filip pavić terra incognita

Jazz gitarist Filip Pavić predstavio album prvijenac Terra Incognita

 

Filip Pavić iznimno je talentirani mladi gitarist i skladatelj s diplomom master studija jazz gitare prestižnog Univerziteta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Za vrijeme studija imao je priliku surađivati sa svjetski poznatim glazbenicima kao što su Jim Rotondi, Renato Chicco, Michael Abene, Klemens Marktl i drugi, a unazad nekoliko godina postaje sve prisutniji i traženiji na hrvatskoj glazbenoj sceni, gdje surađuje s vrhunskim jazz glazbenicima, ali i predstavnicima drugih žanrova (Lucija Ćustić – Luce, Nina Romić, J.R. August).

Početkom ove godine pristiže i formalna potvrda Filipovog neupitnog talenta i to u vidu posebne nagrade Status za Mladu nadu jazz glazbe, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija.

filip pavić terra incognita

Terra Incognita njegov je prvi samostalni album, a sadrži osam autorskih kompozicija te obradu pjesme „Jutros mi je ruža procvjetala“ za solo akustičnu gitaru. Pavića odlikuje moderan pristup jazz glazbi, koji odražava širinu i svestranost ovog mladog glazbenika, s naglašenom melodičnom i liričnom crtom. Za ovaj projekt okupio je srodne glazbene duše – pijanista Matiju Dedića, saksofonista Jaku Arha, kontrabasista Zvonimira Šestaka i bubnjara Borka Rupenu,vrhunske umjetnike koji su obogatili njegovu glazbu.

filip pavić terra incognita

„Kompozicija i improvizacija, kao i sav kreativni rad, obavijene su određenim velom misterije i nepoznatoga, unatoč svom našem znanju i iskustvu. Te aktivnosti uvijek sadrže aspekt istraživanja i nesigurnosti, što može potaknuti našu kreativnost na najljepše moguće načine. Nadam se da će slušatelji ovog albuma osjetiti i doživjeti tu predivnu kreativnu energiju i interakciju, koju smo i mi osjećali stvarajući ga.“ – istaknuo je Filip povodom objave albuma.

Album Terra Incognita snimljen je u studiju Štala Recordings u Sloveniji, pod producentskom palicom Roka Lopatiča, adizajn i grafičko oblikovanje omota potpisuju Denis Butorac i Stanislav Kostić.

“Naziv ovog albuma, osim što je i naziv jedne od mojih skladbi, ima dublje značenje. Latinska fraza “terra incognita”, neistražena ili nepoznata zemlja, meni je metafora za nekoliko različitih stvari. Kompozicija i improvizacija, kao i sav kreativni rad, obavijene su određenim velom misterije i nepoznatoga, unatoč svem našem znanju i iskustvu. Te kreativne aktivnosti uvijek sadrže aspekt istraživanja i nesigurnosti, što može potaknuti našu kreativnost na najljepše moguće načine. Istodobno, to je i metafora za moj glazbeni put, koji je za mene u ovom trenutku i dalje neistražen teritorij. Naposljetku, “terra incognita”metafora je za sâm život, gdje smo svi mi putnici i istraživači novih teritorija, u potrazi za vlastitim putem. Ne znamo što nam donosi budućnost i ta spoznaja može biti pomalo zastrašujuća, ali također čini život predivnim i uzbudljivim.” rekao je Filip Pavić.

 

Foto: Petar Milić