parallax background

Anahata – nedirnuta, neporažena, nepobjediva

budistička filozofija
Nova otkrića znanosti u odnosu na budističku filozofiju
veljača 14, 2018
čudo od kruha
Bezglutensko čudo od kruha
veljača 15, 2018
 

ČAKRE - fontane mladosti, balansa i zdravlja

 

"There is deep wisdom within our very flesh, if we can only come to our senses and feel it."

(Elizabeth A. Behnke)

 

Tvoje tijelo je kompleksni sustav satkan od mnoštva suptilnih energija, centara, nadija i mnogih nevidljivih i neopipljivih konstrukcija koje su, zbog tvoje ograničene vanjske percepcije, golim okom nevidljive. Čakre su jedne od njih.

Čakre predstavljaju centre svijesti u tebi. To su fokalne energetske točke ispunjene pranom (vitalnom energijom) te imaju jasan, direktan i neposredan efekt na tvoj svakodnevni život. Pojedina čakra na koju je većina tvoje kundalini energije fokusirana određuje tvoje bazično ponašanje i oblikuje tvoje stavove.

 

Prve dvije čakre Muladhara i Svadhisthana upravljaju emocijama i tjelesnim preživljavanjem, dok treća čakra Manipura ima preobražajnu energiju i posjeduje potencijal promjene i rasta.

Iz donjih “zemaljskih” čakri nastavljamo putovanje dalje do balansirajuće točke između fizičkog i suptilnog carstva. Anahata se nalazi u centru grudi i predstavlja posrednika između duha i ega, te most između donje tri materijalne i gornje 3 duhovne čakre. Jednom kada se povežeš i potpuno probudiš energije prvih triju čakri; tek tada možeš koristiti te strasti da bi od njih dobio beneficije koje stvaraju veću i širu sliku o tebi samome.

 

ANAHATA - "NEDIRNUTA, NEPORAŽENA, NEPOBJEDIVA"

"Your heart has not to open to others. Your heart has to open to yourself.”

(Yogi Bhajan)

 

Srčanu čakru nazivamo moćna kuća Duše, centar životnog smisla. U njoj se rađa žar za životom i više biće duhovnosti.

Možeš rasti iz svoje stabilne baze koju si dosad stvorio i ići prema širem razumijevanju toga tko si ti u odnosu sa Svemirom.

 
 

Foto: Pixabay

 

Anahata predstavlja sposobnost da voliš, da daješ i primaš ljubav. Kroz nju se učiš komunicirati iz srca i širiti bezuvjetnu ljubav. U sebi razvijaš kvalitete služenja, milosrđa, suosjećanja, empatije. Učiš voljeti sebe i druge, te u svemu oko sebe vidjeti božju iskru.

Ona se nadalje tiče: suosjećanja, ljubaznosti, velikodušnosti, humanosti, nadi, želji za služenjem i pomaganjem, osjećaju za vlastitu vrijednost, lako praštanje sebi i drugima.

Zdrava anahata u tebi usađuje: smirenost, ispravno postupanje s drugima, ustrajnost, svjesnost o mislima i djelima, zahvalnost, toleranciju, toplinu, nježnost, brižnost.

Tvoj duh postaje neovisan, zrači velikom privlačnošću i ispirira sve oko sebe. Širiš mir i spokoj posvuda.

 
 

Foto: Unsplash

 

Anahata je povezana s tvojim fizičkim srcem, plućima, rukama, dlanovima, timusom i imunitetom.

Kada nisi povezan s njom, osjetljiv si na dodir, imaš zdravstvene poteškoće sa srcem, cirkulacijom, krvnim tlakom, plućima, konstantno si boležljiv, muči te bol u ramenima i gornjim leđima, psihički se osjećaš otuđeno, usamljeno, tužno, sumnjaš u samo postojanje ljubavi i u to da će ona doći u tvoj život. Možeš biti suviše samoljubljiv, umišljen, emotivno hladan, okrutan, prekritičan, pasivno agresivan ili pak opsesivno pomagati i davati drugima (čak kad to oni možda i ne žele) i biti u nemogućnosti reći “Ne!”.

Za stvaranje harmonije u anahati je bitno da se svakodnevno krećeš, boraviš na svježem zraku i vježbaš, te njeguješ zdrave odnose kroz koje rasteš.

 
 

Foto: Unsplash

 

“Where there is love, there is no question.”

Osvješćivanjem anahate ljudsko biće postaje čovjek, a kamen temeljac mu je da voli i ljubi. Kroz anahatu se podsjećaš da je ljubav najmoćnija sila i da ne postoji ništa što ona nije u stanju iscijeliti. I kroz sve to se nadalje duhovno ostvaruješ.

 
 

Foto: Unsplash

 

Afirmacija: Ja volim

Zvučna vibracija: JAM

Boja: zelena

Osjetilo:dodir

Planet:Venera

Oblik: polumjesec

Životinje: antilopa, ptice

Eterična ulja:neroli, ruža, bergamot, jasmin, jorgovan

Kristali: malahit, zeleni turmalin, opal, rozenkvarc

Hrana: zeleni čaj, zeleno lisnato povrće

Začini:bosiljak, korijandar, mažuran, peršin, origano

Element: Zrak

 

Za anahatu sam ti pripremila zelenu čarobnicu! U nju ide svježe lišće špinata da budeš jak kao Popaj, zelene rajske jabučice i šećer na kraju - banana!

Za 1 osobu:

1 banana

šaka mladog špinata

1 jabuka

½ žličice cimeta

cca 1 dcl vode

Stavi u blender, izmiksaj i uživaj! 😊

 

Otpusti sve svoje strahove i otvori se ljubavi! Razvij zdrav I divan odnos prvenstveno sam sa sobom i potpuno dopusti da se ta božanska čudesna ljubav prelijeva na sve i svakoga tko se nađe u tvojoj blizini. Sadi sjeme ljubavi posvuda gdje kreneš.

“Voljeti sebe početak je romanse za cijeli život.”

 

Voli te

Jagdeesh Kaur

Certificirana učiteljica Kundalini yoge po učenju Yogi Bhajana

 
 

Mjesta u Zagrebu gdje se redovno održavaju satovi KUNDALINI YOGE:

Studio „MIRIS“, Ulica grada Mainza 14

Yoga room „LET“, Sveti Duh 34

Sport klub „CENTAR“, Vlaška 73

*Mogućnost privatnih i online satova

 

Možeš me pronaći i na ovim kanalima:

Facebook

Yoga room LET

Yogini

Youtube Jagdeesh Kaur

 

Foto: Unsplash, Pixabay, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.