parallax background

Marina Marjanović: Bereginie su univerzalna ženska energija

sandra roce
Rasti s nama: #budidobro voli Sandru, Zaru i Antonellu
rujan 18, 2020
moralnost
ZEN tarot – Moralnost
rujan 19, 2020

 

Znate onaj moment kad ugledate nekoga i odmah znate da je to netko iz vašeg plemena. Tako je meni bilo kad sam se susrela s Marinom Marjanović. 

U cijelu priču je upletena još jedna Marina, koja je poveznica našeg susreta, a već znamo da ništa nije slučajno. No, vratimo se našoj Marini Marjanović – ženi snažne energije, čuvarici brojnih mističnih znanja, slavenske prakse i mitologije. Marina uči žene Bereginie, čita slavenski horoskop, proučava karmičku dijagnostiku i prava je Budi Dobro osoba.

U Marininim ćete tekstovima od sada moći uživati na budidobro.com. Tko je sve Marina i što će nas naučiti pročitajte u nastavku.

bereginie

Možeš li nas upoznati se Bereginiama?

Bereginie su skup svjesno izvođenih ženstvenih pokreta koji objedinjuju energetsko, emocionalno, fizičko i mentalno tijelo te ih dovode u harmoničan međusobni odnos u onoj mjeri na koju je žena u datom trenutku spremna – ovo bi otprilike bila definicija prakse Bereginia, no nekad mi nedostaju riječi za opisivanje, puno je lakše objasniti kroz pokret. Za potrebe ovog intervjua potruditi ću se verbalizirati koliko je moguće :).

Dakle, Bereginie su skup od dvadesetsedam vježbi, točnije – svetih pokreta. Vježbe su podijeljene u tri skupine koje odgovaraju trima svjetovima slavenskog svemira Navi, Javi i Pravi, odnosno Donji, Srednji i Gornji (Vrhovni) svijet. Svaka vježba ima svoj naziv, sakralno značenje, namjeru i simbol.

bereginie

Blagotvorno djeluju na hormone u ženskom tijelu prvenstveno zbog ugode izvođenja, ali i zbog karakterističnih pokreta koji veliku pažnju posvećuju endokrinom sustavu. Na fizičkom nivou one djeluju i na druge sustave u tijelu (genitourinarni, kardiovaskularni, gastrointestinalni) te na kralježnicu – povećava se inervacija u potrebnim dijelovima, jačaju se mišići, poboljšava cirkulacija i povećava fleksibilnost. Također, iskustvo je pokazalo da praksa pomaže u sigurnoj pripremi tijela za trudnoću i porođaj, no tu bih dodala da se svakako prije početka vježbanja posavjetujete s liječnikom i praksu izvodite uz vodstvo instruktorice.

Na razini energije Bereginie mogu pomoći kod vraćanja izgubljene snage, postizanju duševnog mira, postizanju stanja dobrote, sklada i spokoja. U pozadini toga stoji uzemljenje, prilikom vježbanja potrebno je iz glave spustiti se u tijelo (u suprotnom je nemoguće izvoditi praksu) – spuštamo energiju u Zemlju, odnosno spuštamo sve ono suvišno, a zauzvrat dobijemo osjećaj olakšanja. Smatram da je uzemljenje osnova za bilo kakvo konkretno djelovanje, za žene je to od ključne važnosti.

Bitno je naglasiti, s obzirom da je vježbanje Bereginia snažan energetski rad, da one mogu izvući na površinu ono što je potrebno razriješiti, osobno sam imala takvo iskustvo, to se događa zbog samoregulacije biopolja – može biti i ugodno i neugodno iskustvo čije rezultate možemo primijeniti u životu.

Još bih pojasnila zašto je baš 27 vježbi – stari Slaveni su vjerovali da je 27 nebeskih tijela koji imaju utjecaja na čovjeka. Tu se radi o energijama koje su sastavni dio strukture svijeta, prilikom vježbanja radimo s tim energijama pa zato kažem da je to energetski rad, no može biti i čisto fizička rekreacija ako je namjera takva.

Što se naziva tiče, postoje razne varijacije kako se praksa naziva: bereginje, bereginije, bereginye, beregini…meni najljepše zvuči “bereginie” pa koristim taj naziv. Inače ime dolazi od slavenske božice Bereginye.

bereginie

A tko je božica Bereginya?

Nažalost o slavenskoj mitologiji ne znam toliko puno, ali malo sam uspjela istražiti i one informacije koje su došle do mene prenijele bih ovako: slavenska božica Bereginya je zaštitnica pravednog čovjeka, osim toga ona je ta koja potiče plodnost i njegovanje energije roda (rod kao rodbina, a ne ptica roda :)).

Ono do čega sam još došla putem osluškivanja sebe, a kasnije su mi to potvrdile i ostale kolegice koje se bave ovom praksom, je to da je Bereginya univerzalna ženska energija, rekla bih zemljana energija… Sada može biti zbunjujuće je li Bereginya jedna ili dvadesetsedam – Bereginya kao božanstvo je jedna, ali je 27 arhetipova, odnosno 27 energija koje su sastavni dio strukture svijeta tj. sastavni dio nas (neke nas obilježavaju malo više, a neke manje).

Zaključno bih rekla da se tu radi o jednom od dva principa funkcioniranja svemira – onom ženskom :).

bereginie

Imaju li Bereginie veze s nekom drugom praksom poput joge?

Najbolje da opišem kako je baš ovaj sustav bereginia nastao (u Rusiji postoji nekoliko sličnih pravaca) pa sami zaključite ima li veze s jogom, ja nisam nikada aktivno vježbala i proučavala jogu pa ne mogu reći kolika je sličnost iako zbog jednostavnosti shvaćanja ponekad znam reći da su Bereginie slavenska joga.

Ksenia Silaeva je autorica ove prakse, sustav od 27 vježbi oformila je tako što je proučavala etnološke zapise, proučavala je i usmenu predaju naroda te slušala i promatrala rad žena koje se bave liječništvom, fizioterapijom, jogom, tai chiem… skupom svega je došla do jedinstvenog sustava koji naziva Sila Beregini.

Jesu li po tebi Bereginije ženama s ovog podneblja prirodnije, utkane u naš kod, budući da smo slavenske žene?

Mislim da su Bereginie prirodne svim ženama, bez obzira na porijeklo, zbog jedinstvenog načina odnosa prema ženskom tijelu. Kod nekih žena iz drugih krajeva svijeta koje se bave raznim disciplinama vezanim za tijelo primjećujem da neke pokrete rade slično kao što se izvode u Bereginiama (npr. pokret “magični čvor”) tako da mogu reći da postoje neki univerzalni pokreti specifični za žene.

Na našim prostorima, kada ženama pričam o Bereginiama, primjetila sam da jako “kliknu” na cijeli koncept. Je li to zbog slavenskog porijekla i posebnog odnosa s rodom (na što se Bereginie uvelike oslanjaju) ili zbog toga što su žene – ne bih se mogla odlučiti, možda se odgovor krije u oba razloga.

bereginie

Kuda su tebe odvele Bereginie?

Nikud, evo me u Zagrebu i dalje 🙂 (šalim se hehhe).

Malo sam se zamislila oko ovog pitanja moram priznati, na mom putu me ne vode samo Bereginie tako da ću dati malo drugačiji odgovor.

Otprilike u isto vrijeme kada sam saznala za Bereginie i slavenski horoskop upisala sam se u školu karmičke dijagnostike, a uz to sam i počela otkrivati tj. trenirati Body tehniku. Kroz sve te pravce spoznajem sebe, sve te discipline me odvode dublje u moju bit i uče me kako se nježno odnositi prema sebi.

Ono što mi je karmička dijagnostika donijela ili bolje rečeno odijela iz života ne mogu napisati u jednom odgovoru, to je tema za sebe.

Body tehnika mi je pokazala kako osvijestiti i pokrenuti dublje dijelove svog fizičkog tijela što onda donosi dobrobiti i na ostalim razinama.

A same Bereginie su tu da više osvijestim svoju žensku stranu, da tijelu dopustim ženstvene kretnje i povežem se sa svojim korijenima.

Sve skupa je dovelo do uzemljenja, čišćenja i povezivanja svih razina u jednu cjelinu (tu mislim na povezanost fizičkog, energetskog, emocionalnog i mentalnog tijela).

slavenski horoskop

Koja je posebnost slavenskog horoskopa?

Mene je slavenski horoskop pridobio zbog jednostavnosti i zbog same činjenice da je slavenski, valjda se tu dogodio neki genetski “klik”. Dao mi je sliku osobnosti iz jednog drugog kuta gledanja, ima tu stvari koje sam već čula iz drugih vrsta horoskopa, ali s njim sam se najviše stopila. Putem njega možemo saznati kojem arhetipu pripadamo, odnosno koja je naša glavna energija, koje su značajke ako je ta energija u minusu ili plusu.

Također, reći će nam s kojim smo darom došli na ovaj svijet i koji karmički zadatak trebamo riješiti. Možda najzanimljivije od svega mi je saznanje koje je moje “prokletstvo”. Ta riječ malo grubo zvuči pa ju opisujem kao najveći životni izazov ili nešto čemu se opirem. Srećom, postoji i “izbavljenje” koje daje naputke kako u životu ublažiti ono što nam je dano kao najveći izazov.

Putem ovog horoskopa izračunava se osobni niz vježbi Bereginia, tako da su sama praksa i horoskop isprepleteni.
Što slavenski horoskop kaže na trenutna događanja u svijetu?

Moje znanje slavenskog horoskopa trenutno ne ide do te razine. Ono čime se ja bavim je više izrada psiholoških profila, odnosno određivanje arhetipa i opis što sve ide s tim. Tako da ne mogu reći što slavenski horoskop kaže na trenutna događanja u svijetu, ali mogu reći što ja osobno mislim o tome.

Za mene je ova godina jedan veliki proces čišćenja, na svim razinama se događa – barem tako ja osjećam. Temeljito čišćenje je svako toliko potrebno napraviti, u makro i mikro svijetu.

slavenski horoskop

Što za tebe znači biti dobro?

Dobro pitanje!

Prije nego sam upoznala gore navedene discipline koje mi pomažu u radu na sebi mislila sam da sam popila svu pamet svijeta. U teoriji sam sve znala i sve proučila, ali tijelo je pričalo drugu priču. Nakon što sam pažnju dala fizičkom tijelu i počela slušati što ono priča i koje je moje stvarno stanje, došlo je do uzemljivanja svega onoga što sam u mentalu znala. Dopustila sam si imati iskustvo, posljedično sam se počela osjećati bolje. Što sam više toga iz glave spuštala u cijelo tijelo to sam se bolje i bolje osjećala. Tako da moj zaključak bi bio: biti dobro za mene znači biti uzemljeno.

bereginie

Druge zanimljive intervjue možeš pročitati ovdje.

 

Indira Juratek 

 

Foto: Marina Ćosić from prostor.bauerova

Comments are closed.