parallax background

Osvojio nas je projekt #OkruŽene: ženski krug, podrška i znanje

horoskop
Mars u Ribama: plivanje i utapanje u moru emocija
svibanj 15, 2020
regresija
Regresija: tehnika koja nam omogućuje mentalni povratak u prošlost
svibanj 18, 2020

 

Ženski krug.

⁣Podrška.⁣

Znanje.

Ovo su misli vodilje iza projekta #OkruŽene, kojeg su osmislile tri majke i prijateljice. Nakon spontanog druženja i neočekivanog prijateljstva, Ivana, Nastasja i Una shvatile su da im je u životu i majčinstvu nedostajala ženska podrška te kako svaka od njih ima set znanja i vještina s kojima si međusobno mogu pomoći. Krenulo je s davanjem savjeta i dijeljenjem znanja u želji da pomognu jedna drugoj. Svo se to zajedničko znanje toliko lijepo ispreplitalo da im je pala na pamet ideja da pokrenu projekt u kojem bi te informacije, prakse, recepte, moderna saznanja i drevne metode podijelile sa svim ženama kojima bi dobro došle te da stvore virtualan ženski krug.

okružene

O čemu se radi projekt #OkruŽene?

Današnji tempo života je užurban i rijetko tko od nas ima vremena zastati i posvetiti se svom cjelovitom zdravlju, a puno nas više ni ne zna kako. Neka tradicionalna znanja koja su se godinama prenosila s koljena na koljena, sada se polako gube. Nova znanja i informacije su nam dostupni sa svih strana, no ni sami nismo sigurni gdje krenuti, što isprobati i čemu vjerovati. U moru svega, često smo izgubljene. Mi žene. Koje smo čvrste kao stijena a prilagodljive kao vode. Mi žene. Koje na leđima nosimo toliko ovog svijeta. Mi žene. Koje stvaramo nove živote. Mi žene. Koje smo sposobne i moćne. Ponekad izgubimo kompas i zaboravimo koliko smo zaista čudesne.

okruzene

Često sebe stavimo na zadnje mjesto, jer smo svjesne da imamo kapaciteta to izdržati. Prihvaćamo da ćemo sve raditi same, jer znamo da imamo tu snagu. No, samo zato što možemo ne znači da trebamo. Kroz cijelu povijest nas ljudi žene si pomažu i pružaju podršku, pomoć, toplu riječ, savjet i dijele znanje. Upravo ta zajednička crta spojila je nas tri, kroz što se stvorilo neočekivano prijateljstvo. Uskočile smo jedna drugoj toliko puta, svaka sa svojim znanjem i perspektivom. Toliko smo naučile jedna od druge da smo shvatile kako je to znanje koje možemo i trebamo dijeliti dalje kako bi naš ženski krug rastao, jačao i podržavao i druge žene. Kako bi sve bile #OkruŽene. Kroz idućih par tjedana pisat ćemo o tome što je postpartum iscrpljenost (postnatal depletion), babinje, umor povezan stresom te kako jednostavnim praksama podržati svoje tijelo i zdravlje. Prolazit ćemo razne teme, tehnike, rituale, recepte i savjete koji su prilagođeni i pojednostavljeni kako bi ih vi mogli što lakše ukomponirati u svoju svakodnevicu i time napraviti nešto dobro za sebe. – rekla nam je Una.

okružene

Za koga je projekt #OkruŽene osmišljen?

Za sve žene!

Iako je primarni fokus na majke i postpartum, svi savjeti su univerzalni i zaista se mogu prilagoditi svakoj ženi, njezinom životu i fazi u kojoj se nalazi. Ima savjeta za prehranu, opuštanje, olakšavanje mjesečnice…sve u svemu, nešto za svaku ženu.
Važnost ovakvih projekata je upravo u tome da čak i ako nama neko znanje ne treba u zadanom trenutku, da će nam možda trebati kroz druge životne faze ili da imamo informacije kojima možemo podržati i pomoći ženama oko sebe. Stvaranje ženskog kruga, koji nam je potreban, je zaista temelj naše ideje.

okruzene

Tko se nalazi iza projekta?

Ivana Karmišević, 28 godina, rođena u Zagrebu, ali sanja o seoskom životu na Slavonskim ravnicama. Mama male djevojčice, žena, blogerica, kreatorica seta Yoga&Ja, dizajnerica unutrašnje arhitekture, krajobrazna arhitektica, permakulturistica. Zaljubljenica u yogu, pisanje, fotografiranje, čajeve i sve zbog čega se osjeća dobro.

Nastasja Chiara Petrić, 32 godine, majka dviju djevojčica koja dolazi iz Zagreba i kuhar je po struci. Vodi blog Chiarin tanjurić, održava kuharske radionice, snima za tv emisiju Bebeceda by DM, redovna je kolumnistica za Dobru hranu, članica Hrvatskog akademskog centra za primijenjeni nutricionizam.

Una Pašić Gregović, 25 godina, majka malog Zrina, rođena je i djetinjstvo provela u Egiptu, sada domom naziva Zagreb. Radi kao “full spectrum” doula te educira i podržava žene kroz začeće, trudnoću, porod i postpartum. Završila je američki fakultet, smjer međunarodnog poslovanja, no svoju ljubav je pronašla u radu sa ženama, cjelovitom pristupu zdravlju, komplementarnoj medicini te pisanju svog bloga i raznih kolumni.

okrzuzene

Koje teme se obrađuju u projektu i gdje ih možete pronaći ?

Svaki tjedna izbacimo po tri nova teksta, svaka iz svog “kuta” odnosno o temi o kojoj ona ima znanja i iskustva. Tekstove objavljujemo svaka kroz svoje mreže/portale, a linkove na sve dosadašnje tekstove možete pronaći ovdje. – kaže Una.

@lettersbymartina

Raspored tema:

06.05 – Una – Stres, postnatalna iscrpljenost, babinje i perinatalni poremećaji raspoloženja
08.05 – Nastasja – važnost probiotika i recept za probiotski sendvič
11.05 – Ivana – o bilju i čajevima
13.05 – Una – samomasaža abdomena i nježno vezanje trbuha
15.05 – Nastasja – Temeljni temeljac i juha od kostiju

18.05 – Ivana – Nježna yoga za žene
21.05 – Una – Važnost ženskog kruga
22.05 – Nastasja – Zlatno mlijeko
25.05- Ivana – Rituali; prisutnost, toplina i dodir

okružene

U ovaj projekt utkano je mnogo ljubavi i vjerujemo da će se to i prepoznati. Nadamo se da ćemo vam pružiti motivaciju i ideje kako da pomognete same sebi, jer svaka žena to zaslužuje.

Zaslužuješ posvetiti se sebi, biti zdrava i osjećati se dobro. Zaslužuješ biti #OkruŽena.

 

Foto: Ivana Karmišević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.