2019
iluzija
ZEN tarot – Razotkrivanje iluzije
siječanj 12, 2019
 

Početak godine i prvi pravi zubi zime često nam donose i promjene u raspoloženju. Dok se naše tijelo privikava na novi ciklus kod mnogih ljudi se često pojavi nedostatak energije, melankolično raspoloženje pa čak i depresija.

Znamo da emocije i emotivno stanje ne možemo odvojiti od zdravstvenog stanja pa promjene u emotivnom polju utječu na cijeli organizam. Kako bismo postigli ravnotežu tijela, uma i duha, našem postojanju treba pristupiti holistički, cjelovito. Kao dobar put za postizanje ravnoteže u siječanjskom disbalansu je uvođenje svakodnevne ceremonije ispijanja čaja.

Kada nečemu pristupimo s posebnom pažnjom i pretvorimo to u svojevrsni ritual i vrijeme za sebe učinak zaista može biti nevjerojatan. Koji čaj odabrati za koje emotivno stanje pročitaj u nastavku.


 

Većina čajeva ima utjecaja na naše raspoloženje. Mi smo se odlučili za njih 9, koji su se pokazali izvrsni za određene emocije i stanja koji te možda prate ovih dana. Ako postoji mogućnost uvijek pij domaći, organski ili čaj u rinfuzi, a izbjegavaj čaj iz filter vrećica. Time ćeš osigurati maksimalni učinak i užitak.


 

Pad energije i iscrpljenost

Pad energije, brzo umaranje i iscrpljenost česti su u ovo doba godine. Crni čaj poznat je kao izvrstan saveznik kod pada energije, a ujedno je izvrsna zamjena za kavu. Toplom šalicom crnog čaja, s dodatkom malo meda (i/ili mlijeka) trenutno povrati snagu i koncentraciju. Zeleni čaj je izvrstan u borbi protiv umora. Kao i crni čaj, sadrži kofein, a iznimno je bogat i antioksidantima.


 

Nervoza, ljutnja i anksioznost

Poznato je da čaj od limunske trave uklanja nervozu, a na tom putu slijede ga i citrusi poput limuna i naranče za kojima posegni ako osjećaš ljutnju i/ili bijes. Ovi čajevi ujedno i obiluju vitaminom C što može biti dobro oružje u prevenciji prehlada i viroza koje su česte u ovo doba godine.

Jedna od najtraženijih ljekovitih biljaka na svijetu – gospina trava/kantarion, našla je mjesto i na ovoj listi. Zadnjih godina najviše se koristi za liječenje anksioznosti i depresije. Odlučiš li se za ovaj čaj imaj na umu da se ne smije piti u kombinaciji s antidepresivima.


 

Stres i nesanica

Osjećaš li se napeto posegni za čajem od valerijane. Ova ljekovita biljka djeluje smirujuće, uklanja napetost i depresiju te je neizostavna u fitoterapiji.

Čaj od mente, jedan od najfinijih čajeva, idealan je kod uznemirenosti. Bogat vitaminom A, blagotvorno djeluje na živčani sustav. Kod većeg stresa posegni i za kamilicom i osjeti kako se osjećaj mirnoće izlijeva po tebi. Budući da ne sadrži kofein idealna je za šalicu čaja prije odlaska na počinak.

Ako imaš problema s nesanicom, čaj od lavande je must have. Osim divnog okusa i predivnog mirisa, čaj od lavande djeluje kao sedativ pa ti donosi „mirisne“ snove.


 

Za pravi retreat slobodno napravi i svoju kombinaciju te svojom čajnom mješavinom otjeraj svaki zimski blues.


 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.