parallax background

Sretan dan žena

novi načini
Novi Putevi, novi Načini
ožujak 6, 2018
quiche
4 ideje za veličanstvenu pitu quiche
ožujak 11, 2018
 

Štovanje Božice Majke predstavljeno je kroz tri aspekta njezina života: od mlade djevojke, potom majčinske figure, do ružne, ali mudre starice, a koji pak predstavljaju izmjenu godišnjih doba u prirodi i njene procese. Stvaranje života rezultat je spajanja Boga i Božice, odnosno muškarca i žene, a štovatelji crpe svoju snagu i energiju od svojih božanstava

 

Božica vlada od proljeća do jeseni, a Bog tijekom kasne jeseni i zime. Obožavanje majčinske figure, nositeljice života, postoji od pamtivijeka. U Babilonu su je štovali u liku Nebeske Kraljice, a štovanje Božice kao takve možemo pronaći i u religijama iz III. tisućljeća prije Krista. S tim vjerovanjem je u uskoj vezi i vjerovanje da sve što je živo ima dušu te da se nakon smrti vraća u život ponovnim rođenjem. Ovo učenje možemo pronaći među druidima, starim keltskim svećenicima koji su učili da duša umrlog ulazi u novorođenče, te da ništa ne nestaje već da se obnavlja ponovnim rađanjem.

Životni ciklus Božice odvija se paralelno s promjenama u prirodi, s mijenom godišnjih doba, krenuvši od njezina djevojaštva u proljeće i vjenčanja s Rogatim Bogom u ljeto. U vrijeme žetve ona je majčinska figura dok u kasnu jesen i za vrijeme zime poprima lik mudre starice, sve da bi se cijeli ciklus besmrtne Božice ponovio slijedeće godine.

Rogati Bog simbolizira reprodukciju ljudi i životinja. Upravo zbog tih svojih karakteristika za vrijeme procvata kršćanstva Rogati Bog je uzet kao simbol zla, pretvoren u đavola jer su sva štovanja i učenja Rogatog Boga u suprotnosti s vjerovanjima za koja se kršćanstvo zalaže. Bog dobra u staroj strategiji postao je bog zla u novoj.

 

Comments are closed.