parallax background

Čaj – omiljeni topli napitak u hladnim danima

filip pavić terra incognita
Jazz gitarist Filip Pavić predstavio album prvijenac Terra Incognita
listopad 20, 2019
planetopija
Najava predavanja: Petra Brzović – Um i materija
listopad 21, 2019

 

Prije otprilike 5000 godina kineskom caru Shennong listovi biljke čaja uletili su u kotao s vrućom vodom, a on je primjetio da je to poboljšalo okus vodi.

Također je primjetio i njegovo stimulativno djelovanje. Osim otkrića čaja ovaj car smatra se ocem kineske poljoprivrede, napisao je knjigu o ljekovitim učincima biljaka i smatra se da je izmislio tehniku akupunkture. Svestran čovjek!

Čaj je drugo najkonzumiranije piće na svijetu (prva je voda, a treće pivo). Svi čajevi potječu od iste biljke – Camellia sinensis koja raste u Aziji, ali danas je rasprostranjena po cijelom svijetu. Mora se saditi u rahloj, dubokoj zemlji na visokoj nadmorskoj visini i najbolje u uvjetima bliskima suptorpskoj klimi. Ostali „čajevi“ su zapravo biljni čajevi ili voćni čajevi koji u svom sastavu zapravo ne sadrže čaj.

čaj

Kako se uzgaja čaj?

Biljka čaja prirodno raste u divljini na većem području Azije, a kultiviraju je kako u malim obiteljskim vrtovima tako i na velikim poljanama gdje se proizvodi za prodaju većih količina. Najbolji čaj raste na većim nadmorskim visinama i na padinama zbog čega se najčešće mora ručno brati. Kako bi se dobilo samo malo manje od pola kilograma gotovog čaja, potrebno je oko 2 000 listića.

Čaj koji se smatra tradicionalnim je onaj koji u sebi sadrži samo prva dva listića s biljke i neotvorene pupoljke listova koji se ručno beru.

U današnje vrijeme čaj se i dalje proizvodi na tradicionalan način, a neki su pronašli kombinaciju tradicionalnog i strojeva koji su posebno dizajnirani kako bi imitirali npr. ručno rolanje listića.

Oni koji se drže isključivo tradicionalnog načina prenose jednu tradiciju koja se uči godinama – od branja listića do kuhanja i serviranja. Ponekad je potrebno i do par dana kako bi se napravilo samo oko 30 g čaja. Završna obrada čaja određuje o kojem će se čaju raditi – crni, oolong, zeleni,…

čaj

Čaj se sastoji od:

Eteričnih ulja koja daju čaju aromu i okuse.
Polifenola koji su antioksidans, daju čaju trpkost/gorčinu u ustima i oni zapravo donose najviše beneficija što se tiče zdravlja.
Kofeina koji nam daje energiju.

Oksidacija čaja

Ovaj proces gdje enzimi u listovima dolaze u kontakt sa zrakom daju čaju okus, boju i čvrstoću. Bijeli uopće ne oksidira dok je crni gotovo potpuno oksidirao.

čaj

Kako objasniti oksidaciju?

Zamislite jabuku koja nakon nekog vremena promijeni boju, a sada se sjetite kako kada je zarežete ili skroz narežete brže mijenja boju. Dodavanjem topline proces se zaustavlja – kada pečete kolač od jabuka pa kada ga nakon pečenja narežete unutrašnjost jabuke ostat će potpuno iste boje kao i prije pečenja.

čaj

Pet osnovnih vrsta čaja: bijeli, zeleni, oolong, crni i pu-erh

Bijeli čaj se dobiva tako što se ostavlja sušiti na zraku i to je otprilike to. Ako vrijeme ne dopušta prirodno sušenje onda se suši u stroju koji ga nježno okreće i suši. Ova vrsta vrlo malo oksidira u procesu.

Zeleni čaj se nakon branja također suši, ali i valja. Ne oksidira u procesu valjanja, a ni sušenja, jer se radi na određenoj temperaturi koja to ne dopušta. Zanimljivo je da se listići mogu valjati na razne načine i zbog svaki čaj dobiva drugačiji okus.

Oolong zahtjeva najviše vremena kako bi se izradio. Listovi se beru, valjaju, ostavljaju da miruju i oksidiraju ponovo i ponovo. Na taj način se dobiva njegova fina i nježna, ali puna aroma. Ako želite isprobati čaj, probajte prvo ovu vrstu.

Crni čaj oksidira gotovo 80 % što doprinosi njegovom izgledu i posebno jakom okusu. Zbog jačine i arome crni čaj se jedini konzumira s mlijekom i šećerom, također je najčešća baza ledenim čajevima.

Pu-erh čaj prolazi proces sličan zelenom čaju, ali prije nego što se listovi potpuno osuše on se zbija u razne oblike i oksidira, zapravo fermentira nakon uobičajenog procesa. U takvim zbijenim formama ostavlja se da stoji dugo vremena što daje posebne okuse i arome.

 

Ivana Karmišević

– Mama, žena, blogerica, dizajner unutrašnje arhitekture, krajobrazni arhitekt, permakulturist. Zaljubljenik u yogu, pisanje, fotografiranje, čajeve i sve zbog čega se osjeća dobro.

 

Ivanu možete pratiti i na: FB,  Cupoftea, @cupoftea.mama

 

Foto: Ivana Karmišević

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.