parallax background

Boginje grčke mitologije i arhetipovi žena

listopad 11, 2019
dizajniraj svoj život
Dobra knjiga: Dizajniraj svoj život
listopad 10, 2019
anima i animus
Najava radionice Nikole Žuvele: Deprogramiranje odnosa
listopad 11, 2019

 

Boginje koje se spominju u grčkoj mitologiji, ustvari su arhetipovi kojima se žene nesvjesno povinjuju u suvremenom svijetu iako velika većina toga nije svjesna.

Recimo, mlada djevojka može biti opsjednuta Afroditom koja je zaljubljive prirode. Kada žena ne prepoznaje ovaj arhetip ona je njime opsjednuta. Djevojaka u ovom slučaju mijenja partnere, a da uopće nije svjesna ospjednutosti ovim arhetipom.

S druge strane, postoje i drugačije opsjednutosti drugim arhetipovima ženskih boginja. Recimo, Atena koja je danas popularna, među ženama je nezavisna i okrenuta je učenju i napredovanju u poslu. Kada je žena opsjednuta tim arhetipom onda taj arhetip traži svoje ispunjenje. Ako se žena nalazi u braku s ovim arhetipom onda arhetip traži svoje, a to je nezavisnost. Reći će muškarcu da mu neće kuhati, brinuti se ili čistiti kuću. Ipak, da bi odnos opstao, ono što se zna iz psihoterapijske prakse, nije dovoljna samo ljubav već i organizacija o kojoj ovisi veza.

arhetipovi

Ukoliko se žena ovdje odupre zahtjevima Atene koja je povlači u nezavisnost i samoću, onda može održati vezu, ali ako slijedi porive svoje boginje, onda će se naći u problemu. Nevjerojatno je kako ovi arhetipovi preuzimaju vodstvo i koliko se malo tko može oduprijeti ovim arhetipovima jer ih ne prepoznaju pošto negiraju postojanje ovih arhetipova, ali time postaju još veći ovisnici o ovim stanjima.

Ovo je samo jedan jako mali presjek arhetipova, ali vam može pomoći u ljubavnim nedaćama, gdje možete promotriti vlastito ponašanje u kojem iako možda ne znate, određeni arhetip vlada vašim emocionalnim ponašanjem.

Arhetipovi ne služe tome da bi se ženi napokostilo, već imaju u sebi mogućnost nadilaženja stanja društvene svijesti i razvijanje vlastite individualnosti.

Pošto je ona rijetka, među muškarcima i ženama, kao civilizacija tek trebamo osvjestiti kako nam arhetipovi mogu pomoći u sagledavanju problema, jer svaki problem koji imate ustvari je arhetipske prirode. To je problem određenog arhetipa ili priče kojom ste momentalno opsjednuti unatoč uvjerenju da ste slobodni od njih, ali vaša ponašanja su potpuno predodređena arhetipom.

 

Nikola Žuvela

– Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

 

Više o jyotishu saznajte na Vedski jyotish

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.