parallax background

DIY: Ove godine bojamo prirodno

animus
Bit odnosa je razvijanje individualnosti
ožujak 28, 2018
uskrsnuti
Uskrsnuti = Probuditi se
ožujak 29, 2018
 

Bojanje pisanica neizostavan je dio svakog Uskrsa pa tako na stolovima nalazimo jaja svih boja i ukrasa.

Unatoč raznim izborima i mogućnostima za bojanje koji se nude na policama u trgovinama, bojanje prirodnim bojama je maštovito, kreativno, zdravo i zaista u skladu s prirodom. Kako većinu toga vjerojatno već imaš u vlastitoj kuhinji zašto ove godine tvoja uskršnja jaja ne bi bila autentično i prirodno obojana.


 

 

Na našim prostorima jaja se tradicionalno bojaju u ljuskama luka. Za ukras se koriste razni atraktivni dijelovi biljaka koji ostavljaju zanimljive šare. Osim luka i druge prirodne boje koriste se na sličan način. Jaja su predivna ako se bojaju u cikli, špinatu, crvenom kupusu, kurkumi, borovnicama, peršinu, kavi…


 

Objavu dijeli The Bay Club (@bayclubs)


 

Postupak

Postupak je vrlo jednostavan. Jaja stavi u lonac zajedno s namirnicom koju odabereš za boju (npr. ciklom). Kuhaj na laganoj vatri dok ne dobiješ željenu boju, a minimalno 10-ak minuta dok jaja budu kuhana. Nakon kuhanja nemoj vaditi jaja već ih ostavi u toj vodi da se hlade. Što su dulje jaja u obojenoj vodi to će boja biti intenzivnija. Općenita preporuka je da je za svjetlije tonove bolje odabrati jaja sa svjetlijom ljuskom.


 

Naposljetku kada jaja izvadiš, ostavi ih da se osuše pa ih namaži uljem da se sjaje. Uživaj u najljepšim uskršnjim pisanicama.


 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.