parallax background

Otkrij Da Vincijev kod plodnosti koji skriva svaka ženska maternica

tjedni horoskop
Tjedni jyotish horoskop – dobri aspekti za nove korake
travanj 15, 2019
5 načina disanja za osobni razvoj
travanj 16, 2019
 

15. travnja 1452. godine rođen je Leonardo da Vinci, slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislioc, inženjer, matematičar ili ukratko najveći genij renesanse. Da Vinci je definitivno persona koja utjelovljuje renesansni ideal čovjeka.

Dao je mnoge doprinose u gotovo svim sferama čovječanstva. Njegova svestranost i nevjerojatni talent za sve čega se dotakao bila je njegova duhovna snaga ili obrnuto, koja je u njemu generirala neograničenu žudnju za znanjem i stvaranjem.

O izumima i dostignućima Leonarda da Vincija mogli bismo pisati na dugo i široko. Jedna od stvari po kojima ga većina ljudi zna je njegov crtež poznat kao Vitruvijev čovjek. On prikazuje ljudsko tijelo u dva položaja - spojenih i raširenih nogu i ruku. Istražujući proporcije, da Vinci je upisao tijelo u kružnicu i kvadrat i to po načelima zlatnog omjera. A u tom zlatnom omjeru krije se još jedna zanimljivost, koju smo danas opisali.

 

Zlatni omjer ili božanska proporcija

Obožavatelji Dan Brownova Da Vincijeva koda lako će se prisjetiti profesora Langtona i njegova pojašnjenja pojma zlatnog omjera, broja u kojem se dodiruju matematika i umjetnost.

Zlatni omjer ili božanska proporcija iracionalna je matematička konstanta koja iznosi 1,6180339887. Od vremena renesanse, mnogi umjetnici i arhitekti u svom su radu strogo vodili računa o odnosu veličina, kako bi se njihovi omjeri što više približili zlatnom omjeru, vjerujući da će tako postići savršenu ljepotu i sklad. I danas se vjeruje da ljepota i privlačnost Mona Lise proizlazi iz proporcija usklađenih sa zlatnim omjerom.

Zlatni omjer često susrećemo u prirodi. On je sadržan u proporcijama idealnih ljudskih tijela. Tako stavljanjem u omjer dimenzija šake i podlaktice, ali i raspona raširenih ruku prema visini tijela, dolazimo do broja 1,618.

Zakonitost zlatnog omjera uključena je i u dimenzije spiralnih redova sjemenki suncokreta, spiralnoj građi školjke nautilus u građi ananasa, cvjetače i češera.

 
 

Zlatni omjer u građi maternice

Nedavno istraživanje belgijskog ginekologa Jaspera Vergutsa pokazalo je da se zlatni omjer može uočiti i u građi maternice.

U istraživanju provedenom u Sveučilišnoj bolnici Leuven u Belgiji ultrazvukom je određena dimenzija maternice kod pet tisuća žena različite dobi. Izmjerena je dužina i širina maternice, izračunat je omjer tih veličina, pa je određena prosječna vrijednost omjera za mlade žene, one srednje i starije dobi.

Pokazalo se da u najplodnijem razdoblju žene omjer duljine prema širini maternice ima vrijednost podudarnu sa zlatnim omjerom te iznosi 1,61.

Mjerenje je pokazalo da se omjer mijenja tijekom života. On iznosi oko 2,00 u ranim godinama života, a u starijoj dobi se smanjuje do vrijednosti 1,46. Samo u vrijeme najveće plodnosti žena, između 16. i 20. godine, omjer se podudara sa zlatnim omjerom.

 

Foto: Pixabay, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.