parallax background

Naša Nataša Rajčević je superfinalistica trećeg izdanja Gastro zvijezde u kategoriji zdrava i vegetarijanska hrana

nikola žuvela
Kako kolektivno nesvjesno sadrži sjećanja na prošle živote?
listopad 28, 2019
samhain
Samhain: Sretna Nova Godina
listopad 31, 2019

 

Treće izdanje Gastro zvijezde doneslo je radost i veselje u našu redakciju, jer se naša Nataša Rajčević, mnogima poznatija kao Burbon i Borovnice, zasluženo našla u samom finalu i to u kategoriji zdrava i vegetarijanska hrana.

Tim povodom popričali smo s Natašom i malo zavirili onkraj prekrasnih i slasnih jela koja spravlja. Nataša nam je otkrila kako je sve počelo, koje su joj najdraže namirnice, kakvi su planovi za budućnost, tko bi bio gost njene večere iz snova i još poneku slasnu informaciju. Više saznajte u nastavku.

 

1. U manje od godinu dana tvoj blog i instagram profil Burbon i Borovnice postao je jedan od najdražih veganskih instagrama. Prepun predivnih fotografija i slasnih veganskih recepata, doveo te do finala missgastro.hr za Gastro zvijezdu u kategoriji zdrave i vegetarijanske hrane? Jesi li se iznenadila? Jesi li uzbuđena?

Prvo, puno hvala na komplimentima. Da, jako sam se iznenadila što sam ušla u finale, jako je lijepo kad netko prepozna tvoju strast. S obzirom da moj blog postoji relativno kratko, stvarno nisam očekivala dogurati do samog finala. Moje “konkurentice” su divne i talentirane kuharice i velika mi je čast biti u istom loncu s njima 🙂 I da, jako sam uzbuđena!

burbon i borovnice

2. Misliš li da bi jednoga dana mogla napisati i objaviti kuharicu? Ili imati kulinarsku emisiju na TV-u?

Zašto ne, i jedno i drugo je moguće! Kuharica mi je baš velika želja, više joj naginjem nego kamerama, ali nikad se ne zna.

3. Možeš li nam reći kako je sve počelo s blogom i instagramom? Otkuda ljubav za kuhanjem i fotografijom?

Instagram sam otvorila prije nekoliko godina, bez ikakvih skrivenih namjera. Jako dugo mi je služio za dijeljenje slika mojih krasnih pasa i prirode. S vremenom sam povremeno počela stavljati slike hrane i upravo na te slike su mi prijatelji najčešće reagirali, tražili recepte i nagovarali me da otvorim blog. Iskreno, trebalo bi je baš jako dugo. Jednostavno nisam smatrala da bi moji recepti zanimali veći broj ljudi. Sad mi je naravno jako drago da sam popustila pritisku 🙂 Iako se uvijek iznova iznenadim kad mi netko koga uopće ne poznajem pošalje sliku svoje verzije nekog mog recepta ili mi kaže kako me voli pratiti, svaka takva poruka mi popravi dan.

Što se tiče ljubavi za kuhanjem, mislim da mi je u genima. Cijela moja obitelj voli dobro kuhati, kod nas se nikada nije kuhalo čisto da se nešto pojede. I uvijek smo svi sudjelovali, i moje sestre i ja. Tako da smo stvarno razvile taj neki posebni odnos s hranom.

A fotografija je priča za sebe, mislim da svi želimo sačuvati neke lijepe trenutke i uspomene, a fotografija nam to omogućava. To je jedna divna umjetnost kojoj se u budućnosti želim što više posvetiti.

burbon i borovnice

4. Kako i zašto si postala veganka?
Na veganstvo sam prešla jako lako, meni je to došlo prirodno. Meso sam ionako jela jako rijetko, mliječne proizvode također. Moj organizam nije trebao nikakav period prilagodbe, baš naprotiv. Veganka sam isključivo iz etičkih razloga, postalo mi je neprihvatljivo da se ljutim recimo na festival psećeg mesa u Koreji, a da mi je normalan festival čvaraka u Hrvatskoj. Jednostavno sam izjednačila sve životinje i to je bilo to. Sad ne mogu vjerovati da mi je toliko dugo trebalo.

5. U svijetu je trenutno totalni hype oko veganizma, ali kod nas je to još u povojima. Nailaziš li osobno na predrasude spram veganizma?

Ne. Ako i nailazim na nekakva pitanja to je uglavnom dobronamjerni interes. Ljudima je jasno zašto ne jedem meso, zašto na primjer, ne jedem med trebam malo češće objašnjavati, ali kad normalno razgovarate s ljudima oni će uvijek prihvatiti vaše mišljenje. Barem ljudi s kojima sam ja okružena.

I istina, kod nas je veganstvo u povojima, ali lagano se vidi razlika, od ponude biljnih mlijeka po kafićima do sve veće senzibiliziranosti javnosti prema životinjama, etičkim pitanjima i klimatskim promjenama (koje su također usko povezane s veganstvom). Bitno da se krećemo 🙂

burbon i borovnice

6. Možeš li navesti neke beneficije koje si primijetila otkad si veganka? 
Kao što sam već rekla, moja prehrana se i prije veganstva nije puno razlikovala od moje prehrane danas. Tako da ja osobno nisam imala nikakvih fizičkih promjena, ni dobrih i loših. Doduše, imam zbilja jak imunitet – mislim da 10 godina nisam imala gripu. To sigurno mogu zahvaliti količini voća i povrća koje pojedem na dnevnoj bazi. Psihički sam puno zadovoljnija sama sa sobom, a mislim da je to također jako bitno.

7. Bi li jednoga dana voljela imati svoj restoran ili nešto slično?
Restoran u teoriji zvuči jako lijepo, ali nisam sigurna koliko sam tip za ugostiteljstvo. Možda eventualno neki mali bistro…
Više me zanima rad kroz razne kulinarske radionice u budućnosti. Nisam sigurna da bi izdržala stres profesionalne kuhinje.

burbon i borovnice

8. Što bi preporučila nekome tko razmišlja o tome da postane vegan?

Ako razmišljate o tome, napravili ste glavni korak. Dobro se educirajte o nutrijentima koji su vam potrebni, uzmajte B12, zapratite što više veganskih profila na društvenim mrežama i potrudite se naučiti kuhati, barem nekoliko osnovnih recepata. U suprotnom biste mogli živjeti samo na krumpirima i brzim mesnim zamjenama, a to će ostaviti trag na vašem organizmu.

Puno povrća, mahunarki, pseudožitarica (amarant, heljda, kvinoja…), voća i bit ćete super! Naravno, ne uskraćujte si ni veganske burgere, lazanje, tjesteninu, kolače, kekse… ne uskraćujte si ništa, samo nemojte da vam se prehrana bazira na tome. Ako vas okolina osuđuje, to više govori o njima nego vama, ne obazirite se.namaz od maslina i slanutka

9. Koje su ti najdraže namirnice? Zašto?
Ovo je najteže pitanje do sada 🙂 Prvo mi na pamet pada slanutak. Osim što je izvrstan izvor proteina, nema toga što slanutak ne može – od variva, salata, humusa, falafela pa sve do slastica. Čudesna jedna namirnica koju jedem nekoliko puta tjedno.

Zatim, tofu. Njega definitivno ne jedem toliko često, ali je jako zgodan za brdo toga, on poprima okus marinade u koju ga stavite i s njim možete postići što god želite, od slanih jela pa sve do slatkih krema za kolače.

Dalje, blitva. Moje omiljeno povrće koje bi mogla jesti svaki dan. Sad ću stati, jer bi mogla nabrajati do sutra.

burbon i borovnice

10. Da organiziraš večeru koga bi pozvala na “dream dinner party”

uffff… zvala bi Nick Cavea, ja bi mu kuhala, a on bi mi recitirao svoju poeziju. Savršena večera 🙂

 

Natašu možete pratiti na njenom Instagram profilu Burbon i Borovnice, a svoj glas za gastro zvijezdu, što ona sigurno i je, možete dati ovdje. 

 

Druge zanimljive intervjue možeš pročitati ovdje. 

 

Indira Juratek

 

Foto: Nataša Rajčević

 

Comments are closed.