parallax background

Par kratkih ideja za proslaviti blagdane onako za pravo

adventsko darivanje
Budi Dobro adventsko darivanje: Print i mini mosarij umjetnice Pekmezmed
prosinac 16, 2019
snježna sestra božićna priča
Budi Dobro adventsko darivanje: Slikovnica Snježna sestra Naklade Ljevak
prosinac 17, 2019
 

Trenutno smo zaokupljeni blagdanima i svime što uz to ide. Bombardirani smo sa svih strana muzikom, bljeskanjima, katalozima i šarenom plastikom. Svake godine ludilo počinje sve ranije i postaje sve teže naći mirni kutak za osjetiti čaroliju tihe, blagdanske noći. Zato evo par kratkih ideja za proslaviti blagdane onako za pravo, daleko od kiča, neumjerenosti i licemjerja.

Događa se polako da ulazak u dućan tijekom prosinca sadrži sve više nervoze, računi na blagajni postaju sve dulji, gužve su sve veće, novčanici prazniji, a kredita za otplatiti više. Kao da smo ljubav i pažnju zamijenili za stvari. Namjera je možda dobra: ako netko ostane bez poklona osjetit će se zapostavljenim. Moramo misliti na svakoga, a koliko ćemo potrošiti tumači se kao mjera ljubavi za tu osobu. Za one “bliskije” izdvojiti ćemo kunu više, a za one “ostale” bitno je imati neku “sitnicu”, da se zna da smo “mislili i na njih”.

Teško je iščupati se iz tog vrtloga očekivanja, procjena, balansiranja između onog što možemo i želimo potrošiti. Ali može se. Samo se moramo podsjetiti da ljubav nije mjerljiva količinom novca potrošenog na neku osobu. I da ono najvrjednije što imamo nije novac već vrijeme i pažnja.

Blagdani svjetla, koje god vjere bili i koje god svetkovine slavili, nekako su se svi nagurali u ovo doba godine, ne bez razloga. Od davnina su narodi u vrijeme solsticija slavili pobjedu svjetla nad mrakom, dana nad noći, dobra nad zlom i sve inačice toga. Kasnije razvijene religije kalendarski su se naslonile na te stare tradicije tako da uzbuđenje koje osjećamo u prizorima svjetlucavih lampica i svjećica u mračnim, maglovitim noćima sadrži u sebi nešto iskonsko, organska sjećanja na sve minule proslave svjetla nad mrakom.

Mnogi naši strahovi, ali i mržnje, proizlaze iz nemogućnosti da prihvatimo poneke dijelove svoje osobnosti, koje smatramo lošima. Sve što nas podsjeća na te potisnute aspekte sebe izaziva u nama odbojnost i skloni smo ponekad i agresivno reagirati.

Ako uklonimo sve male razlike koje čine ljepotu religijskog šarenila, ostaje nam borba dobra i zla te kao osnovni cilj pobjeda svjetlosti/ljubavi nad mrakom/strahom. To je osnova blagdana koju ne smijemo zaboraviti, ostalo su lijepi detalji. Na pretjerano trošenje i nervozu u osnovi nas tjera strah: da ćemo nekoga razočarati, da nećemo “pravedno” darivati sve, da ćemo dobiti vrjedniji poklon nego ćemo darovati, da nećemo dovoljno dobro poklonom izraziti svoju ljubav i pažnju. U tom bunilu lako se izgubiti u šarenilu ponude, ali ako vam je dosta pop muzike i šarenih omota ili naprosto više nemate novca, evo nekih ideja za alternativne oblike darivanja:

 
 

Pokloni ono najvrjednije što imaš za dati: svoje VRIJEME I PAŽNJU

• svojoj obitelji: na Badnjak nemoj buljiti u (uglavnom koliko se sjećam grozan) blagdanski program, zatvoriti se u kuhinju pripremajući (previše) hrane ili (sve popularnije) otići na cugu u lokalni kafić, već ugasi televizor i pričaj i s drugima. Igraj se sa svojim djetetom, saslušaj još jednom priče svoje bake, mazi psa bez gledanja na sat. Grli se s partnerom bez vremenskih ograničenja, šeći i gledaj u zimsko bistro nebo.

• ljudima oko sebe: propusti pješake na pješačkom prijelazu, pridrži sporima vrata, saslušaj smireno starije susjede koji ne shvaćaju da se tebi žuri. Odluči da ti se danas ne žuri. Pozovi susjeda koji živi sam na božićni ručak. Uzmi malo vremena i obnovi svoje znanje prve pomoći kako bi mogao/mogla pomoći svom bližnjem kad zatreba.

• sebi: uzmi malo vremena učiniti neke stvari koje stalno odgađaš jer nisu “hitne” – pokrpaj odjeću uz božićni film, čitaj knjigu, budi sam/a sa sobom, šeći i gledaj zimsko bistro nebo.

• onima kojima je potrebna pomoć: volontiraj. Mogućnosti je nebrojeno i svaka će te na kraju obogatiti. Možda se sad možeš obvezati na samo jedan dan i to je u redu – jedan dan slaganja paketa pomoći čini veliku razliku za nekoga. U osnovi, možeš kontaktirati bilo koju udrugu koja se bavi temom koja te zanima i vjerojatno će imati posla za tebe. Ovo je zgodno mjesto za početak: Volonterski Centar Zagreb, a ovo je trenutno aktualno i stalno je potrebna pomoć: ARE YOU SYRIOUS.

 
 

Pokloni svoje UMIJEĆE: ufuraj se u “uradi sam” raspoloženje i učini što znaš

Ako imaš posebne talente, vjerojatno ih već upotrebljavaš za darovati svoje sretne prijatelje, ali postoje neke stvari toliko jednostavne da uspijevaju “od prve”, čak i ako nisi “DIY” tip:

• hrana (potrebno je samo slijediti recept): zdrave praline, nezdrave, ali oh tako dobre karamele– moja preporuka: dodaj cimet ili đumbir…i…napravi ograničene količine, jer ne možeš ih prestati jesti), ali i lijepa štruca domaćeg kruha umiješanog s ljubavlju – hrana uvijek pali.

• prirodna kozmetika uglavnom oduševljava. Za sapune je malo prekasno, ali lako je napraviti ulje za masažu ili hranjivi balzam za ruke – izvrsno za zimu.

 
 

Ako ti je ostalo nešto novca, samo ga ne želiš potrošiti na gluposti, pokloni ga onima koji imaju mnogo manje

Vrijednost deset kuna drastično se mijenja ovisno o tome u čijem se džepu nalazi i u kojem se dijelu svijeta nalazi taj džep.

• kupi poklone za nekoga kome znaš da mu je teško i tiho ostavi pred vratima. Ne treba ti zahvala. Možeš i zajedno s prijateljima skupiti novce pa uplatiti na račun neke od obitelji koje traže pomoć, kupiti željeni poklon djetetu iz doma ili pripremiti torbu za djecu izbjeglica.

• ako kupuješ poklone, podrži pritom lokalne poslove: male obrtnike poput mene, ali i umjetnike i OPG-e. Raspitaj se tko sve radi u tvom gradu – time podržavaš i njih i svoju lokalnu zajednicu.

• “kumuj” djetetu, biljci ili životinji i promijeni im život. Začudit ćeš se koliko je malo potrebno da platiš školsku opremu za dijete u Africi ili hranu za šišmiša u ZOO-u.

doniraj izbjeglicama– koliko god nam bilo teško, dok imamo mir i mjesto koje nazivamo domom sretnici smo jer smo u položaju da pomažemo drugima

Evo, to je samo nekoliko ideja. Ako ti imaš koju, slobodno napiši ispod. Želim ti ugodne blagdane – na toplom i suhom, u dobrom društvu.

 

Ivanu možeš pronaći i na:

tiliastudio.hr

www.facebook.com/tiliashiatsu/

 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.