parallax background

Dobra knjiga: Svijet je moj dom

ylang ylang
Ylang ylang – eterično ulje afrodizijačkih svojstava
svibanj 29, 2020
jelena pervan
Jelena Pervan: U Kuću od priča dobrodošla su sva djeca koja vole priče
svibanj 31, 2020

 

„Ne poučava se samo govorenjem. To se čini i svojim životom. Moj život je moja pouka. Moj život je moja poruka.“

Knjiga Svijet je moj dom jedinstvena je autobiografija jednog od najvećih zen-budističkih redovnika i učitelja kojeg je sam Martin Luther King 1967. nominirao za Nobelovu nagradu za mir.

Thich Nhat Hanh proveo je više od četrdeset godina u izgnanstvu, jer se zbog svojih antiratnih nastojanja i humanog i humanitarnog djelovanja nije smio vratiti u rodni Vijetnam, što ga ipak nije pokolebalo u životnoj misiji bodisatve, budističkog oličenja suosjećanja. Njegov je život nadahnuće, putokaz i uzor, a njegove su riječi poput toplih zagrljaja.

Autor je knjiga Biti mir, Umijeće komuniciranje, Posao i mnogih drugih. Danas živi u maloj zajednici u sjeverozapadnoj Francuskoj, gdje nastavlja pisati, poučavati, bavi se vrtlarstvom i pomaže izbjeglicama diljem svijeta.

svijet je moj dom

Svijet je moj dom, Thich Nhat Hanh

Svijet je moj dom je kolekcija zanimljivih autobiografskih priča, gdje autor kroz storytelling uvlači čitatelja u svoj blag i skroman, a opet tako snažan i život pun divljenja. Kroz knjigu pratimo autorove priče iz djetinjstva, tradiciju ruralnog Vjetnama, godine odrastanja i sazrijevanja, ratne godine u rodnom Vjetnamu te njegova putovanja diljem svijeta. Godine izgnanstva ostavile su veliki trag u njegovom učenju, ali ne i gorčinu, već čisto suosjećanje, kao najveći oblik ljubavi. Kao što u knjizi kaže „Shvatio sam da je moj dom, moja domovina – cijeli planet Zemlja. Ne ograničavam svoju ljubav na komadić tla u Aziji, na Vjetnam. Zahvaljujući toj spoznaji, doživio sam mnoge preobrazbe i iscjeljenja. Ako je vaša ljubav premalena trebate uvećati svoje srce. Vaša ljubav treba obuhvatiti cijeli planet Zemlju.“

svijet je moj dom

Thich Nhat Hanh je cijeli svoj život pretvorio u budistički nauk. Kroz životne priče čitatelju otvara vrata svog svijeta, nudeći suosjećanje, mudrost, uvide i životne lekcije. I danas redovito putuje Sjevernom Amerikom i Europom kako bi poučavao i vodio duhovne seminare, koji su posvećeni »umijeću usredotočenog života«.

Posljednjih je godina vodio posebne seminare za američke ratne veterane iz vijetnamskog rata, psihoterapeute i druge stručnjake, umjetnike, aktiviste u zaštiti okoliša i djecu. U svjetlu 2020 godine i pandemije koronavirusa, kada smo mogli svjedočiti osjećanjima ljudi diljem svijeta da se trebamo promijeniti jedni prema drugima i prema planetu Zemlji, poruke Thich Nhat Hanha još su aktualnije:

„Stvarna promjena dogodit će se tek onda kada se zaljubimo u naš planet. Jedino ljubav nam može pokazati kako živjeti u skladu s prirodom i jedni s drugima, jedino nas ona može spasiti od patnje uslijed pogubnog djelovanja klimatskih promjena. Kada shvatimo vrline i talente Zemlje, osjetimo se povezani s njom i rađa se ljubav. Mi želimo biti povezani. To je značenje ljubavi: biti jedno. Kada nekoga volite, želite se za njega brinuti onako kako biste se brinuli i za sebe. Kada tako volimo Zemlju, to je uzajamna ljubav. Sve ćemo učiniti za dobrobit Zemlje, a Zemlja će sve učiniti za našu dobrobit.“

Thich Nhat Hanh s pravom se smatra najvećim zen-budističkim učiteljem našeg doba. Dopustite da vas crtice njegovog života povedu na putovanje osobne transformacije, krenite u susret sebi, u svoje središte u sadašnji trenutak, jer „Naš istinski dom je u sadašnjem trenutku, ma što se događalo, upravo ovdje i upravo sada. Naš istinski dom je mjesto bez diskriminacije, mjesto bez mržnje. Naš istinski dom je mjesto na kojem ništa više ne tražimo, ni za čim više ne čeznemo, ni za čim više ne žalimo. Kada se s energijom usmjerene svjesnosti vratimo u ovdje i sada, moći ćemo stvoriti svoj istinski dom u sadašnjem trenutku.“

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

 

Foto: Unsplash, Planetopija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.