parallax background

Mindfulness kao ključ uspješnog pregovaranja

tempeh
Umak od gljiva i tempeha s kremastom palentom
ožujak 25, 2021
boris valković foodoris
Food blogerica Doris Valković izdala je svoju prvu kuharicu Biljni užitak
ožujak 25, 2021

 

Koja je prva riječ koju asocirate uz pregovaranje? Glasnoća? Vatrenost? Borbenost? Svađa? Stres? Pregovaranje često spada u kategoriju stvari koje se moraju učiniti, ali ih nitko ne voli.

Vezujemo ga uz stres i mučne situacije u kojima svatko navlači vodu na svoj mlin, pokušavajući „pobjediti“ ili nadjačati/nadglasati protivnika, odnosno onoga s kime pregovaramo. No ne mora biti tako.

Kada zamišljamo dobrog pregovarača, uglavnom mislimo na osobu koja ima dobre verbalne sposobnosti i koja je uvjerljiva. Možda se sjetimo i vještina rješavanja problema, odnosno razvijanja rješenja.

No rijetko razmišljamo o tome kako upravo najveći problem solveri imaju čitavu paletu vještina koja im u tome pomaže.

Kreativnost, otvoren um, dobri su slušatelji, empatični su, fokusirani i prisutni. Nerijetko imaju pozitivan mindset i tendenciju vidjeti dobro u ljudima i događajima – vide rješenja umjesto problema.

mindfulness

Mindfulness kao vještina pregovaranja

Sve su to ujedno i karakteristike mindfulnessa, odnosno vještine koje se vježbaju i razvijaju.

Mindfulness nas uči kako biti prisutni u sadašnjosti, jedinoj realnosti koju poznajemo.

Mindfulnessom razvijamo vještinu neosuđivanja (naročito unaprijed, iz prekoncepcija i predrasuda).

Vještina mindful slušanja i komuniciranja obuhvaća koncept u kojem slušatelj samo sluša, otvorenog uma, svjestan sebe (i osobe koja priča) u prostoru, bez hektičnog smišljanja odgovora ili utrke u glavi (tko će prije što reći i kako).

Mindfulness slušanje nas uči kako zaista čuti što nam netko govori. Kada ugasimo kritičko-analitički um, svjesniji smo i sebe i osobe ispred nas. Jasnije čitamo govor tijela, energiju koju emitira osoba koja nam govori, lakše vidimo istinu, ili kroz zavjesu obmana i laži.

Svjesno slušanje osobe daje nam sposobnost respondiranja (promišljenog odgovora), umjesto reagiranja (impulzivnog odgovora), što u konačnici smanjuje vrijeme pregovaranja i stres (ispričavanje) oko „nepromišljenih“ rečenica.

Kada pričamo, držimo predavanje ili smo u ulozi pregovarača, mindfulness nam pomaže u održavanju fokusa, svjesniji smo kada i ako „odlutamo“, te se brže i jasnije vraćamo u sadašnji trenutak i temu koja traži našu punu pažnju. Također, kada smo nemirni, nervozni i razdraženi, mindfulness nam pomaže osvijestiti nijanse emocija i naših potreba, te reagirati adekvatno i bez panike, što u konačnici rezultira smirenim govorom, odnosno sposobnosti mirne, a uvjerljive komunikacije.

U mindful pregovaranju svjesni smo i sebe i sugovornika.

Čujemo ono što nam se govori, razumijemo odakle dolaze riječi i emocije, prepoznajemo potrebu sugovornika na koju mi odgovaramo svojim rječima, idejama i rješenjima.

mindfulness

Mindful pregovaranje nije samo poslovna vještina

Pregovaranje koristimo svakodnevno – u suživotu s partnerom i djecom, u interakciji sa raznim službenim osobama, u pošti, u frizerskom salonu, u dućanu…

Znamo i sami da npr. u pregovaranju s djetetom „zato jer sam ja tako rekla“ nije najbolji argument, odnosno samo izaziva dodatan stres koji u konačnici traži više naše pažnje, jer nakon prvog vala ljutnje i nervoze, opet na kraju moramo sjesti za stol i objasniti zašto smo tako reagirali, što smo zapravo mislili i ponuditi rješenja koja imamo na raspolaganju.

Razvijati vještine mindfulnessa (prisutnosti, neosuđivanja, empatije, slušanja, pričanja) nam donosi dugoročne dobrobiti jer osim što u komunikaciji jasno čujemo što nam osoba želi reći, s lakoćom komuniciramo našu istinu i želje.

 

Možda te zanima još tema o mindfulnessu:

3 načina kako nam mindfulness pomaže u kriznim situacijama

7 mindfulness navika za ljepši život 

 

 

Maja Mačković 

mindfulmind.eu

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.