parallax background

Muladhara – korjenska čakra

putovanja
Odlične destinacije za sve one koji ne vole gužve
siječanj 25, 2018
tree church
Zelena crkva
siječanj 26, 2018
 

ČAKRE - fontane mladosti, balansa i zdravlja

 

"There is deep wisdom within our very flesh, if we can only come to our senses and feel it."

(Elizabeth A. Behnke)

 

Tvoje tijelo je kompleksni sustav satkan od mnoštva suptilnih energija, centara, nadija i mnogih nevidljivih i neopipljivih konstrukcija koje su, zbog tvoje ograničene vanjske percepcije, golim okom nevidljive. Čakre su jedne od njih.

Čakre predstavljaju centre svijesti u tebi. To su fokalne energetske točke ispunjene pranom (vitalnom energijom) te imaju jasan, direktan i neposredan efekt na tvoj svakodnevni život. Pojedina čakra na koju je većina tvoje kundalini energije fokusirana određuje tvoje bazično ponašanje i oblikuje tvoje stavove.

 

MULADHARA - "korijenska potpora"

Upoznavanje s čakrama započinje s prvom, korijenskom čakrom imena MULADHARA.

A post shared by Jessy (@crystal_soul29) on

“The first chakra is the anchor that keeps you centered even when you are in a stormy season."

 

Muladhara predstavlja bazu, temelj, tvoj oslonac i nalazi se na bazi kralježnice (trtična kost). U njoj pokušavaš nadrasti osnovne potrebe svoje fizičke prirode i želiš razviti osjećaj sigurnosti. Pomaže ti naći životni put, da stojiš na vlastitim nogama, pustiš korijene i hraniš se tjelesno i duhovno.

Povezujući se s elementom zemlje, ovaj energetski centar je odgovoran za sve što se manifestira u fizičkom svijetu. Tiče se svega materijalnog i primarnog instinkta za preživljavanje: zdravlja, tijela, navika.

Dijelovi tijela povezani s muladharom su: kosti, stopala, noge, perineum, debelo crijevo, rektum, baza kralježnice, nadbubrežne žlijezde te je izuzetno odgovorna za naš imunitet.

Regulira životne teme koje uključuje lekcije o materijalnom svijetu: preživljavanje, sposobnost da se zauzmeš za sebe, povjerenje u obitelji, odnosi s precima... Također radi na eliminaciji, zdravlju, vitalnosti, stabilnosti i postojanosti.

Ako nije razvijena, stalno te prati osjećaj kao da hodaš po klimavoj površini, nesiguran si, ne osjećaš se ugodno u svom tijelu, neprizemljen si, nemaš samopouzdanja. Gubiš interes za vanjski svijet, muče te razne opsesije i ovisnosti, isparljive emocije, sebičnost, depresija, strahovi...

Na fizičkom nivou, možeš imati problem s crijevima, anusom, kostima, nogama, stopalima, nadbubrežnom žlijezdom, mjehurom.

Pročišćavanje i uravnoteženje energije muladhare pomaže da održiš čvrstu ukorijenjenost te da razviješ stabilan stav i postojan um. Tako održavaš svijest o svojim tjelesnim potrebama, stječeš sposobnost skladnog funkcioniranja u svakodnevici dok istodobno razvijaš svoj unutarnji svijet, mentalno si stabilan te udahnjuješ život kreativnim i duhovnim zamislima.

 

Afirmacija: Ja jesam

Zvučna vibracija: LAM

Boja: crvena

Osjetilo: njuh

Planet: Saturn

Oblik: kocka

Životinje: slon, bik, vol

Eterična ulja: sandal, tamjan, ylang ylang, patchouli

Kristali: dimni kvarc, hematit, beril, crni turmalin, granat

Hrana: korjenasto povrće (mrkva, krumpir, rotkvica, repa, luk, grah, tofu, soja, kikiriki), sjemenke

Začini: kurkuma, ružmarin

Element: Zemlja

A post shared by Dénes Zsófia (@deneszso) on

 

Muladhara preuzima i pretvara energiju zemlje i prirode te njima opskrbljuje druge čakre. Posjeduje velike mentalne, fizičke i duhovne potencijale koji čekaju da se ispune.

U njoj se nalazi temelj kundalini shakti, seksualne kreativne energije.

Temelj je za tri glavna nadija (energetski kanali): sušumna, ida i pingala.

Preporuke za aktiviranje i balans Muladhare: tjelesna aktivnost, pažnja na sebe i svjesnost svog tijela, okruživanje crvenom bojom.

Dijelim s tobom recept za jedan fini MULADHARA napitak. Radi se o crvenoj energetskoj bombici od cikle, mrkve, limuna. Odličan u borbi protiv viroza i prehlada, jača imunitet i vraća energiju.

1 cikla

1 mrkva

1 krastavac

1 jabuka

1 limun

malo đumbira

Sve izblendati i popiti! :)

 

Zapamti da se ne možeš mijenjati i razvijati ako se ne osjećaš sigurno i stabilno.

"Tvoja djela su kreatori tla na kojem stojiš. Kad promijeniš svoja djela, tvoje će se tlo također promijeniti kao rezultat toga."

 
 

Voli te

Jagdeesh Kaur

Certificirana učiteljica Kundalini yoge po učenju Yogi Bhajana

 

Mjesta u Zagrebu gdje se redovno održavaju satovi KUNDALINI YOGE:

Studio „MIRIS“, Ulica grada Mainza 14

Yoga room „LET“, Sveti Duh 34

Sport klub „CENTAR“, Vlaška 73

*Mogućnost privatnih i online satova

 

Možeš me pronaći i na ovim kanalima:

Facebook

Yoga room LET

Yogini

Youtube Jagdeesh Kaur

 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.