Kako pomoću joge dosegnuti točku kontinuirane koncentracije

Proljetni ekvinocij – tren ravnoteže
ožujak 20, 2018
sat za planet zemlju
Isključi svjetlo, osvijetli problem
ožujak 24, 2018
 

Polazna točka joga meditacije jest koncentracija samo na jedan predmet koji može biti vanjski predmet, ali i unutarnji. Ova čvrsta i kontinuirana koncentracija zove se ekagrata (u jednoj točki), a postiže se okupljanjem psiho-mentalnog toka u jednu točku. Jung to zove okupljanje libida ili psihičke energije. Ukratko, kao da promatrate jednu točku i kontinuiranim vježbanjem postižete bolju koncentraciju, a onda i mogućnost uvida. Točnije zaključujete.


 

Joga je zaustavljanje ili isključivanje funkcije svijesti ili ukidanje stanja svijesti. Ali prije toga, moraju se upoznati sva stanja koja pokreću normalnu svijest. Ukidanje normalne svijesti nije lako ostvarivo. Osim spoznaje da krivo vidimo stvarnost, ona zahtijeva još i vježbe, odnosno fiziološke i psihološke tehnike.

Rezultat koncentriranosti samo na jednu točku jest svjesno upravljanje mentalnih bujica ili vrtloga i na taj način stvara snagu psihe koja se više ne raspršuje na stotine strana. To je kao da se cijeli život bavite kiparstvom i na taj način s vremenom bi savladali tu vještinu koja bi vam dala mogućnost modeliranja kipa ili stvarnih mogućnosti u ovom svijetu te manifestaciju onog višeg u sebi, a ne više onog nižeg ega.

Vježba ekagrata nastoji obuzdati dva izvora mentalna toka: osjetilnu aktivnost poput one gladan sam i aktivnost podsvjesti. Naročito je teška, kao što tvrdi i budizam, kontrola podsvjesnih tendencija (vasana). Vježbom se stvara sposobnost da se utječe na ova dva vrtloga. Jogin postiže usredotočenost svoje pažnje na jednu točku i postaje neosjetljiv na bilo kakve osjetilne podražaje. Ekagrata ili koncentracija na jednu točku se ostvaruje voljnim kontroliranjem psihosomatskih aktivnosti, a to se može realizirati pomoću mnogobrojnih vježbi i vještina.


 

Objavu dijeli Alo Yoga (@aloyoga)


 

Tijelo čovjeka kao i njegova stanja svijesti i njegova inteligencija produkt su materije. Dakle, joga smatra da je svako psihičko iskustvo materijalni proces. Čak i duhovne kategorije, čistoća i dobrota, svode se na pročišćenost suptilne materije.

Intelekt je visoko razvijeni vid materije. Duh je upleten u iluzornu vezu s psihomentalnim životom, to jest materijom. Uzrok te veze jest neznanje (avidya). Toliko dugo dok postoji neznanje postojat će po zakonu karme i egzistencija, a s egzistencijom i bol. Postoji samo jedan put, a to je adekvatna spoznaja duha. Prva etapa u tom osvajanju jest spoznaja, negiranje stava da duh ima nastavke poput ja posjedujem. Na taj način možemo poricati patnju pa se patnja shvaća kao objektivna činjenica, koja postoji izvan duha i koja je lišena vrijednosti i smisla, i to zato što su sve vrijednosti i smisao produkti inteligencije – koja je odraz duha. Primjerice, ako praksom meditacije dođete u stanje u kojem shvaćate da niste ovo tijelo i da ono što svakodnevno mislite ne pripada vama onda ne možete više reći da patite jer sve ono što zovemo patnjom nastaje vezivanjem za ono što nismo mi sami. Jasno, ovdje govorimo o jogi i njenom načinu kako shvaća stvarnost, tj. kroz disciplinu i praksu postižu su rezultati.


 

Objavu dijeli Alo Yoga (@aloyoga)


 

Bol postoji utoliko ukoliko se iskustvo tiče čovjekove osobnosti. Radi oslobođenja od bola joga poriče bol kao takvu, poništavajući na taj način svaku vezu između patnje i Jastva ili atmana. Iako je ovo težak proces, ako bolje pogledamo sva naša patnja sastoji se samo od jednog: onoliko koliko smo se identificirali sa svojim egom toliko i patimo. Budizam smatra da se čovjek ne bi trebao poistovjetiti s nikakvim atmanom ili višim Ja, jer i to stanje će dovesti do rađanja, odnosno potrebno je osloboditi se ja koji je najveći protivnik svjesnosti, točnije onaj koji stvara patnju.

Neki lakši putevi koji objašnjavaju filozofiju joge, ali bez vježbanja joge jesu Eckart Tolle ili Mooji. Dakle, to su direktni putevi koje je razvio Ramana i koji smatra da se do ovog stanja može doći bez meditacije već s pitanjem Tko sam ja. To je pitanje koje si postavljamo svakodnevno kao dio prakse.


 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

Svoju jyotish natalnu kartu naruči na vedski-jyotish.net


 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.