parallax background

Istina uvijek pronađe put

sudoku
Sudoku – zabavan način za usporavanje starenja mozga
lipanj 11, 2019
Ayurvedski Lassi napitak za harmoničnu probavu
lipanj 12, 2019

Medicinska psihoterapija tvrdi da mentalni problemi nastaju iz lažnog identiteta ili ega. Kako kaže ona stara poslovica: Lakše se čovjeku odreći novca nego svojih iluzija. Da bi psiha i život mogli funkcionirati, postoji zakon istine koji ne bira sredstva da čovjeka dovede u red, bilo kroz bolesti ili kolektivna razaranja, jer kolektivni nabujali ego mora imati svoju protutežu kao i sve u prirodi.

Stare kulture su svijet prikazivale kao drvo koje raste naopačke. Stari indijski spisi govore da živimo u 75 posto laži (Kali – Yugi), mayi ili iluziji, psihoterapija taj problem zove lažni identitet, sociologija kaže da se radi o bolesnom društvu. Goethe je o važnosti razvoja osobnosti rekao: Najveće blaženstvo na Zemlji će biti radost koju će nam ličnost pružiti.

U tom pogledu Jung kaže: “Odgajanje ličnosti” danas je postalo odgojni ideal nasuprot standardiziranom kolektivnom ili normalnom čovjeku, forsiranom od strane opće masovnosti, u ispravnoj spoznaji povijesne činjenice da su velika, oslobađajuća djela svjetske povijesti proizašla od vodećih ličnosti, a nikada od uvijek sekundarne, trome mase, kojoj je čak i za najmanji pokret uvijek potreban demagog.”

 

Lažna osobnost kao izvor sveg zla

Ako pogledate sva zla ovog svijeta, samo je jedan uzrok, a to je spomenuta lažna osobnost koja neprestano želi biti kralj kojem se svi klanjaju. Od Rimskog Carstva do srednjovjekovne inkvizicije, križarskih ratova, do prvog i drugog svjetskog rata pa do nesreće u Černobilu, koja je pokazala kako je taj jadni ego zbog svoje promocije ispustio u eter zračenje jačine 400 atomskih bombi, a te posljedice zračenja, tvrde mnogi stručnjaci, trpimo i danas.

Ako tomu dodamo da obrazovni sustav u školi niti jednom rečenicom ne govori o pošasti lažnog identiteta, jasno je u kakvom svijetu živimo. Lažni identitet je kao zloćudna bolest, oduzima sve resurse psihi i tijelu i stvara složene bolesti. Jedan specijalist je rekao: “Kad pronađemo lijek za zloćudne bolesti, pojavit će se još složenije bolesti”.

Ego je kompleks u moru drugih kompleksa. On je u našoj psihi samo jedan mali otočić u moru nesvjesnog i ne može on vladati nad istinom kad je on balon iluzije. Istina se pobrine da ego dovede u ravnotežu, ali posljedice su tako snažne pošto svaka laž koju nametnemo svijetu ili drugome, istom jačinom se vraća nazad. Posljedice su pred vratima i vidimo ih u razaranju ekosustava. Djeca kojoj ostavljamo ovaj svijet vidjet će sva zla našeg egoizma.

Kada se istina manifestira mora biti okrutna, jer čovjek isto tako ne prihvaća napustiti narcisoidnost, kao Edip koji nije mogao prihvatiti odgovornost i vratio se u hedonizam, zagrljaj svoje majke. Duhovnost i medicinska psihoterapija se susreću ipak samo u jednom, a to je traženje odgovora na pitanje tko sam Ja, te ne vršenje nikakvih projekcija i prijenosa već se oslanjati na svoje iskustvo. To je dug put, ali je manje bolan od svih ostalih putova, jer svakome kome poklonite povjerenje na način da ga idealizirate, iznevjerit će vas pošto je ego pijavica, a svijet je prepun onih koji će vam pričati lijepe i slatke laži, a samo se možete osloniti na sebe i na svoje propitivanje identiteta i malo pomalo otkrivati svoju posebnost.

Završit ću Jungovom misli: “Ličnost se razvija tijekom života iz teško ili pak sasvim nejasno dokučivog zametka i tek kroz naša djela postaje očigledno tko smo. Mi smo kao Sunce koje hrani život Zemlje i stvara svakojake ljepote, rijetkosti i zla: mi smo kao majke koje u krilu nose nepoznatu sreću i patnje. Mi prije svega ne znamo kakva su u nama djela ili nedjela, kakva sudbina, kakva dobra i kakva zla: i tek navečer postaje jasno ono što je započelo s jutrom.”

 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

 

Više o jyotishu saznajte na Vedski jyotish 

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.