parallax background

Kakvi su Vodenjaci stvarno – što vole, a što ne vole

veganska čokoladna torta
Awake Your Love: Veganska čokoladna griotte torta
veljača 17, 2022
arhetip varalice
Varalica s Tindera – arhetip Trikstera
veljača 17, 2022

 

Rušenje ograničenja starog i osmišljavanje nekih novih puteva, mišljenja i djelovanja, primarni je cilj svakog Vodenjaka. Svjesni zajedništva i suradnje s drugima kao osnove za ostvarenje tog cilja, oni svoje ideje nesebično dijele s drugima, razumjeli ih oni ili ne. A budućnost prije ili kasnije pokaže kako su – bili u pravu.

Da kojim slučajem nema Vodenjaka, svijet bi se kud i kamo sporije razvijao, a tehnološki i svaki drugi napredak bio bi nezamisliv. Način na koji tipičan Vodenjak razmišlja drugima je neuhvatljiv jer nije posljedica logike i promišljanja, već prije iznenadnih i neočekivanih “bljeskova” ideja koje, nerijetko, dolaze bez najave i u banalnim situacijama. Upravo zbog svojih naprednih, i drugima nerazumljivih, ideja neshvaćeni su u krugu obitelji, prijatelja i poznanika, neuhvatljivog i nemirnog uma i duha kojemu je, zbog svoje posebnosti, nemoguće prilagoditi se većini. Stoga će ih drugi nerijetko kočiti, a rijetko kad podržavati, jer su im ideje i zamisli do te mjere nevjerojatne da ih se malo tko usudi isprobati u praksi. Ako, pak, imaju priliku i tu sreću realizirati ih sami, prije ili kasnije većina će ipak prihvatiti ono što je Vodenjak osmislio i inovirao, a nerijetko će to isto vremenom postati standard, ili neko novo pravilo. A tada već Vodenjak ide dalje, motiviran novim izazovima, jer njjihova je pokretačka sila napredak, rušenje postojećih obrazaca, a ne komocija onog već isprobanog i kolektivno prihvaćenog. Važno je istaknuti da Vodenjak nije sklon radikalnim mjerama i revolucijama, borbama i ratovima, riječ je o ljudima koji, donoseći novo, samim tim, pod pitanje stavljaju vrijednost onog starog te, nudeći bolje rješenje, spontano očekuju kako će, ono staro, završiti u ropotarnici. U svojoj «borbi» oni će se radije naoružati transparentima i protestirati ili organizirati edukacijske radionice kako bi ukazali na sve propuste nekog sustava ili vjerovanja. Pri tome će zdušno iskoristiti svu moć medija i tehnologije koja im je na raspolaganju. Ipak, nije uvijek tako. Što više, nekima od njih zna se dogoditi da sami budu izloženi napadima ili poruzi onih koji, pod svaku cijenu, žele zadržati postojeće stanje. U tim će slučajevima nastojati izbjeći izravne sukobe (jer njihovo je načelo – načelo nenasilja), no, ipak, gotovo uvijek će biti nekoliko koraka unaprijed u odnosu na «protivnika», uspješno «predviđajući» svaki njihov sljedeći potez. Uvijek su spremni na – neočekivano, dobro se snalaze u nepredvidljivim situacijama, a sami će drugima priuštiti obilje sličnih, jer to ih poprilično zabavlja.

Sve nove tehnologije, osobito one koje tek dolaze, za sobom povlače odbacivanje starih i manje učinkovitih, a na čelu svih inovacija, o bilo kojem području ljudskog djelovanja da je riječ, stoji Vodenjak. Biće koje je teško dokučiti i razumjeti, jer mu, nerijetko, i samom to teško polazi za rukom.

vodenjak horoskop

Kako drugi doživljajvaju Vodenjake? 

Nerazumljivi i neobični kakvi jesu, Vodenjaci izazivaju različite reakcije, od omalovažavanja pa sve do potajnog divljenja drugih. Njihov britak um i brzina reakcija zastrašuje ljude koji ga okružuju jer ga nisu u stanju pratiti, ni fizički, a pogotovo ne mentalno. Zamjeraju mu preveliku slobodoljubivost i neovisnost, zbog kojih će, a da uopće toga nije ni svjestan, iznevjeriti tuđa očekivanja. Drugi ih doživljavaju kao osobe koje će, gdje god da se nađu, poput tornada, poharati sve ustajale obrasce mišljenja, rušiti postojeće sustave vjerovanja i ići protiv “pravila igre”, milom ili silom, ne vodeći, pri tome, računa o tuđim željama i osjećajima. Ta i takva emocionalna distanciranost najveći je razlog zbog kojeg su toliko nejasni ljudima oko sebe, bez obzira je li riječ o partneru ili najbližoj rodbini. Tu je i povremena mušičavost i ekscentrično ponašanje, kojim, nebrojeno puta, druge znaju dovesti u vrlo nezgodne i neugodne situacije.

Kakvi su Vodenjaci stvarno?

Iako su otvoreni, komunikativni i izrazito društveni, na njih je gotovo nemoguće utjecati. Oni su toliko jedinstveni i svoji da su u stanju prekinuti i, njima važan, odnos ako on za njih znači i najmanji gubitak slobode i autentičnosti svoje osobnosti. Nerijetko puta toliko idu ispred svog vremena da trpe razne otpore, pritiske i ismijavanja, najviše od strane onih koji osjećaj sigurnosti temelje na kruto utvrđenim vrijednosnim sustavima. Ovo prijateljski nastrojeno stvorenje može biti dovedeno na rub društvene egzistencije, samo zato što ne prihvaća pravila koja nameće većina. Gnuša se svakog oblika elitizma, ne povlađuje nikome i teško funkcionira u odnosima hijerarhijskog tipa. Originalni su i neovisni, nikada ne ostaju nezamijećeni, unikatne osobnosti koju drugi, više-manje bezuspješno kopiraju, Vodenjaci na svijet donose ideje s okusom hereze, no, istovremeno, one su zalog budućnosti i napretka čovječanstva kao cjeline.

vodenjak horoskop

Kako osvojiti Vodenjaka?

Vodenjacima ćete zapasti za oko jedino ako ste po nečemu neobični i, u neku ruku ih nadmašite u ekstravagancijama i individualizmu, ili, pak, toliko dobro vladate nekim područjem da vas Vodenjak odluči malo “iskoristiti”. Nažalost mnogih, njih je teško trajno osvojiti, stoga budite spremni na iznenađenja u trenucima kad im se najmanje nadate. Ipak, sve dok ste mu zanimljivi, i dovoljno nepredvidljivi, redovito će vas nazivati. S druge strane, nije dobro od početka im nametati obaveze i odgovornosti jer bi, vrlo brzo, mogli odustati.

Seks…

Najveći inovatori Zodijaka, Vodenjaci, osim što će vas spontano namamiti na seks (obećavajući vam sasvim nešto drugo), priuštit će vam još mnoštvo dodatnih iznenađenja. Cijepljen protiv predrasuda, ograničenja, normi i formi, ovaj nesputani individualac i seks doživljava na jedan krajnje originalan način koji će vam, ako mu dopustite, rado prezentirati. Čak i činjenica da ste samo prijatelji nikada neće spriječiti pripadnika ovog znaka da vas u trenutku (vaše) slabosti odvuče u krevet. Jedini problem je taj što se, nakon svega, on ili ona može vratiti na prijateljstvo…a vi?!

Za rođendan žele…

Pripadnici ovog znaka bit će oduševljeni samo onim poklonima koji su toliko originalni i jedinstveni da spadaju u red unikata. Ručna izrada, neobičan predmet (ili namjena) ili nešto što predstavlja preteču potencijalno novog tehnološkog otkrića, osnovne su reference za izbor dara za rođendan njegovom tipičnom predstavniku (bez obzira na spol). Pri tome svakako vodite računa da, isti taj dar, već niste dali nekom drugom. Jer, Vodenjak vam to neće oprostiti.

vodenjaci horoskop

Talenti za unovčiti…

Od svih, Vodenjaci imaju daleko najneobičnije talente, no uvijek su u vezi s izumima i otkrivanjem nečeg novog, u bilo kojem polju ljudske djelatnosti, od poljoprivrede, preko medicine pa sve do svemirskih putovanja. Osim toga, pripadnici ovog znaka vole se okušati i u humanističkim i socijalnim poslovima, a i pravi su majstori za sve nove tehnologije (ziher je Vodenjak izmislio Internet i utabao put njegovom globalnom širenju).

Kod drugih najviše mrze…

Vodenjake zapravo malo što i malo tko nervira, jer ovi cooleri jednostavno nemaju vremena za analizirati tuđe ponašanje, budući da su uvijek privučeni nečim novim i neobičnim što bi mogli istražiti i eventualno poboljšati. No, ipak, malo ih iritiraju konzervativni, zatvoreni i učahureni tipovi ljudi jer, koliko god se trudili, s njima nikada neće doći na “zelenu granu”.

Vodenjak roditelj…

Roditelj Vodenjak, istina, redovito ide ispred svog vremena, pa se može dosta dobro prilagoditi generacijama koje dolaze i osjetiti kakav je odgojni pristup najbolji u odnosu na vlastito dijete, no, i sam nesklon ispunjavanju obaveza i poštovanju hijerarhije, neće ni svog potomka odgajati u tom pravcu, što bi, dakako, mogao biti problem koji će on sam najviše osjetiti na svojoj koži. Osobito ako je i dijete, poput njega, naglašene buntovničke osobnosti.

Životni moto i omiljene izreke…
Vodenjaci će, znatiželjni kakvi već jesu, reći kako: “Za sve postoji – prvi put!” ili kako je: “Bolje ikad nego nikad!”. Dogodi li se, pak, da rade dosadan i jednoličan posao, i budu li pri tome uhvaćeni u markiranju na radnom mjestu, u sekundi će ispaliti opravdanje u stilu «Ne mogu me toliko malo platiti koliko ja mogu malo raditi».

 

Možda želite saznati još o Vodenjacima:

Vodenjak – individualac buntovnik

 

Goga Kovačević,

– Astrologija je divna, tako duboka, mudra, nerijetko toliko precizna i jasna. Kao svjetlo koje ti pomaže da njime obasjaš cestu. Plus još koji znak usput, da ne zalutaš.

Više o Jarcima i drugim zodijačkim znakovima pročitajte na www.zvjezdarnik.com

 

Foto: Unsplash, Pexels

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.