maca bioandina

Maca: magični prah s Anda – moje iskustvo s korištenjem

 

U Peruu je od davnina poznata ljekovita snaga i moć biljke maca (čita se maka) koja u posljednje vrijeme svojim brojnim iznimno ljekovitim i hranjivim svojstvima privlači znatiželju suvremenog čovjeka.

Suvremeni čovjek zapada često je izložen prevelikim količinama stresa, zapadnjaci su često opterećeni raznim (prevelikim) obvezama, a u posljednje dvije godine zbog pandemije izbačeni iz uobičajenog ritma – sve se to akumulira u našem organizmu i naposljetku odražava na zdravlju. Isti taj suvremeni čovjek je ipak sve više ekološki osviješten i rješenja za mnoge probleme, a naročito one vezane za mentalno i fizičko zdravlje, sve češće traži u prirodi, a znamo da priroda nudi obilje biljaka koje nam mogu pomoći na putu ozdravljenja i vraćanja organizma u harmoniju.

To znaju i u hrvatskom brendu Bioandina iza kojeg se nalazi obiteljska tvrtka koja svojim djelovanjem svojim kupcima želi približiti izvorne, teško dostupne organske proizvode s dalekih Anda. U suradnji s malim autohtonim uzgajivačima, uz vlastitu nazočnost, uzgajaju i dopremaju najkvalitetniju, visokonutritivnu super hranu s Anda. Bioandina je ujedno jedini brend na hrvatskom tržištu koji ima termički obrađenu macu, dok je sve ostalo što se nudi sirova maca. Zašto je to važno saznat ćete kroz tekst. Kao ekologinji i osobi okrenutoj prirodnom i organskom, koja redovito radi na podizanju vlastite kvalitete života, ove informacije su me motivirale da saznam još više o njihovim proizvodima.

Kako sam ljetos osjetila ogroman umor, iscrpljenost i bezvoljnost, odlučila sam dati priliku maci i vidjeti može li mi ta biljka o kojoj sam toliko dobrih stvari čula pomoći da povećam svoju snagu, otpornost, vitalnost i održim zdravlje. U nastavku saznajte što sam primijetila u dosadašnjem periodu korištenja, ali i mnoge zanimljivosti o maci koje sam u međuvremenu otkrila.

maca bioandina

Podrijetlo mace i njen uzgoj na Andama

Biljka maca (lat. Lepidium Peruvianum Chacon) pripada porodici kupusnjača, Brassicaceae te je zapravo povrće slično rotkvici ili crnoj repi. Jedina je jestiva biljka na svijetu koja raste na nadmorskoj visini od 3700-4400 metara u peruanskim Andama. Zbog ekstremnih temperaturnih uvjeta, danju i do 24 ̊C, a noću u minusu s jakim vjetrom i intenzivnim UV zračenjem, biljka doseže visinu od 12-20 centimetara. Upravo zbog toga sama biljka se intenzivnije razvija pod zemljom, gdje nastaje gomolj koji se naziva hipokotil – a u njemu se nalaze ljekovita i hranjiva svojstva zbog kojih je ova biljka dobila status super hrane.

Gomolj mace u prosjeku je širok 3-6 cm i dugačak 4-7 cm, a javlja se u tri fenotipa. Među različito obojenim gomoljima iste matične biljke u prosjeku je oko 60 % žutih, 25 % crvenih i 15 % crnih. Udio boja ovisi o regiji uzgoja i sastavu tla, a sadržaj antocijanida u vanjskom sloju gomolja dovodi do promjene boje od žute do crvene i na kraju crne.

Najbolja maca dolazi iz izvorne kolijevke uzgoja mace iz regije Junín, od kuda je i Bioandinina maca, koju i sama koristim. Posebna mikroklima i mineralima bogata tla ove regije rodno su mjesto samonikle biljke mace. Naziv maca izvorno je izveden iz kulture Chibcha, a čine ga slogovi riječi „ma“ (s većih nadmorskih visina) i „ca“ (hrana koja jača). Maca je u carstvu Inka smatrana svetom biljkom, a pripadnici peruanskog naroda Quechua tvrde da je macu stvorila boginja Inka Pachamama, majka zemlje te joj i dan danas pred vađenje ploda posvećuju slikovite i sadržajne obrede.

Bioandinina maca uzgaja se na tradicionalni način, radi se o ručnom radu, ne koriste se poljoprivredni strojevi, već se biljka iz zemlje vadi tradicionalnim alatima te se strpljivo suši na suncu. Znanstvena istraživanja dokazala su da sušenje mace na zubatom suncu i termička obrada doprinose blagotvornom djelovanju mace.

bioandina maca

Čemu maca duguje toliku ljekovitost?

Maca je prirodni adaptogen, odnosno biljka koja svojim svojstvima povećava prilagodbu organizma na stresne učinke i to na fizičkom, kemijskom, biološkom, ali i emocionalnom polju. Upravo je to ono što me najviše privuklo konzumaciji ove biljke. Zanimalo me koliko je „pametna“ i koliko može „očitati“ moj organizam, otkriti gdje nisam u harmoniji i kako to može popraviti. S obzirom na stresno ljeto i ukupni osjećaj iscrpljenosti te nadolazeću jesen u kojoj sam inače sklona respiratornim infekcijama, očekivala sam da će me dočekati veliki pad imuniteta i da ću sigurno skupiti koju sezonsku bolest. Međutim, do sada jesen prolazi bez ikakvih infekcija i upalnih procesa. Iako mi se količina obveza nije smanjila, primjećujem da više nisam iscrpljena niti bezvoljna, s lakoćom se fokusiram na svoje zadatke, a s radošću vidim i da mi se pamćenje ponovno izoštrilo. Također, nedavno sam nakon 5 godina prestala koristiti Mirenu (suvremeno sredstvo kontracepcije i terapija obilnih menstruacija) što je dovelo do novog hormonalnog stanja u mom organizmu. Budući da sam oduvijek imala obilne i bolne menstruacije koje su se nakon poroda pojačale, zbilja se veselim vidjeti kako će maca u narednom periodu utjecati na moj menstrualni ciklus i PMS, a o čemu ću sigurno napisati koju riječ.

Poznato je da maca nosi brojne dobrobiti za naš organizam, a neke od njih su: uravnoteženje rada hormona; povećanje razine energije; povećanje tjelesne izdržljivosti; pozitivno utječe na zdravlje srca i krvožilnog sustava; pozitivno utječe na zdravlje kostiju i dobra je za osteoporozu; pomaže kod nesanice, stresa, tjeskobe; ublažava simptome menopauze i PMS; pomaže kod neplodnosti; povećava libido; poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Kako maca sadrži aromatične glukozinolate; njihove izotiocijanatne derivate; macaene (višestruko nezasićene masne kiseline, koji variraju po duljini lanca i stupnju nezasićenja); macamide (sekundarni amidi koje tvore masne kiseline i benzilamini); alkaloide specifične za macu (macaridin, lepidilin A i lepidilin B); fitosterole (stigmasterol, campesterol, ergosterol (provitamin D2), brassicasterol), antocijanide; minerale i vitamine (B1, B2, B12 i C, kalij, kalcij, bakar, cink, željezo, mangan, silicij, magnezij) – čini se da je u jednoj kapsuli sadržano sve što je potrebno za uravnoteženje organizma, što sam se i sam uvjerila.

Ono što je važno spomenuti je da maci zbog adaptogenih svojstava treba duži vremenski period redovitog konzumiranja, najčešće od 3 do 6 mjeseci, kako bi se primijetile promjene na organizmu. Međutim, budete li uporni i redoviti, zasigurno ćete osjetiti sve benefite koje ova biljka donosi – kako na fizičkom polju, tako i na emotivnom.

bioandina maca

Bioandina – hrvatski brend vrhunske mace s Anda

Bioandina u ponudi ima macu u 6 varijanti: Crvena maca kompleks kapsule, Crvena aktivirana maca prah, Crna aktivirana maca prah, Crna maca kompleks kapsule, Premium MIX aktivirana maca prah te Premium MIX maca kapsule. U nastavku pročitaje više o njima, kako biste lakše odabrali onu najbolju za sebe.

Ja sam kroz proteklih par mjeseci koristila crvenu macu i to u obliku praha i kapsula. S obzirom na lifestyle meni više paše maca u kapsulama, jer je praktičnija za konzumaciju, a može se koristiti bilo gdje i kad smo puno u pokretu, na putu i slično.

Crvena maca kompleks kapsule su premium dodatak prehrani čiji je primarni sastojak aktivirani ekstrakt crvene mace s dodatkom vitamina B6 i B12. Količina aktiviranog ekstrakta mace (15:1) u jednoj kapsuli odgovara količini od 3000 mg praha sirove mace te je trenutno najjači ekstrakt mace na tržištu. U jednom pakiranju nalazi se 60 celuloznih kapsula. Proizvod je veganski.

Sadrži vitamine B6 i B12 koji su važni za normalnu regulaciju hormonske aktivnosti, normalnu funkciju živčanog sustava, normalnu psihološku funkciju, normalnu funkciju imunološkog sustava kao i smanjenje umora i iscrpljenosti.

Kod Bioandinina ekstrakta crvene mace aktivirani su sekundarni metaboliti (macamidi i macaeni) koji su jedinstveni za biljku macu. Znanstvena istraživanja su pokazala da aktivacija glavnih bioaktivnih macamida zapravo proizlazi iz biokemijske reakcije koja se događa tijekom tradicionalnog sušenja i zagrijavanja, a to je razlog zašto se i naziva aktivirana maca.

bioandina maca

Crvena aktivirana maca prah je prah crvene želatinizirane (aktivirane) mace. Dolazi pakirana u 30 vrećica od 5 g što je ujedno i preporučena dnevna doza. Aktivirana maca je 4 puta koncentriranija od praha sirove mace. Želatinizacija mace nije povezana sa želatinom, tj. životinjskim tkivom.

Želatinizacija je toplinski postupak pred kuhanja mace kojim škrob prelazi u škrobnu pastu (gel). Aktivirana maca je puno blažeg i ugodnijeg okusa od sirove mace. Konzumira se tako da se sadržaj jedne vrećice pomiješa s hladnim ili toplim napitkom, a prikladna je i za konzumaciju s hranom kao što su muesli, pahuljice, namazi i sl.

Crna aktivirana maca prah jedna je od tri vrste peruanske mace, koja se u odnosu na ostale dvije vrste ne razlikuje samo svojom bojom, već i biokemijskim sastavom. Najrjeđa je sorta mace koja čini samo 10 do 15% ukupnog uroda. Aktivirana je na isti način kao i crvena, a tako se i konzumira.

maca bioandina

Premium MIX aktivirana maca prah je mix praha žute, crvene i crne želatinizirane (aktivirane) mace, odnosno kombinacija sve tri vrste peruanske mace. Odlikuje se udjelom žute mace, najčešće korištenog fenotipa korijena mace, u kombinaciji s crvenom i crnom macom što ovu mješavinu čini istinskim premium proizvodom.

Svi Bioandinini maca proizvodi su registrirani dodatci prehrani. Do sada nema poznatih nuspojava kod konzumiranja maca praha s drugim lijekovima. Oprez je potreban ukoliko postoji indikacija oboljenja kojima štete povišene razine estrogena, (rak dojke i jajnika i sl.). Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. Ne preporučuje se kod bolesti hipertireoze, trudnicama, dojiljama i djeci. Termička obrada koju prolazi Bioandinina maca djeluje na glukozinolate i inaktivira ih te je zbog toga sigurna za korištenje kod hipotireoze.

maca bioandina

Camu Camu vitamin C kompleks – ekstrakt divljeg ploda Camu Camu

Uz crvenu macu koristila sam još jedan Bioandinin proizvod, kojemu pripisujem snažan imunitet ove jeseni – radi se o Camu Camu bio kapsulama.

Camu Camu je malo drvo koje raste u regiji Amazonas u Peruu. Sam plod Camu Camu u sebi sadrži najveći postotak vitamina C u nekom prirodnom plodu.

Bioandinin CAMU CAMU C kompleks kapsule su prvi 100 % čisti ekstrakt pulpe divljeg ploda Camu Camu na hrvatskom tržištu. Jedna kapsula sadrži 85 mg prirodnog vitamina C što je ujedno i preporučeni dnevni unos. Vitamin C je izrazito važan za naš organizam te pridonosi održavanju normalne funkcije imunološkog sustava; stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih žila, kostiju, hrskavice; normalnom metabolizmu stvaranja energije; apsorpciji željeza te zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Tražite li prirodnu pomoć za uspostavljanje harmonije u organizmu, mogli biste dati priliku maci, ali zapamtite da je za njene benefite potrebno strpljenje. Međutim, ako ste strpljivi maca će vas bogato nagraditi.

Više o brendu Bioandina i njihovim organskim premium proizvodima možete saznati na službenoj stranici bionadina.hr te IG profilu @bioandina_hr

 

Indira Juratek

 

MOŽDA ŽELITE PROČITATI I SLJEDEĆE ČLANKE VEZANE UZ UPOTREBU MACE:

Akne – zašto nastaju te postoji li rješenje iz prirode

Valunzi – sve o njima te kako priroda može pomoći

Maca – magični prah s Anda

Ljubav za život cijeli – Bioandinini proizvodi nastali na temeljima zdravlja i energije

Mačja kandža – prvi vjesnik proljeća u Bioandini

Uloga vitamina C kod borbe protiv sezonskih alergija 

Vitamin C – saveznik ljepote i zdravlja kože 

Kakvu ulogu biljka majka kandža ima kod liječenja reumatoidnog artritisa? 

Sindrom policističnih jajnika

Prehlada i vitamin C

 

 

 

SPNOZORIRANI TEKST

Foto: Nataša Rajčević

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.