parallax background

Blitva – kraljica nutrijenata

Lego je osmislio nove ekološke kocke
travanj 13, 2018
tjedni horoskop
Tjedni horoskop od 16.4.-22.4.
travanj 16, 2018
 

Zimu smo već odavno ostavili za nama, a sunčeva toplina i proljetni dani donesli su promjene i na naš tanjur. Jedna od najdražih i najukusnijih zelenih namirnica svakako je kraljica nutrijenata - blitva.

 

Iako je nutrijentima izrazito bogata, kalorijska vrijednost joj je vrlo mala - 100 g kuhane blitve sadrži svega 20 kcal (84 kJ). S druge strane obiluje vitaminima i mineralima pa se u 100 g blitve nalazi cca:

Vitamin A: 6124 IU

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,09 mg

Vitamin B3 (niacin): 0,3 mg

Vitamin B5 (pantotenska kiselina): 0,15 mg

Vitamin C: 18,0 mg

Vitamin E: 1,9 mg

Vitamin K: 327 mg

Željezo: 2,3 mg

Magnezij: 86 mg

Kalij: 549 mg

Mangan: 0,3 mg

Natrij: 180 mg

Kalcij: 58 mg

Fosfor: 33 mg

 

Kako posijati blitvu

Blitva (Beta vulgaris) je lisnato povrće tamnozelene boje iz potporodice loboda (Chenopodiaceae). Postoji mnogo varijeteta u kojima dolazi, a nama su najdraži širokolisna, uskolisna, crvena i žuta blitva.

Slijedi jedan kratki vrtlarski priručnik kako posijati svoju blitvu i u nadolazećim mjesecima uživati u blagodatima ove mediteranske biljke.

 

Sjemenke se siju plitko u zemlju (najdublje do 1 cm). Vrijeme sijanja u posude za presadnju je prva polovica ožujka do kraja travnja ili početka svibnja. U rupu duboku do 1 cm dovoljno je staviti jednu do tri sjemenke. Na otvorenom, tj. u vrtnu gredicu, sjeme se može sijati u gnijezda udaljena 20 – 40 cm. Može se sijati i u plitke rovove, razmak između sjemenki može biti od 5 do 10 cm. Ako je sijano gušće, kasnije treba prorjeđivati. Klijavost sjemena je 95 – 100 %.

BLITVA CRVENA: Biljka u povoljnim uvjetima naraste do 1 m visine ili više.

BLITVA ŠIROKOLISNA: Biljka u povoljnim uvjetima naraste do 0,5 m, a kad je “pustiš u sjeme” ide i do 2 m u visinu.

BLITVA USKOLISNA: Biljka u povoljnim uvjetima naraste do 1 m visine ili više. Prema mnogim usmenim izvorima uskolisna blitva je zapravo tradicionalna dalmatinska blitva.

BLITVA ŽUTA: Atraktivan i ukusan kultivar blitve koja razvija zelene listove sa žutim lisnim stapkama. Blagog je okusa, identičnog drugim sortama i kultuvarima, ali može biti atraktivna novina u tvojoj prehrani.

 

U permakulturi uvijek vodimo računa o dobrim i lošim susjedima. Tako rast blitve pospješuju brokoli, crna rotkva, cvjetača, grah, kelj, kelj pupčar, kineski kupus, korabica, kupus, kupusnjače, luk, mrkva, rajčica, rotkvica, ruža te ih je dobro sijati u istoj gredici s blitvom.

Ne preporučuje se sijanje u istoj gredici ili u neposrednoj blizini ovih biljaka: bundeve, tikve, krastavac, krumpir, kukuruz, dinja, začinske biljke.

Sretno s uzgojem!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.