parallax background

DIY: Balzam za meke i nježne usne

muffini od slanutka
Muffini od slanutka kao izvrstan doručak ili međuobrok
travanj 28, 2022
eros
Karma i Eros: možete li usmjeriti Eros prema unutra i zbilja voljeti
travanj 28, 2022

 

Koža usana je vrlo tanka, nježna i osjetljiva te se lako ošteti. Za usporedbu, koža lica sastoji se od 16 slojeva stanica dok se usne sastoje od samo 3 do 5 slojeva stanica. Također, usne nemaju prirodnu zaštitu kao što je sebum koji izlučuje koža na ostalim dijelovima lica ili tijela te se samim time brže isušuju i oštećuju.

A nema li ljepše stvari od nježnih, mekanih usana? Suhi zrak i hladan vjetar isušuju njihovu osjetljivu kožu, postaju suhe, grube i trebaju njegu i zaštitu. U tim trenucima posežemo za balzamom za usne koji je gotovo svima obavezan predmet u torbicama i džepovima. Zapravo, toliko postanemo ovisni o balzamu za usne, da ga koristimo cijele godine, neovisno je li hladno i vjetrovito ili vruće i sunčano.

Balzam nam je svakodnevno sredstvo za njegu i uljepšavanje usana. I vrlo ga je jednostavno za napraviti u kućnoj radinosti. Potrebno je par sastojaka i posudica u koju ćemo balzam „upakirati“. U receptima u nastavku koristit ćemo pčelinji vosak koji služi za stvaranje zaštitnog sloja na usnama i kao sredstvo za stvrdnjavanje balzama, shea ili karite maslac čija njegujuća svojstva su naširoko poznata, kokosovo ulje koje hidratizira i čini kožu mekom, bademovo ulje za elastičnost kože, mango maslac za mekanu i glatku kožu te kakao maslac koji pomaže u obnovi osjetljive kože. Količine u receptima su za jednu posudicu od cca 15 ml. Vi naravno možete napraviti i veće količine tako da ravnomjerno povećate količinu sastojaka u receptu.

balzam za usne

DIY: Balzam za meke i nježne usne

Balzam za usne sa shea maslacem
• 6 g pčelinjeg voska
• 4 g shea maslaca
• 3 g bademovog ulja
• 2 g kokosovog ulja

Balzam za usne s mango maslacem
• 4 g pčelinjeg voska
• 4 g mango maslaca
• 4 g kokosovog ulja
• 3 g bademovog ulja

Balzam za usne s kakao maslacem
• 3 g pčelinjeg voska
• 4 g kako maslaca
• 8 g bademovog ulja

Postupak pripreme za sve balzame je isti. Pčelinji vosak i maslac stavite u vatrostalnu posudu/čašu i otopite u vodenoj kupelji. Nakon što su se maslac i pčelinji vosak otopili, posudu izvadite iz kupelji i dodajte ulje miješajući da se smjesa dobro poveže. Nakon što se smjesa malo ohladila, ulijte ju u posudicu za balzam i ostavite da se balzam ohladi i stvrdne. Nakon toga posudicu zatvorite i balzam je spreman za upotrebu.

U receptu nisu navedena eterična ulja, ali naravno ukoliko želite u svaki balzam možete dodati par kapi eteričnog ulja prema svojoj želji. Eterično ulje se dodaje u smjesu kad se već malo ohladila, prije ulijevanja u posudicu.

 

Iva Vukančić

 

 

Foto: Pexelszam

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.