parallax background
svjetski dan oceana
Svjetski je dan oceana – Rod i ocean
lipanj 8, 2019
iscrpljenost
ZEN tarot – Iscrpljenost
lipanj 10, 2019

„Moringa je izvanredna biljka koja ima sve hranjive tvari koje bi se mogle naći u savršenoj hrani.“ – Dr. Monica Marcu, dr. sc.

Najčešće uzgajana od 14 vrsta iz roda Moringa je Moringa oleifera, poznata i pod nazivom „čudesno drvo“. Ovo magično drvo raste u podnožju Himalaja. Visoko je od pet do deset metara, sa grupacijama sitnih ovalnih listova i krem obojenim cvjetovima nježnog mirisa. Svi su dijelovi ove biljke jestivi – lišće, cvijet, mlado korijenje i sjemenke.

Od svih poznatih biljaka moringa je do sada najhranjivija biljka na zemlji. Osim što štiti organizam, može se koristiti i u kozmetičkoj industriji za parfeme i aromaterapijska ulja.

 

moringa

 

Liječi više od 300 bolesti! Njen bogat nutritivni sastav uključuje preko 46 antioksidansa, 36 antiupalnih sastojaka, sve esencijalne i 10 dodatnih aminokiselina, vitamine A, C,K, E, B1, B2, B3, B6 i B12, kalcij, bakar, željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink, mangan, selen, krom,klorofil, omega 3, 6 i 9, ugljikohidrate, vlakna… Popis je podugačak, a sve sadrži u velikim količinama!

100 g suhog lišća Moringe sadrži 10 puta više vitamina A od mrkve, 12 puta više vitamina C od naranče, 17 puta više kalcija od mlijeka, 15 puta više kalija od banane, 25 puta više željeza od špinata, 9 puta više proteina od jogurta, te je čak 3 puta jači antioksidans od aronije!

Prirodne beneficije Moringe

– izgrađuje imunitet
– poboljšava cirkulaciju
– održava normalni nivo glukoze u krvi
– ima prirodna anti-aging svojstva
– djeluje antiupalno
– poboljšava probavu
– pojačava mentalnu jasnoću
–povećava energiju
–balansira hormone
– sprječava promjene raspoloženja
– snižava kolesterol

O Moringi su provedene mnogobrojne studije koje su dokazale da ova iznimna biljka ima antikancerogena svojstva, antimikrobno djelovanje te se koristi kao prirodni antibiotik, iscjeljuje rane, prirodni je analgetik, a ima i antiasmatičko, antioksidansko i antifungalno djelovanje!

Od strane znanstvenika je zapaženo da Moringa sadrži jedinstvene spojeve i donosi mehanizme koji će pomoći čišćenju jetre od toksina, pa čak će i preokrenuti štete koju su oni uzrokovali. Silimarin je flavonoid koji se nalazi u Moringi za koga se pokazalo da smanjuje utjecaj hepatoksina na jetru, poboljšavajući njenu otpornost. Također štiti jetru od toksičnih utjecaja soli rijetkih zemnih metala kao što su cerij, praseodimij i indij, za koje se zna da uzrokuju degeneraciju jetre. Znanstvenici tvrde da Moringa nekako navodi tijelo da se oslobodi tih otrovnih spojeva na mnogo brži način.

Ovo čudesno drvo se izvanredno bori protiv Escherichie Coli, Helicobacter Pylori, stafilokoka i gljivice kandide.

Moringa drvo je izuzetno korisno kod bolesti povezanih s ishranom – kako za pothranjenost i nedostatak nutrijenata, isto tako i za neuhranjenost. Ona je fenomen među hranljivim i isceljujućim biljkama! Samo jedna mala žličica na dan pokriva dnevne potrebe za željezom, magnezijem i kalcijem!

moringa

 

Sjemenke Moringe imaju izrazita antiparazitska, antibakterijska i antivirusna svojstva

Osim što je savršena za ljudski organizam, Moringa može čak i pročistiti vodu! Sjemenke Moringe imaju izrazita antiparazitska, antibakterijska i antivirusna svojstva. S obzirom da je Moringa oleifera i netoksična i biorazgradiva, te dokazano smanjenje mutnoću, sadržaj gline i bakterija u vodi, čini se kao održiva alternativa u čišćenju zagađene vode.

Najčešći načini korištenja Moringe uključuju sušeno lišće ili prah te sjemenke kao dodatak prehrani. Lišće ove biljke sadrži najviše antioksidansa i hranjivih tvari, dok su sjemenke pune esencijalnih proteina i masnih kiselina koji pomažu pri pročišćavanju vode i dodaju proteine lošijoj prehrani. Možeš ih konzumirati putem čaja, praha ili kapsula.

S obzirom na to da je Moringa vrlo moćna važno je započeti konzumirati je u vrlo malim dozama i nikako natašte jer bi u protivnom mogla izazvati mučninu. Treba krenuti s pola žličice dnevno i postepeno povećavati količinu do maksimalno 5 žličica dnevno, no možda će nekome biti dovoljno i manje za postizanje izvrsnog učinka.

Moringa se lako apsorbira i ne uzrokuje nuspojave. Bitno je kontinuirano uzimanje tijekom najmanje mjesec dana. Nema ograničenja za uzimanje osim već spomenutog postepenog privikavanja organizma na djelovanje Moringe. Svaki organizam je jedinstven pa treba osluškivati signale tijela.

Ja kao pravi čajoljubac ovo zeleno zlato svakodnevno konzumiram upravo kao čaj pomiješan s đumbirom. To je jedan od najdjelotvornijih čajeva na svijetu! Sve bakterije doslovno nestaju pod utjecajem Moringe i đumbira! Popravlja oštećen DNK, pa samim time i čitav niz zdravstvenih poremećaja.

Isprobaj već danas ovu čudesnu biljku koja doista zaslužuje taj naziv!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.