parallax background

OmoReader – Aplikacija koja olakšava čitanje osobama s disleksijom

kvantna harmonizacija
Predavanje: Kvantna harmonizacija
travanj 9, 2019
Saznaj što se događa ispod kože nakon carskog reza
travanj 10, 2019
 

Digitalne platforme su se nedavno obogatile s jednom vrlo korisnom aplikacijom. Riječ je o aplikaciji OmoReader koju je osmislio hrvatski tim, a nastala je kao kreativni projekt OmoLaba, odnosno laboratorija za vizualnu komunikaciju.


 

OmoReader nudi skupinu alata koji pomažu osobama s disleksijom čitati. Aplikacija optimizira upotrebu pisma te pruža dodatne mogućnosti kao što su rastavljanje na slogove koje olakšava ritam čitanja, postavljanje, pozadinske linije za poboljšanje fokusa i praćenja retka, a animacijom te linije potiče se brzina čitanja. U sklopu aplikacije dostupne su i brojne besplatne e-knjige, a zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja teksta moguće je uvesti i tekstove iz tiskanih publikacija.


 

Putem aplikacije dostupne su i lektire

Odlična stvar je što OmoReader dolazi s e-knjigama koje se nalaze na popisu lektire za osnovnoškolce i srednjoškolce. Baza besplatnih elektroničkih knjiga u aplikaciji OmoReader je dvjestotinjak knjiga, od kojih su za sada 72 na popisu lektire. Ovime ova digitalna platforma uvelike doprinosi poticanju i razvoju čitanja te pomaže usvajanju gradiva školarcima koji imaju problem disleksije.

Nema više zgusnutih redova

Uz ovu aplikaciju zgusnuti redovi i fontovi koji otežavaju čitanje postaju prošlost. Aplikacija OmoReader pomaže rastaviti slogove što omogućava lakše i brže čitanje. Dodatno se može uključiti opcija linije u pozadini teksta što olakšava praćenje retka.

Pokazalo je da je jedna od ključnih prepreka kod osoba s teškoćama u čitanju upravo font. Ova aplikacija nudi veliki izbor fontova kroz OmoType font sustav.


 

 

Uvoženje novih sadržaja

Zaista super stvar ove aplikacije je mogućnost da se upotrebom fotoaparata na mobilnom uređaju tekstove iz knjiga, časopisa i slično može uvesti, uređivati i spremati.

Više detalja dostupno je ovdje.


 

Foto: Unsplash, Omoreader, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.