parallax background

Ovo su najluđi izumi 2018. godine

Navike kojih se trebamo riješiti prije kraja godine
prosinac 26, 2018
godišnji horoskop
Jyotish horoskop za 2019. godinu
prosinac 29, 2018
 

Sve je moguće. Pogledajte kakvi su sve neobični izumi ugledali svjetlo dana ove godine. Neki od njih su oživjeli ono što smo već vidjeli u futurističkim filmovima.

 

Leteći roboti u Diseylandu

Stuntronicsi su humanoidni roboti koji mogu poletjeti dvadesetak metara u vis, raditi salta i premete te sletjeti. Ugrađeni žiroskopi i brzinomjeri su za orijentaciju u prostoru i korigiranje pokreta u letu.

Tableta koja javlja da ste ju popili

Antipsihotik Abilify ima ugrađenu tehnologiju koja omogućava pacijentima i liječnicima saznanje je li lijek popijen na vrijeme ili ne. Nakon gutanja lijeka reagiraju senzori koji pobuđuju električni signal. Senzor u obliku flastera uhvati taj signal i odašilje ga mobilnom uređaju.

 

Neobični robotski pas

Ovaj metar visoki “pas” iz Boston Dynamicsa savladava stepenice, kamenje, stijene i snijeg. Vjerojatno vas je podsjetio na Metalhead epizodu Black Mirrora. Ima hrpu kamera, žiroskop i brzinomjer. Hardverski je i softverski nadogradiv da se prilagodi raznim zadacima. Može pretraživati ruševine ili raznositi pakete.

Pločnik koji sprječava poplave

Kopenhagen, recimo, ceste prevlači Climate Tileom. Taj porozni materijal upija 30 % više vlage. Ona kroz 5 mm široke pore prolazi u podzemne spremnike koji usput prikupljaju kišnicu s krovova. Dio vode kasnije ishlapi, a dio odlazi za navodnjavanje zelenih površina.

 

Egzoskeleton kao iz Aliensa

Ruke Guardian GT robota su dugačke 2 m, a mogu podignuti pola tone tereta i spojiti dvije cijevi, pilom rezati metal ili pritisnuti gumb. Postoje, dakako, senzori i kamere koje sve radnje i omogućuju.

Kućni vrt za najveće antitalente

Pametni kućni vrt ne koristi zemlju i sam slaže idealne uvjete za posađene kulture. S aparatom dolaze recepti koji odabiru točnu količinu vode, gnojiva ili svjetla. Parametri se mogu i namjestiti po želji, ako, recimo, želite rajčice točno određene slatkoće. Ovaj uređaj troši svega 2 % vode koju traže nasadi u vrtu, a uzgojeno raste trostruko brže nego vani.

 

Namještanje idealne temperature kavi

Termosice su zastarjele. Ember ima keramičku šalicu koja grije i hladi piće na vašu željenu temperaturu i održava je takvom dok god u njoj ima energije koju crpi iz ugrađenog punjača. Vanjski sloj je keramički, a ispod su nehrđajući čelik, termometri i elektronika pogonjena baterijom u dnu šalice. Temperatura se namješta u mobilnoj aplikaciji.

Letačko odijelo poput Iron Mana

Gravity pokreću 3 kerozinske mikroturbine. Na svakoj ruci je po jedna, dok je na leđima jedna s ukupno tisuću konjskih snaga. Spremnik goriva je dovoljno velik za 8 minuta leta. Tako su nadmašeni svi prijašnji pokušaji odjela na mlazni pogon koja su imala slab domet i puno nesigurnosti.

Kuće isprintane za 24 sata

U Salvadoru kuću podignu za jedan dan. I to tako da je isprintaju iz namjenskog 3D printera. Pročitaj više ovdje.

 

Izvor: geek.hr

 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.