parallax background

Najfiniji voćni bomboni iz kućne radinosti

zen
ZEN u 10 koraka
studeni 18, 2017
propriocepcija
Propriocepcija – inteligencija tijela
studeni 19, 2017
 

Prije puno godina dobila sam knjigu o sušenju voća. Unutra je bilo recepata za koje sam rekla (kao i za mnoge druge stvari) : “To ću raditi kad odem u mirovinu”.

 

Od mnogih sam odustala no prije šest godina posložila mi se situacija i vrijeme pa sam ih krenula raditi. Među najdražima su mi slatkiši od voća. To je esencija voća s dodatkom šećera. Nije za one koji potpuno odbacuju šećer (tako ja mislim). Ujedno je i test strpljenja (a to je ono što smo u ovim vremenima pogubili jureći i ne znajući kuda).

Rade se od voća koje ima dosta pektina. Najviše ima dunja (poznati sir od dunje), zatim jabuka, kruška pa i šljiva. Nisam još radila od gorkih naranči, no one su bogate pektinom. To mi je sljedeći poduhvat, kad dođem do gorkih naranči.

 

Ovako napravi svoje voćne bombone

Voće (neprskano) se potpuno raskuha, po mogućnosti s kožom. Voće zrije u vrijeme kad sam prekrcana poslom prerade i spremanja povrtnica za zimu. Stoga skuham gusti kompot (šećer dodam ovisno koliko je voće slatko) i ostavim za vrijeme kada počnem grijati kuću uz pomoć moje drage peći na drva.

Tada kompot (koji može stajati jaaaako dugo) stavim u blender i napravim gustu kašu. Može dobra starinska pasirka. Kuham nekoliko sati na laganoj vatri dok postane jaaaako gust. Izlijem na protvanj koji obložim papirom za pečenje. Stavim pokraj peći. Kad se stvori tanka korica na površini, okrenem ga pomoću papira za pečenje na drugu stranu. I tako nekoliko puta, dok dobijem strukturu sličnu mekanim žele bombonima. Režem oblike po želji (volim jednostavne tipa kockice ili debeli rezanci) te uvaljam u kristal šećer i opet sušim.

Kojiput znaju pustiti još soka pa treba ponoviti proceduru sa šećerom. Strpljenja, za tjedan dana (kojiput desetak dana) savršeni bomboni koji se sastoje samo od voća i šećera. Bez obzira što ima šećera mislim da je to bolje nego kupovni bomboni.

 

Čuvanje bombona

Zatim ih slažem u kartonsku kutiju, a između stavljam sloj lovorovog lista (kao kod sira od dunja). Ne zatvaram hermetički i ne stavljam u plastične kutije. Mogu se čuvati u smočnici (ako ih prije ne pojedete) do toplih mjeseci sljedeće godine (provjerila u praksi, u 6 mjesecu im je pretoplo pa puštaju sok).

 
 

Razne kombinacije

Bomboni mogu biti samo od gore navedenog voća, a radila sam i druge kombinacije. U jabuke sam dodala samljevene sjemenke komorača koje daju okus bronhi bombona.

Kombinirala sam također jabuke s cimetom, klinčićima i nešto samljevenih sušenih kora naranče (božićni ugođaj), kruške sa šećerom u kojem mjesecima stoje mahune vanilije, jabuke s narančom, kruške s jabukama.

Ove godine sam jednu turu jabuka ostavila bez dodataka jer su toliko mirisne da sam željela sačuvati taj miris.

Dopusti mašti da kreira nove kombinacije, naravno upotrebljavajući ono što ti raste u vrtu.

 

U jednom proizvodu više funkcija (permakultura), rezultat najbomboni i trening strpljenja. Sretno.

 

Foto: Karmela Kiš

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.