parallax background

Niksen: najpoželjni ljetni lifestyle trend

iluzija
ZEN tarot – Razotkrivanje iluzije
srpanj 30, 2019
izvor
ZEN tarot – Izvor
kolovoz 1, 2019

Posljednje desetljeće obilježili su veliki lifestyle trendovi od kojih su definitivno najpopularniji bili oni skandinavski.

Danski hygge osvojio je svijet čim se pojavio na mrežama kroz koncept dekica-vruća čokolada-dom. Slijedio je švedski lagom koji je pak pokušao naglasiti kako je ključ ispunjenog i sretnog života ustvari umjerenost. Posljednji u nizu dolazi iz Nizozemske a zove se niksen. Čini se kako je baš godišnji odmor idealno vrijeme da ga počnemo prakticirati. Zašto? Iznenadite se u nastavku.

niksen

Niksen: najpoželjniji ljetni lifestyle trend

Često spominjemo i čujemo šale na račun ‘fjake’ koja bi se također mogla definirati kao hrvatski autohtoni proizvod – točnije, životni koncept. Iako su neki segmenti slični, nizozemski niksen ipak je lifestyle trend, a hoće li se zadržati pokazat će vrijeme. Naime, pojavio se upravo u pravi čas jer vrijeme ljetovanja i odlaska na odmor stvoreno je za njegovo prakticiranje. Najjednostavnije rečeno njegova bit može se prevesti kao umijeće uživanja u odmoru. Moramo priznati da iako zvuči pomalo smiješno, ustvari ima smisla. Pametne telefone gotovo da ni u snu ne ispuštamo iz dlana, a na mreži smo gotovo stalno. Notifikacije nam često odvraćaju pažnju kao i stalna želja da provjerimo naslovnicu Facebooka i Instagrama. Jesmo li zaista zaboravili uživati u vlastitom vremenu i odmarati kao nekada?

niksen

Umijeće uživanja u odmoru

Nizozemski niksen pokušava istaknuti važnost prisutnosti u sadašnjem trenutku. Uz njega biste trebali postići jedno mentalno stanje u kojem vam misli slobodno lutaju bez da razmišljate o tome što sljedeće morate napraviti. Iskoristite vrijeme u hladu na plaži da se prepustite svojevrsnoj meditaciji, iako će u početku biti poprilično teško utišati misli.

ayurvedski savjeti

U prijevodu riječ niksen doslovno znači lijenost i neproduktivnost. No, Nizozemci su se dosjetili kako negativnu konotaciju zamijeniti nečim pozitivnim. Prema njihovoj recepturi svakome od nas potrebno je barem sat ili dva u danu da ne radimo baš ništa. Ne morate nužno ležati na kauču i gledati u strop, iskušajte se u dokoličarskim aktivnostima. Opustite se i prigrlite činjenicu da sve ne treba biti isplanirano i unaprijed organizirano, godišnji je – isključite se.

 

 

Autor: Mariam Al Gergawi; Izvor: Journal.hr 

Foto: Unsplash, Pexels

Comments are closed.

X

Newsletter

Prijavi se na newsletter i budi u toku s najnovijim objavama