AHACEDA – afirmativna i kreativna glazbena škola Marina Živkovića

što čitati
Dobra knjiga: 5 novih knjiga koje nećete moći ispustiti ovog rujna
rujan 2, 2020
iluzija
ZEN tarot – Razotkrivanje iluzije
rujan 3, 2020

 

U Zagrebu se u jeku epidemije, dan nakon potresa, otvorila AHACEDA, centar za cjeloživotnu glazbenu edukaciju. Svoj je dom AHACEDA pronašla na Adresi Vinogradska 36.

Osnivač AHACEDE je Marin Živković, saksofonist, skladatelj, glazbeni umjetnik i predavač, trenutno najpoznatiji kao aktivni član bendova Mary May, Atman Fu i Porto Morto. Na njegovom putu uvijek su se ispreplitali edukacija, glazba i duhovnost. Završio je predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i diplomski studij na jazz odjelu u Antwerpenu, Belgiji u klasi Vincenta Brijsa.

Marin nastavlja svoj rad kao glazbenik u raznim europskim i hrvatskim projektima, kazališnim produkcijama i multimedijalnim performansima. Nakon umjetničkog djelovanja u Belgiji, Marin se vraća u Zagreb s ciljem da stvori svoju vlastitu školu u kojoj će poučavati glazbu na drugačiji način kako bi ispravio sve ono što je njega kočilo kao glazbenika dok je još bio učenik. On stvara alternativni pristup učenja glazbe koji je afirmativan i kreativan.

ahaceda

Duša Ahacede je njen osnivač. Opisati Marina riječima je izazovno, jer se njegov entuzijazam i ljubav prema glazbi izražava djelima. Marin Živković je predavač i glazbenik koji želi ostaviti trag u zajednici. Ovo ljeto proveo je u Pagu volontirajući i učeći članove limenog orkestra jazz tehnikama i slobodnoj improvizaciji. Kada odlazi na turneju s bendovima, uvijek pokušava održati radionicu za djecu, kako bi raširio svoj pristup učenja i u malim mjestima u Hrvatskoj i proširio krug ljubitelja glazbe. Marin je osoba koja vjeruje da se dobro dobrim vraća i da će Zagrepčani prepoznati njegov autentičan pristup glazbi. Ne boji se da će u ovom kriznom razdoblju, ljudi svejedno odlučiti sebi darovati glazbu i započeti putovanje osobnog razvoja u AHACEDI. Marin poučava glazbu i njegovu povezanost sa svemirom. U Ahacedi svaki pristup je individualan i program je skrojen prema osobnim potrebama i afinitetima, a krajnji cilj je sprijateljiti se s instrumentom te u sebi pronaći glazbu.

ahaceda

Upisi u glazbenu školu AHACEDA

AHACEDA trenutno upisuje svoju prvu generaciju polaznika koja će od rujna krenuti u novu glazbenu avanturu. Za razliku od klasične glazbene škole, AHACEDA nudi program koji objedinjuje praksu i teoriju. Glazba se uči sviranjem. U AHACEDI postoje različiti programi o kojima možete više pročitati na stranici škole ahaceda.com

Kao osobitost svoje škole Marin ističe programe slobodne improvizacije, jazz standarda, praktične harmonije, pjevanja i meditacije, zapisa u glazbi i skupnog muziciranja po kojima se razlikuje od ostalih glazbenih škola u Zagrebu.

AHACEDA je idealno mjesto za ljude koji su završili osnovnu glazbenu školu, ponekad čak i srednju glazbenu, koji su uložili sate i sate vježbanja i onda prestali svirati. Zatvorili su poklopac na klaviru, odložili gitaru u kut sobe, zaboravili na violinu na vrhu ormara, spremili note u zadnju ladicu koju nikada više neće otvoriti. Svatko će pronaći neku izliku zašto više ne stigne svirati, a s vremenom se sve teže vratiti instrumentu, koji su iz tko zna kojeg razloga odbacili. AHACEDA se obraća upravo takvima pozivajući ih da se vrate na glazbeni put i da u sebi otkriju radost muziciranja.

glazbena škola ahaceda

AHACEDA je mjesto i za one koji su trenutno u glazbenim školama, a osjećaju zamor, ne znaju povezati znanje teorijskih predmeta sa svojim instrumentom. Ima i onih koji se žele odmaknuti od klasike i početi improvizirati na svojem instrumentu, osvježiti rutinu vježbanja upoznajući pop i jazz repertoar.

AHACEDA je sigurna škola za samouke glazbenike profesionalce i amatere koji se ne snalaze u čitanju i pisanju nota i glazbenoj teoriji. Želja mu je potaknuti ljude bez formalnog glazbenog obrazovanja da se ohrabre upotpune svoje znanje.

ahaceda

Glazba je duhovan i kreativan proces

Glazba je duhovan i kreativan proces. Na programu Pjevanje i Meditacija, polaznici se upoznaju s osnovama glazbe i solfeggia kroz rad na sebi. Svaki polaznik otkrit će svoj glas i ritam tijela meditirajući. Cilj je osloboditi se negativne energije, tjeskobe, misli koje bujaju i stresa. AHACEDA želi pružiti svakome osobno putovanje koje je potrebno onima koji su u potrazi za mirom.

AHACEDA je i mjesto za najmlađe. AHACEDA roditeljima nudi alternativni neformalni pristup glazbi, gdje će djeca učiti glazbu, stvarajući sami. PJESMOPIS je program u kojem djeca sama smišljaju svoje pjesme, od rada na tekstu, glazbi, pa sve do izvedbe. Kroz kreativnu igru, djeca se povezuju s glazbom kao aktivni stvaraoci, mali kompozitori. Cilj je da svako dijete razvije pozitivan osjećaj sa sviranjem koji će nositi kroz život. AHACEDA uz ovaj program nudi i početnički ukulele i saksofon. Marin ističe program SLOBODNE IMPROVIZACIJE ZA RODITELJE I DJECU, to je zajednička izvanškolska aktivnost u kojoj su djeca i roditelji ravnopravni sudionici i zajedno se uče osnovama glazbe i skupnog muziciranja, kvalitetno provodeći vrijeme.

ahaceda

Formalna strana AHACEDE

Edukacijski program podijeljen je u dva semestra. Zimski semestar počinje u rujnu i završava u prosincu, a ljetni semestar započinje u siječnju i završava u lipnju. Na kraju svakog semestra održat će se recital za polaznike škole u Kulturnom centru Mesnička. AHACEDA surađuje s Kulturnim centrom Mesnička i polaznici škole moći će sudjelovati na jamm sessionima u KCM-u. Nadamo se da će ovakav alternativni pristup glazbi, pronaći svoje zaljubljenike u Zagrebu i da ćemo prestati raditi izlike zašto se ne bavimo glazbom i sami sebi ili svojim najbližima darovati glazbeni avanturu ove jeseni.

O ŠKOLI: Marinovo široko znanje o harmoniji, tonovima, intervalima, zvuku i glazbi općenito, dolazi na njegovim satima veoma suptilno do izražaja kroz nekonvencionalan i veoma intersantan pristup. Njegova nesebična i iskrena želja da prenese znanje na najjednostavniji mogući način, ukazujući na neke zaista bitne detalje koje olakšavaju polaznicima da razbiju osobne mitove i određene predrasude spram glazbe i na taj jedan neobičan način spoznaju sebe kroz glazbu i dopuste si da u njoj zaista uzivaju. Svakako je iskustvo bivanja na njegovim radionicama nešto što će kako glazbenim amaterima, a i profesionalnim muzičarima pokazati jednu drugu, svježu perspektivu u učenju i približavanju, tom ponekad zastrašujućem terminu, terminu glazbene teorije.

 

Rajna Racz

– Kazališna redateljica i komparatistica očarana poezijom i u potrazi za katarzom, arhetipovima i ritualom u izvedbi. Umjetnost i priče su konstitutivni element mojeg života. Vjerujem da dok stvaram, stvaram sebe; Feministica i veganka koja želi raditi na sebi i pokušava biti svjesna društvenih mehanizama koji prouzrokuju nepravdu; Čvrsto uvjerena da je ljubav najbitnija sila na svijetu

 

Foto: Jelena Vojinović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.