parallax background

Ayurvedski savjeti za ljeto

pavlova torta
Njezino veličanstvo – Pavlova torta
lipanj 14, 2018
Koje kristale odabrati za pojedine namjere i životna područja
lipanj 15, 2018
 

Stiglo je ljeto ili ayurvedskim riječnikom, stigla je Grishma, sezona u kojoj ćemo snažnije nego u ostalim dijelovima godine, osjećati odnose i utjecaje elemenata vatre i vode.

 

Vatra i voda su elementi koji čine Pitta doshu. Ayurveda veliku važnost posvećuje godišnjim dobima i njihovim promjenama koje se zrcale na sve pa tako i na život ljudi.

Promjenom svakodnevne rutine, pomažemo sami sebi uspostaviti prirodnu ravnotežu i živjeti u skladu s godišnjim dobom.

Prema ayurvedi, ljeto je sezona koja u sebi sažima elemente Pitte, a njene su osnovne kvalitete – vruća, oštra, masna, svijetla.

Kada bismo riječ Pitta prevodili, tada bismo slikovito rekli – «ono što kuha» – jer ona je u izravnoj vezi s metaboličkim funkcijama našega tijela i s procesom transformacije energije.

Povezujemo ju s burnim senzacijama i reakcijama kako mentalnih, emotivnih (poput bijesa, ljubomore, mržnje…) tako i fizičkih koje se manifestiraju u tijelu kao infekcije, upale, groznice, žgaravice, kiseline…

 
 

Tako je ljeto, s obiljem sunca i svjetlosti, sezona požara, suše koja može dovesti u čovjeka do dehidracije, tendencije pregrijavanja i nemira.

Zakuhao sam, znamo reći, osjećajući i fizički i mentalni učinak podizanja temperature. Ayurveda stoga savjetuje pratiti i razumjeti godišnja doba.

U svom pogledu na sezone daje nam preporuke – Rtucharya – tj. savjete kako na jednostavan i učinkovit način živjeti u skladu s godišnjim dobima, a za ljeto bi to značilo – kako se rashladiti i u sebi suzbijati vrućinu, ne dopuštajući temperaturi i vatri da u tijelu potaknu požar, tj. da budu izvan kontrole.

 
 

Prvo i osnovno pravilo glasi – promijenite prehranu i u ljetnoj sezoni krenite unositi namirnice koje nam hlade tijelo. U suprotnom, povećavamo mogućnost pregijavanja, a nagomilana vrućina nadražuje sluznice te ih čini osjetljivima na pelud i respiratorne iritanse. Takva neravnoteža može izazvati pojavu kasnih alergija i peludnih groznica.

To pravilo vrijedi za sve ljude, bez obzira na to kojem ayurvedskom tipu pripadaju. Najbolje ljetne namirnice su one s učinkom hlađenja poput krastavaca, mente, kokosa, buće, tikvica, aloe vere i naravno, sočne lubenice. Treba izbjegavati kiselu, ljutu i masnu hranu jer ona povećava toplinu u tijelu. No, savjeti se ne odnose samo na prehranu. Ljeti nam valja usporiti.

Usmjeriti se na razdoblja ranoga jutra ili još bolje, kasnije večeri kada se možemo rashladiti pod utjecajem mjeseca. Boravak uz vodu je poželjan jer će nas umiriti i dodatno rashladiti, a uljne masaže će nas opustiti i relaksirati nam kožu koja pod užarenim suncem postaje suha, napeta, ponekad iritirana suncem, solju ili opeklinama.

 

Što trebamo izbjegavati tijekom ljetnih mjeseci

- Naporno vježbanje

- Izlaske u podnevnim satima kada je toplina na vrhuncu

- Ljutu, kiselu, slanu i masnu hranu

- Izbjegavajte kofein i rafinirani šećer

- Izbjegavajte začine poput svih vrsta papra, češnjaka, hrena, chillija

- Izbjegavajte alkohol

 
 

Što je preporučeno

Osim bilja, koristite i začine koji hlade poput komorača, korijandera, kurkume i kopra.

Koristite namirnice i začine koji u sebi imaju okuse slatko, gorko i trpko.

U prehranu uvrstite raznolike juhe.

Provedite vrijeme u hladnim i mirnim uvjetima.

Uživajte u prirodi, prostoru šuma i vrtova.

Kupajte se.

Umjesto intenzivnog izlaganja suncu, ovo je sezona u kojoj se preporučuje okrenuti mjesečini i njenom učinku hlađenja i umirivanja stoga krenite u ugodne, mjesečinom obasjane šetnje.

Koristite masaže tijela i kombinirajte ih s rashladnim uljima poput ulja kokosa.

Uživajte u ružinoj vodici, sandalovini, jasminu ili lavandi.

Nosite prostranu i svjetliju odjeću od laganih i prirodnih materijala poput pamuka, lana i svile tako da zrak može kružiti između vaše odjeće i kože.

Neka vam odjeća bude svjetlije boje (npr. bijela, plava, zelena ).

Kuhajte ujutro, a ne u podnevnim satima kada temperature dostižu vrhunac.

Kod iznimno visokih temperatura, rashladite se opuštanjem u kadi prohladne vode.

Zapalite mirisni tamjan unutar kuće.

Ukoliko imate priliku, spavajte pod vedrim nebom.

 
 

Preporuke za jogu, meditaciju i pranayame

Mudra: Maha Mudra, Anjali mudra, Hridaya mudra

Pranayama: Shitali, Shitkari, Chandrabhedana

Yoga: Yoga nidra, Yin Yoga, Savasana

I ne zaboravite: ljeto je doba opuštanja. Smijte se, igrajte se, opustite se i nađite načina za uživanje u životu!

 

Autor: Senka Kušer-Mijić; Izvor: atma.hr

 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.