parallax background

Cosy škotski trend koji će zamijeniti hygge u 2018.

imbolc
Imbolc – Blagdan Svjetla
veljača 2, 2018
tjedni horoskop
Tjedni horoskop od 5.2.- 11.2.
veljača 5, 2018
 

Krajem 2016. i početkom 2017. godine pričalo se samo o jednoj stvar – danskom pojmu hygge koji je u savršenom trenutku unutar jedne riječi utjelovio sve ono što zimi trebamo te potaknuo dodatno oduševljenje Skandinavijom.

 

Objavu dijeli Caitie (@ktnewms)

Iako je riječ hygge nemoguće doslovno prevesti na bilo koji drugi jezik, u svakom postoji jedna ili više riječi kojima se može opisati. U hrvatskom jeziku, hygge je udobnost, toplina, ugoda, sigurnost, utjeha, jednostavnost, druželjubivost, nedostatak prisutstva bilo čega napornog ili emocionalno iscrpljujućeg, uživanje u nježnim i smirujućim stvarima, ljudima i prirodi.

 

CÒSAGACH ZA MALO TOPLINE ZIMI

Nova godina pak donosi novi lifestyle trend iako s vrlo sličnim značenjem. Iz Škotske nam dolazi còsagach (izgovara se “kosgough”), stara galska riječ koja označava osjećaj zaštićenosti, topline i ugode. Kao kad vani bjesni zimska oluja, a vi ste kod kuće, zamotani u dekicu, s vrućim pićem u ruci i uživate u toplini svog doma. Gotovo da u trenutku možete zamisliti ovaj savršen osjećaj, zar ne?

Objavu dijeli Alexandra (@alex.svd)

 

Škotska turistička zajednica odlučila ga je iskoristiti za promociju svoje zemlje u kojoj takvi zimski uvjeti nisu nepoznati, ali bi svejedno mogli privući svoj postotak posjetitelja. Zamislite red kišnog i maglovitog krajolika, tipičnih škotskih znamenitosti, a zatim vatricu koja pucketa u kući za odmor ili pub koji vam pruža toplu dobrodošlicu. Zvuči kao dosta dobar plan.

No za sve koji Škotsku ipak neće posjetiti u skorije vrijeme, ne preostaje ništa drugo nego còsagach rekreirati u vlastitom domu čim se temperature spuste ispod nule. Predlažemo da u kombinaciju ubacite kuhani gin i neki od naših filmskih maratona.

 

Autor: Dunja Rudman; Izvor: Journal.hr

 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.