parallax background

Jaje: Sveti simbol vječnosti

ovan
Kakvi su Ovnovi stvarno – što vole, a što ne vole
travanj 12, 2022
jupiter naptun konjukcija
Konjukcija Jupitera i Neptuna u Ribama – san postaje stvarnost
travanj 13, 2022

 

U svakoj svjetskoj tradiciji simbolika jajeta predstavlja novi život, transcendenciju (bit uskrsnuća) te svemir u cijelosti: tako je, moguće zbog toga, što je čovjekovo uzročno tijelo (7. razina aure) nalik zlatnom jajetu.

Znamo – došlo je vrijeme buđenja. Onih sposobnosti i moći koje su pohranjene duboko u nama, kao što je korištenje ekstračula te kreiranje vlastitog života svjesnim mislima i upotrebom uma. To su, naravno, drevne civilizacije vidjele i koristile, jer su bile usklađene s prirodom. Stoga ne čudi što se neki simboli – poput jajeta – provlače u svima, s jednakim objašnjenjima.

Izvor Svemira

Tako jaje, sa svojim zametkom iz kojeg se razvija svijet, predstavlja univerzalan simbol Keltima, Grcima, Feničanima, Egipćanima, Kanaancima, Tibetancima, Vijetnamcima, Kinezima, Japancima, stanovnicima Sibira i mnogim drugim narodima…

jaje

Stoga ne čudi da se pojavljuje kao glavni simbol Uskrsa. No, ne Uskrsa kao „slijepog“ uvjerenja o oživljavanju mrtvog tijela, nego Uskrsnuća, kao poruke transcendencije i putovanja duše u druge dimenzije, nakon otpuštanja tjelesnog vozila.

Da se razumijemo, istina je da su veliki duhovni učitelji poput Isusa, Buddhe, Krishne i ostalih majstora svijesti i duha imali spiritualizirana tijela – zahvaljujući svjesnom korištenju prirodnih energija. No, njihova poruka transcendencije je ona vječnog života, koji se odvija plešući kroz oblike stvaranja i rastvaranja. Sve u svemu, za to nema boljeg prikaza od jajeta – pucanjem ljuske, završava „siguran“ život zaštite, a počinje velika avantura u kojoj nema garancija, samo izazovi koji tešu dušu na putu njezinog razvoja.

jaje

Upravo zbog toga što izjednačava rast mikrokozmosa (Čovjeka) i makrokozmosa (Svemir), jaje – kao kozmičko jaje – predstavlja nastanak univerzuma i njegovi temeljnih manifestacija u sile yina i yanga, odnosno zemlje i neba. Jaje je prvobitna stvarnost koja u zametku sadrži mnogo bića:

– Za Egipćane je iz prvobitnog oceana Nuna, izronilo jaje (ženskog roda, kao Boginja Querehet) iz kojeg je izišao Bog Khnum oblikujući sva živa stvorenja i oblike života.

– U Indiji, prema Chandogya upanišadi, jaje je nastalo iz ne-bitka i stvorilo sve elemente, a u tibetanskim učenjima je bilo obrnuto, odnosno iz svih elemenata je nastalo veliko jaje.

– U kineskim predajama, od teških je elemenata jajeta nastala zemlja, a od čistih nebo.

– Kod Inka je jedno od njihovih najviših božanstava, Huirakoša, prikazan u obliku jajeta, kroz ovalne pločica sa slikom sunca s jedne i mjeseca s druge strane.

– Mit o kozmičkom jajetu susreće se i kod Dogona te Bambara iz Malja, u Finskoj te kod Kelta. U Rusiji i Švedskoj su u grobnicama pronađena glinena jaja, kao znamenje besmrtnosti i simboli uskrsnuća, a u beotijskim grobovima su nađeni kipovi Dioniza s jajetom u ruci kao obećanjem života i znakom povratka u njega.

jaje

Nebesko tijelo Čovjeka

Osim svega ovoga, jaje mudraca se u alkemiji povezuje s pojmom klice duhovnog života. Neki ga zovu bakrenim kamenom, neki moždanim kamenom, a neki eterskim. Peć alkemičara – Atanor – uspoređivala se s kozmičkim jajetom: ona je sjedište, mjesto i izvor svih transformacija.

Danas, kada je i suvremena fizika dokazuje viđenja drevnih znalaca, znamo i da sedma razina ljudske aure – tzv. keterički kalup ili uzročno tijelo – izgleda poput zlatnog jajeta. Na njoj se stvara i ona je izvor postojanja i biranja, zbog čega je moguće da su se, kroz legende i prikaze, čuvale tajne Čovjeka, a jedna od njih je bila i rad s nebeskim tijelom čovjeka. Ono, naime, predstavlja mentalnu razinu duhovnog plana na kojoj Čovjek ZNA da je jedno sa Stvoriteljem.

simbolika jajeta

Vanjski oblik nebeskog tijela odgovara formi jajeta i sadrži sva polja aure koja su u vezi s trenutnom inkarnacijom čovjeka. Sastoji se od niti zlatnog svjetla velike čvrstine koji cijeli oblik aure drže zajedno, a sadrži zlatnu mrežastu strukturu fizičkog tijela i svih čakri. Pulsira zlatnim treperavim svjetlom i širi se, ovisno o razini energije u osobi. Njegov vanjski dio je čvrst i elastičan te štiti polje osobe upravo kao što ljuska jajeta štiti jaje. Ova razina sadrži glavni protok energije koji se kreće uz kralježnicu (u tradicionalnoj kineskoj medicini predstavljen s prednjim i stražnjim energetskim medijalnim kanalom) te prenosi energije kroz korijene svake čakre i povezuje energije koje su apsorbirane kroz svaku čakru. Ta mreža predstavlja snagu zlatnog svjetla, Božanski um, koji odražava cjelovitost čitavog auričnog polja. Stoga ne čudi što su sve civilizacije povezivale zlatno jaje s božanskom moći stvaranja: dizanje razine svijesti i energije u tijelu (što je paralelan proces), omogućava razvoj i širenje ovog auričnog polja.

simbolika jajeta

Kozmička energetska Sigurnost

Najsigurniji način u Vječnosti, koji vas štiti u ovoj fizičkoj stvarnosti i svim ostalim razinama postojanja (astralnoj…) jest da u svijesti, svoje zlatno jaje održavate živim. To znači da se cijelo vrijeme, ako je moguće, osjećate kao sigurno okruženi u zlatnom jajetu. Kao elipsi od zlatne svjetlosti. Ispočetka to možete vizualizirati, ali nema potrebe jer ćete to, praksom vidjeti. To postoji kao datost, s obzirom da je u stvari riječ o vašem zlatnom, zadnjem sloju aure. Dakle, jednostavno osvijestite svoju energetsku anatomiju – zlatno jaje, i dišete. Tako se čuvate od vanjskih utjecaja. A od unutarnjih previranja vas štiti dah i zlatna svjetlost. Kada uhvatite neki strah ili negativnu misao, dišite, razdišite je zlatnom svjetlosti. Mirno u svom zlatnom jajetu.

 

Dea Devidas

– Čitam karte i pišem o tome što pokazuju i govore. U ovoj inkarnaciji, od svoje pete godine ih proučavam – vizualno, filozofski, simbolički, astrološki, mitološki… ezoterno i egzoterno. Prakticiram jogu, tehnike disanja, meditaciju… život u trenu i u toku, ponekad uz pehar čaja, a ponekad uz kalež vina. Osim s kartama, vrijeme provodim s obitelji, mačkama i stablima.

 

Izvor: elementi.space

 

Foto: Unsplash, Pexels, Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.