parallax background

Imamo vježbe za one dane kad nam se ne da vježbati

sukulenti
Sukulenti – kako se brinuti o ovim prekrasnim biljkama
ožujak 15, 2022
detox
Detox kapsule za eliminaciju toksina 
ožujak 16, 2022

 

Polako nam stiže proljeće. Vani je sunce i češće smo vani, provodimo vrijeme aktivnije u prirodi što je genijalno, ali ne treba zaboraviti osnovne vježbe snage koje su nezamjenjive, pomažu nam održimo svoje tijelo zdravim i fit.

Osim lijepih stvari koje nam toplije vrijeme donosi, često imamo previše posla, umaramo se tijekom „proljetnog čišćenja“ ili nas svlada proljetni umor i oduzme nam svu energiju. Ne dopustite da bilo koji od ovih razloga bude izgovor da ne odradite ovaj kratki i slatki trening. Usmjeren je na jačanje osnovnih skupina mišića koje nam olakšavaju svakodnevne aktivnosti i čuvaju zdravlje naše kralježnice, a za izvođenje trebate petnaestak minuta i malo prostora!

1) MOST
Ova jednostavna vježba jedna je od osnovnih za jačanje mišića stražnjice, ali jako je važno paziti na pravilnu izvedbu kako bi od nje imali koristiti (a ne štetu). Lezite na leđa pogrčenih koljena, lagano podvucite zdjelicu, spustite rebra prema dolje i osjetite donji dio leđa na podlozi. Kroz izdah podignite kukove u zrak ne mijenjajući položaj tijela. Pripazite da najviša točka u zraku budu kukovi, a ne pupak!

Ponovite 12 puta.

vježbe

vježbe

2) DEAD BUG
Lezite na leđa, podignite ruke i pogrčene noge prema gore. Pripazite da je pravi kut u kuku i koljenu. Kroz udah odmaknite desnu ruku i lijevu nogu od centra (prema tlu), a kroz izdah vratite u početni položaj. Zatim ponovite pokret lijevom rukom i desnom nogom. Važno je da se položaj trupa ne mijenja.

Ponovite svaku stranu 8 puta.

vježbe

vježbe

vježbe

3) SIDE PLANK LAKŠA
Oslonite se na lakat i koljeno jedne strane. Povucite rame daleko od uha (kao da želite stvoriti što veći prostor ispod pazuha), i odmaknite rebra od poda. Kroz izdah podignite kukove od podloge zadržavajući aktivnu stražnjicu.

Ponovite 10 puta na svaku stranu.

vježbe

vježbe

4) SUPERMAN

Kleknite na pod. Postavite šake ispod ramena, koljena ispod kukova, podvucite stopala i zadržite neutralnu poziciju kralježnice. Izdahom ispružite suprotnu ruku i nogu i zadržite 10 sekundi. Ponovite 5 puta svaku stranu.
Ako mislite da Vam je prelagano ili ne znate radite li pravilno, probajte postaviti neki predmet (knjigu, štap) na lumbalni dio leđa i ne dopustite da padne tijekom izvođenja vježbe.

vježbe

vježbe

vježbe

5) PRIVLAČENJE KOLJENA

Krećete iz položaja planka. Kroz izdah privucite koljeno između dva lakta. Kod ove vježbe pripazite na pravilan položaj tijela i svaki put maksimalno približite koljeno prsima. Radite sporo i kontrolirano.

Vježbu izvodimo naizmjenično, ukupno 20 ponavljanja.

vježbe

vježbe

 

Marita Ukić

– Kineziologinja, bivša plesačica i zaljubljenica u aktivni i zdravi način života. U svom studiju implementiram znanstvene spoznaje, nove trendove vježbanja i vlastitu kreativnost u funkcionalni trening. Moj je cilj ljudima približiti različite oblike kretanja i vježbanja kako bi poboljšali kvalitetu svog života.

 

Za više posjeti fittreat.org

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.