parallax background

Međunarodni tjedan knjige: put oko svijeta kroz 10 knjiga

šamanizam inka
Najava radionica: Inicijacija u šamanizam Inka i vibracijsko iscjeljivanje
rujan 26, 2019
strah
Biti žena koja ide protiv struje
rujan 27, 2019

 

Mark Twain je jednom prigodom rekao da “osoba koja ne čita nema nikakvu prednost nad onim koji zna čitati.” Čitanje knjiga je magija dostupna svima, to je ona čarolija kada uz nekoliko pročitanih redaka otputuješ u druge svjetove, vremena, likove…to je mnogima najdraže zadovoljstvo samoće, mnogima je životna potreba, nekima razonoda.

Međunarodni je tjedan knjige. Tom prigodom pripremili smo putovanje oko svijeta kroz 10 zanimljivih knjiga, od domaćih autora, ponešto iz susjedstva, europskih autora, ali i onih s drugog kraja svijeta. O kojim knjigama i autorima se radi, saznajte u nastavku.

Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju, Elena Ferrante

Putovanje oko svijeta kroz 10 knjiga započinjemo u susjedstvu, s popularnom talijanskom spisateljicom Elenom Ferrante i trećim dijelom tetralogije Genijalne prijateljice.

Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju intiman je roman koliko i raskošan i sveobuhvatan… Ferrante nikoga ne štedi, a ovo je djelo tour de force.
-The Los Angeles Times

Pred čitateljem je i treći dio tetralogije Genijalne prijateljice u kojem su Lila i Elena – siromašne, genijalne djevojčice iz Napulja – postale žene. Elena je ostavila pejzaže djetinjstva za sobom, diplomirala je, objavila uspješan roman i ušla u privilegirane krugove. Lila je ostavila supruga i napornim fizičkim radom pokušava prehraniti sebe i sina. Mlade žene, svaka na svoj način, pokušavaju zgrabiti priliku da uzmaknu životu siromaštva, neznanja i podčinjenosti. A to čine u vrtlozima ideoloških previranja talijanskog društva kraja šezdesetih i sedamdesetih; svjetovima revolucionara i reakcionara, studenata i kamorista, komunista i fašista, ali i u svijetu koji otvara sasvim nove mogućnosti emancipacije.

međunarodni tjedan knjige

Klasične priče da se bolje spoznaš, Jorge Bucay

Jorge Bucay je popularni argentinski psihoterapeut i slavni pisac. Širom svijeta poznat je kao voditelj grupnih terapija. Objavio je dvanaest uspješnica, među kojima se ističu Ispričat ću ti priču i Voljeti se otvorenih očiju i Računaj na mene, koje su prodane u milijunima primjeraka i prevedene na dvadesetak jezika.

Malo je autora koji poznaju terapeutsku moć priča i njihovu sposobnost da nas vode samospoznaji poput Jorgea Bucaya. Još od pamtivijeka u pričama se susrećemo s najdubljim mislima i osjećajima ljudskog roda, ali i s vrijednostima i spoznajama na kojima počiva društvo u kojem živimo. Tim dragocjenije su one koje nam se obraćaju iz davnine.

Od Odisejevih pustolovina, preko Ružnog pačića, Crvenkapice i Trnoružice, pa sve do Pinocchija i Male sirene, u Klasičnim pričama poznati argentinski psihoterapeut prepričat će nam petnaest svima znanih pripovijesti i pomoći nam da bolje razumijemo ono što i dan-danas pokreće naše djelovanje, baš kao i ono što nas koči na našem putu prema sretnijem životu.

Jezikom modernim i punim čarolije, na tragu nezaboravnog bestsellera Ispričat ću ti priču, Jorge Bucay podario nam je jedinstvena nova tumačenja klasičnih priča pretvarajući ovu knjigu u mjesto susreta najljepših bajki našega djetinjstva i mudrosti autora koji nas ne prestaje oduševljavati.

Ljubav prema nesavršenom, Haemin Sunim

Haemin Sunim jedan je od najutjecajnijih učitelja zen- budizma i pisaca u Južnoj Koreji gdje se prodalo više od tri milijuna njegovih knjiga; one su vodiči ne samo za meditaciju, već i za nadilaženje izazova svakodnevnog života bez napora i stresa.

Njegova svjetska uspješnica govori o prihvaćanju sebe i pronalaženju svojeg mjesta i svrhe u svijetu. Mnogi od nas na stres i životne nedaće reagiraju povlačenjem i zatvaranjem u sebe, dok se neki previše posvećuju poslu ili nekom zadatku; no nijekanje problema ili pokušaji da zadovoljimo svoju okolinu mogu nas odvesti u tjeskobu ili depresiju, upozorava nas ovaj topli svećenik i učitelj. On nas poziva da postavimo novo pitanje: Je li dovoljno samo postojati? U svojoj predivnoj knjizi dijeli s nama svoje iskustvo i godinama skupljanu mudrost, podsjećajući nas da najprije moramo prihvatiti sebe – u cijelosti, sa svim manama i nesavršenostima – kako bismo od svijeta dobili i dali mu ono najbolje. Kad pronađemo mir u sebi bit ćemo u miru sa svijetom oko sebe.

međunarodni tjedan knjige

Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima, Fumitake Koga, Ichiro Kishimi

Dvojica japanaca, Fumitake Koga i Ichiro Kishimi, udružili su znanje i vještinu te napisali jedan od najuspješnijih bestselera u obliku dijaloga između filozofa i mladića, koji je na Zapadu je proglašen ‘japanskim književnim fenomenom’.

Filozofske ideje ovog romana oslanjaju se na teorije Alfreda Adlera, jednog od trojice velikana psihologije 19. stoljeća. Iako su Adlerove ideje manje poznate od Freudovih i Jungovih, itekako su aktualne i primjenjive te nam mogu pomoći da preuzmemo odgovornost za svoj život i pronađemo svoje mjesto u zajednici stvaranjem uravnoteženih međuljudskih odnosa.

Možemo li živjeti bez potvrde drugih? Možemo li biti sretni bez obzira na okolnosti? Je li tijek našeg života u našim rukama? Određuje li nas prošlost ili tek naša težnja prema ciljevima u budućnosti? Na nježan i razumljiv način ova knjiga nam pokazuje zašto se često vrtimo u začaranom krugu svojih negativnih uvjerenja, nesigurnosti i ponašanja zbog kojih ne napredujemo te pokazuje kako ponovno vratiti uzde svog života u vlastite ruke. Ona će vas podučiti da je za sreću potrebna hrabrost, za ljubav i zajedništvo individualnost, a za promjenu – svjež pogled na život.

Fizika tuge, Georgi Gospodinov

Georgi Gospodinov zasigurno je jedan od najistaknutijih europskih pisaca današnjice i najprevođeniji bugarski pisac. Svojim drugim romanom, Fizika tuge, osvojio je tri nagrade za najbolji roman te brojne nominacije.

Ožujak 1945., kraj rata. U bitki za mali mađarski grad privremeno pobjeđuju Nijemci, a teško ranjeni bugarski vojnik k svijesti dolazi u podrumu mađarske udovice. Unuk tog vojnika kreće na put od gotovo cijelog stoljeća i tisuća kilometara, od prašnjave sajamske arene s kavezom u kojem tavori dječak-Minotaur, preko Juliette, koja cijeli život pred kinom iščekuje Alaina Delona, sve do podrumskog arhiva s bilježnicama u kojima su zapisani znaci starenja i smrti. Izvanrednu knjigu Georgija Gospodinova Fizika tuge teško je sažeti u malo riječi, no nedvojbeno je riječ o fascinantnoj kronici našeg prostora i bivšeg vremena. Premda u nazivu ima tugu, u njoj je bogatstvo puno veće od samo jedne emocije: nostalgična, puna duha, zahvaća u najdublje čovjekove strahove i budi naša kolektivna sjećanja. Iako je dobitnica više međunarodnih nagrada, Fiziku tuge ipak najbolje možemo razumjeti mi koji živimo na istim geografskim prostorima, tek jednu vremensku zonu zapadnije.

međunarodni tjedan knjige

Kradljivica knjiga, Markus Zusak

S našim sljedećim prijedlogom skoknut ćemo doslovno na drugi kraj svijeta, u Australiju. Markus Zusak australski je pisac te nagrađivani autor romana Kradljivica knjiga, koji je do 2018. godine prodan u više od 16 milijuna primjeraka.

Priču iz 1939. godine i Njemačke kojom vladaju nacisti pripovijeda sama Smrt. Djevojčicu Liesel i njezina mlađeg brata majka je prisiljena povjeriti udomiteljima, a kad na putu prema novom domu Lieselin brat umre, djevojčica na njegovu grobu pronalazi knjigu uz koju će naučiti čitati i koja će joj promijeniti život.

Po ovom nagrađivanom romanu snimljen je i veliki filmski hit u režiji Briana Percivala u kojem naslovne uloge tumače Geoffrey Rush, Emily Watson i Sophie Nélisse.

21 lekcija za 21. stoljeće, Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari izraelski je povjesničar, koji se isprva bavio srednjovjekovnom poviješću, nakon čega se posvetio makropovijesti, odnosno povijesti ljudskog roda od njegova nastanka do danas.

Dugo iščekivani publicistički hit izraelskog povjesničara dolazi nakon njegova prethodna dva naslova “Sapiens: Kratka povijest čovječanstva” i “Homo deus: Kratka povijest sutrašnjice”, kojima je Harari postigao zapažen međunarodni uspjeh te si u Hrvatskoj priskrbio vjernu publiku. U Sapiensu je istraživao našu povijest. U Homo deusu, gledao u budućnost. Sada se jedan od najinovativnijih misilaca okreće sadašnjosti i definira goruća pitanja današnjice.

međunarodni tjedan knjiga

 

Moja borba – šesta knjiga, Karl Ove Knausgård

Književna kritika je jednoglasna da je Knausgårdova Moja borba najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća, a zašto je to tako najbolje ćete saznati ako se prepustite čitanju ovog šestotomnog remek-djela.

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Danas živi u Österlenu u Švedskoj, sa ženom i njihovo četvero djece. Za Moju borbu, prva knjiga dobio je prestižnu norvešku Nagradu Brage, a serijal je već preveden na 23 jezika te izaziva polemike gdje god se pojavi.

“Šesti tom osobno me se najviše dojmio i iskreno me potresao … To se ne doživljava često. Primjere mogu nabrojiti na prste jedne ruke … Bolno ga je čitati. Pogotovo završni dio, ono što je zapravo izjava ljubavi životnoj partnerici i svojoj djeci … Izlaganje života, stvarnosti, kako se doista odvija – između svakodnevice i zabava, između mijenjanja pelena i važnih razgovora – uokviruje neke od najsnažnijih tekstova koje sam pročitao u norveškoj esejistici. Pogotovo četiristo stranica dugu analizu Adolfa Hitlera… Nije to samo Knausgardova borba za umjetnost – i s vremenom, da bude cjelovita osoba – to je i naša borba, da živimo u mračnoj hladnoći svemira. To je moja borba, to je vaša borba, to je Moja borba…” Agderposten

Južina, Nebojša Lujanović

Od domaćih autora bilo je teško odabrati samo jednog predstavnika, ali ovoga puta smo se odlučili za Nebojšu Lujanovića i njegov roman Južina. Južina je veličanstven roman o Splitu i najveća posveta njegovim redikulima, roman koji se može čitati kao napeti krimić, kao intiman ljubavni roman, kao knjiga o pobuni i otporu i kao drugačija posveta Splitu.

Kada, razočaran i prevaren, mladi doktor znanosti i umjetnik Pavle Kafadar zvan Paško odluči raskrinkati i uništiti karijeru uglednog profesora Josipa Grge Karamana, i ne sluti da će pokrenuti lavinu događaja. Prevaren i očajan, Paško zna da istina o profesoru i njegovim mutnim radnjama mora postati javna, a to je moguće samo ako se dogodi zločin koji se nije dogodio. U svoj pomno smišljeni plan Paško uključuje splitske redikule, torcidaše, branitelje… no stvari ubrzo izmiču njegovoj kontroli. Ono što se činilo kao idealna prilika za osvetu postaje ogledalo Splita i njegove elite, a na vidjelo isplivava pravi zločin iz devedesetih godina.

Paško i njegova ljubav prema jednoj ženi te njegova nemogućnost da ostvari svoje ambicije svojim radom i znanjem, da živi život dostojan čovjeka, vode ga u ludilo, a njegova pobuna protiv sistema postaje pobuna koju prihvaćaju i drugi.međunarodni tjedan knjiga

Emociometar inspektora Kroka, Mónica Carretero, Susanna Isern

Na ovom našem kratkom putu oko svijeta nismo zaboravili niti naše najmlađe, s najvažnijim temama – emocijama i odličnom slikovnicom španjolskih autorica: Monica Carretero, ilustratorica te Susanna Isern, psihologinja i autorica brojnih dječjih knjiga, donose predivnu slikovnicu Emociometar.

Emocije su važan i potreban dio našeg života. Zahvaljujući njima možemo se suočiti s različitim izazovima koje život stavlja pred nas – emocije nam mogu pomoći da riješimo problem, izbjegnemo opasnost, potražimo pomoć ili nas mogu potaknuti da se uhvatimo u koštac s novim situacijama. Emocije nam pomažu da se bolje povežemo s onim što je oko nas i da razumijemo sami sebe, i kada se pravilno izmjenjuju, sve radi savršeno no problem je kada se pojavljuju onda kada ne bi trebale, kada su presnažne ili traju predugo. Zbog toga je izuzetno važno da djeca od rane dobi nauče vježbati emocionalnu inteligenciju: da prepoznaju i razumiju svoje emocije kako bi njima mogla bolje vladati, a ova predivna knjiga to učenje čini zabavnim!

Djecu kroz razne priče – svoje ‘slučajeve’ – vodi Inspektor Krok, poznati detektiv iz Šumograda, stručnjak za emocije, a pomažu mu i šarmantni Emiji – likovi koji predstavljaju emocije i govore djeci kako se osjećaju, a EMOCIOMETAR je Krokov izum: mjerač emocija koji djeci pomaže da prepoznaju i izmjere jačinu svojih emocija. Knjiga je namijenjena djeci u dobi od 4 do 10 godina, možete je čitati s njima napreskokce, ‘problemski’ odnosno fokusirajući se na određenu emociju ili kao slikovnicu, a starija djeca će je rado čitati i sama.

 

Indira Juratek

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Foto: Planetopija, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.