parallax background

Mindfull tehnika koju bi svi trebali koristiti za smanjenje tjeskobe (a nije meditacija)

jyotish
Tjedni jyotish horoskop – pred nama je izazovan period
travanj 29, 2019
Blokada kao energetska zaštita u teškim vremenima
travanj 29, 2019
 

Često jako puno pažnje posvećujemo hrani koju jedemo, ali što je s našom zvučnom prehranom? Većina ljudi će paziti što unosi u sebe tijekom dana, ali koliko smo svjesni zvukova koji nas okružuju i kojima se svakodnevno hranimo?

Učinimo jedan korak naprijed u našim zdravim odabirima te uvedimo glazbu u sve one trenutke kad se osjećamo umorno, preopterećeno, stresno, anksiozno…

Zvuk i glazba imaju sposobnost brzo mijenjati naše raspoloženje, utječući na naš podsvjesni um. Slušanje glazbe je jeftino i lako dostupno rješenje za podizanje naše svijesti i mijenjanje emocionalnih stanja.

Već smo pisali o razlozima zašto glazba treba biti na tvojoj self-care listi, a sada evo 7 načina na koje možeš glazbu koristiti u svakodnevnoj rutini za smanjenje stresa i stvaranje više radosti u životu.


 

1. Budi se s glazbom

Kakav zvuk te budi u jutro? Je li to neki bučan i oštar zvuk alarma? Zašto si ne pokloniti malo nježnosti? Buđenje uz melodije omiljene pjesme od samog starta mijenja energiju dana pred nama. Uz današnje pametne telefone to zaista nije teško ostvariti.

Kad se napokon izvučeš iz kreveta i kreneš sa spremanjem za dan pred tobom uključi neku lijepu i inspirativnu glazbu. Kreiraj svoju playlistu koja te opušta i motivira. Pozitivan jutarnji glazbeni ritual je odličan način za započeti dan u boljem raspoloženju.


 

 

2. Pjevaj

Pjevanje je jedan od najboljih načina za pomicanje vibracija naših misli na staničnoj razini, što pomaže usporiti i regulirati disanje i potaknuti opuštanje. Pjevaj bilo gdje i bilo kako – pod tušem, u autu… I bez opterećivanja kako zvučiš. Ne treba ti još stres da ne znaš pjevati!!! Samo uživaj. Pjevaj uz pjesme koje voliš i koje te podižu ili opuštaju. Obrati pažnju na osjećaj nakon nekoliko minuta pjevanja. Ako je super tu pjesmu pjevaj često. I naravno redovito ponavljaj!


 

 

3. Gužve u prometu

Tko god na posao putuje automobilom i k tome živi u velikom gradu zna što znači zaglaviti u gužvi koju i sam stvara s tisućama drugih duša zatočenih u svojim automobilima. Vjerujem da je većini koji svakodnevno proživljavaju ovaj scenarij ovo najveći izvor svakodnevnog stresa. Zapamti, frustriranje i zabrinutost te neće pomaknuti ni centimetar dalje. Putovanje na posao ili s posla jedna je od onih situacija u kojima je teško promijeniti vanjske okolnosti, ali možeš se poslužiti promjenom vlastitog unutarnjeg stanja. Uvijek možeš koristiti vrijeme putovanja za stvaranje i slušanje svojih playlista.


 

 

4. Kreći se uz glazbu

Učini glazbu dijelom svakodnevne rutine vježbanja. Jutarnja šetnja ili trčanje, joga ili istezanje mogu postati lakše i ugodnije ako to činiš uz glazbu. Odaberi glazbu koja dobro funkcionira uz pokret koji činiš, jer realno joga i trčanje imaju drugačiji ritam.


 

 

5. Slušaj glazbu dok radiš

Ako ti radno mjesto i okruženje omogućuju slušaj glazbu dok radiš. Ja npr. uvijek imam slušalice i na taj način se izoliram u svoj svijet ovisno o raspoloženju taj dan. Opuštajuća pozadinska glazba također može pomoći u maskiranju potencijalno dosadnih smetnji u bučnim radnim okruženjima. Ako je tvoje radno mjesto takvo da ne možeš uključiti radio ili staviti slušalice, vjerujem da uvijek možeš pjevušiti u sebi i na taj način se puniti.


 

 

6. Unplug – tišina je zlato

Odvoji nekoliko minuta od računala, telefona i čavrljanja, zaustavi se i slušaj okolinu. Što čuješ? Sirene vozila, lavež psa, cvrkut ptica, žamor, smijeh u daljini… Primijetiti svoju prirodnu zvučnu okolinu može poslužiti kao izvrsno podešavanje za uklanjanje stresa i ponovno punjenje.


 

 

7. Aktivno slušanje – uroni u glazbu

Postoji mnogo načina slušanja glazbe. Može to biti pozadinska kulisa dok je naša pozornost posvećena nečemu ili nekom drugom ili se možemo aktivno uključiti u proces slušanja. Aktivno slušanje zahvaća više područja ljudskog mozga i dublje rezonira u stanicama našeg tijela. To ga čini snažnijim procesom transformacije naših misli i emocija.

Počni uklanjanjem smetnji i odabirom sporije glazbe. Zatim zatvori oči, uspori disanje i fokusiraj se na nešto što možeš pratiti u glazbi - poput melodije ili određenog instrumenta.


 

 

Ako želiš pročitati glazbene intervjue skokni ovdje.


 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.