parallax background

Amazona gori već 3 tjedna – zašto nas se to tiče?

knjige
Dobra knjiga: Znam zašto ptica u kavezu pjeva
kolovoz 22, 2019
djevica znak
Djevica – Svestrani perfekcionisti
kolovoz 23, 2019

 

Amazona, najveća prašuma na svijetu, često zvana pluća Zemlje, već je tri tjedna pod neprekidnim požarom epskih razmjera. Do sada o tome nismo ništa znali.

Šumski požari na ovom području nisu neuobičajena pojava. Već godinama zbog ilegalnog krčenja prašume, prvenstveno radi dobivanja teritorija za uzgoj stoke (goveda), požari se pale i nepovratno devastiraju ovaj ekosustav. Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) obavijestio je da je ove godine samo u Brazilu zabilježeno 72.843 požara, što je porast za više od 80 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također prema podacima INPE-a, svake minute svakoga dana uništava se površina veća od 1½ nogometnih terena amazonske prašume!

@mohsinkazmitakespictures

Razorni udarac u borbi protiv klimatskih promjena

Znanstvenici upozoravaju da bi ovi požari mogli zadati razorni udarac u borbi protiv klimatskih promjena. Naime, Amazona proizvodi 20 % kisika u Zemljinoj atmosferi te ju se smatra vrlo važnom za usporavanje globalnog zatopljenja. Aktivisti za zaštitu okoliša i organizacije poput WWF-a upozoravaju da bi, ako Amazona dosegne točku bez povratka, prašuma mogla postati suha savana. Ako se to dogodi, umjesto da bude izvor kisika, Amazona bi mogla početi emitirati CO2 – glavni pokretač globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

@little.otty

Društvenim mrežama se šire dramatične slike i videozapisi, koji pokazuju razmjere ovih požara. Požari se čak vide i iz Svemira. Gusti dim nastao zbog ovih požara, jučer je stigao sve do Sao Paula. Slike grada prikazuju nebo tmurno i crno sredinom popodneva, dok je sunce prekriveno dimom i pepelom.

@little.otty

Satelitski program Europske unije, Kopernik, objavio je kartu na kojoj se vidi dim od požara koji se širio cijelim Brazilom do istočne obale Atlantika. Dim je prekrio gotovo polovicu zemlje i prelio se čak u susjedni Peru, Boliviju i Paragvaj.

atmosphere.copernicus

Kako možemo pomoći Amazoni?

Požar u Amazoni ne možemo ugasiti, ali možemo djelovati podižući svijest o problemu deforestacije i uništavanju ovog vrijednog ekosustava te se uključiti u nekoliko poznatih programa te na taj način probati spasiti Amazonu. Evo nekoliko prijedloga:

1. Zaštiti jutar prašume (Protect an Acre) preko organizacije Rainforest Action Network

2. Podrži autohtone narode amazonske prašume s Amazon Watch

3. Pomozi kupiti zemlju u prašumi putem Rainforest Trust

4. Pomozi životinjama koje žive u prašumi preko WWF

5. Smanji potrošnju papira i drva ili kupuj proizvode koji štite prašume preko Rainforest Alliance

6. Smanji konzumaciju (ili u potpunosti prestani s njom) govedine. Govedina s ovih teritorija se najčešće nalazi u hamburgerima fast-food lanaca ili procesuirane hrane.

7. Podrži znanstvenike, umjetnike i druge razne projekte koji podižu svijest o Amazoni putem Amazon Aid Foundation

8. Neka se tvoj glas čuje –  potpiši peticiju za spas Amazone

 

amazona

NASA

amazona

NASA

 

Indira Juratek

 

Foto: NASA, Instagram, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.