ispunjen život

Formula za balans u životu i ispunjen život

 

Kao što je i Abraham Maslow definirao ljudske potrebe te ih svrstao u piramidu važnosti, tako postoje i mnoga područja u životu koja moraju biti zadovoljena kako biste istinski bili sretni.

Sve dok jedna kategorija nije zadovoljena ili odskače, osjećat ćete da vam nešto fali. Razna područja djelovanja koje živimo mogu se razgranati u nebrojeno mnogo kategorija, međutim, ovdje ćemo navesti one osnovne.

1. Ljubav
2. Društveni život
3. Financije
4. Obitelj
5. Zdravlje
6. Slobodno vrijeme
7. Osobni razvoj

Praktični zadatak: osvijestite svoj život kroz bodovanje

Kao što smo već spomenuli, da biste živjeli sretan život, sve ove kategorije moraju pronaći ravnotežu. Način na koji možete otkriti gdje trenutno stojite je sljedeći.

Prvo ispišite na komad papira sve navedene kategorije. Osvijestite svoj život kroz ova područja i pokušajte brojčano izraziti (od jedan do deset) trenutno stajalište.

Ukoliko je situacija u obitelji savršena, zapišite pored brojku deset.

Ukoliko ste zapeli na financijama i živite od mjeseca do mjeseca, zapišite dvojku ili trojku.

To napravite pored svake kategorije i osvijestit ćete vaše trenutno stanje u životu.

život

Svjesno življenje kao put do životne ravnoteže

Ravnoteža u životu je nužna. Što češće radite ovu vježbu, bit ćete zadovoljniji vlastitim životom. Vrlo je bitno da kada ustanovite životni segment koji vam kaska, stavite fokus na njega i počnete donositi odluke i promjene koje će vam doprinijeti.

Smatrate li, primjerice, da ste lošega zdravlja, a pritom ignorirate tu misao, stanje se može samo pogoršati. Isto je i s preostalih šest životnih područja.

Gdje god trenutno bili, kakve god brojke sebi stavili pored ovih kategorija, zapamtite da je to tek početak svjesnijeg življenja. Ocijenili ste svoj život, a sada aktivno poduzimajte radnje koje će te brojke povećavati, a samim time dovesti vaš život do većeg zadovoljstva.

 

 

Rafael Jaić

– imam 23 godine i student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.