parallax background
Radionica yoge za roditelje i djecu
listopad 11, 2018
Ovi krajolici zaista postoje
listopad 13, 2018
 

Stigla je sezona slatkih, ukusnih plodova šume - kestena. Možeš ih jesti na više načina, sirove (dobro prožvakati, odličan okus), kuhane, pečene, u pekmezu.

 

Volim ih na sve moguće načine. U Italiji rade i rakiju s pečenim kestenima zanimljivog okusa.

Šetnju u prirodi i branje kestena možeš okruniti izradom pekmeza kod kuće. Naravno, trebaš ubrati priličnu količinu, barem dva kilograma.

Godinama radim pekmez od kestena. Poznat mi je već od rane mladosti kada sam ga prvi put kušala u Francuskoj, a kasnije našla u Italiji. No, kad sam čitala što je u staklenci koju sam kupila kao pekmez od kestena, bilo je samo 30 % kestena. Zainatila sam se i odlučila sama raditi svoj pekmez.

Oboružaj se sa strpljenjem kad kreneš raditi pekmez, a onda ćeš nakon prvog pokušaja shvatiti da je vrijedno truda.

 

Način 1

U početku sam kuhane i oguljene kestene mljela na mašini za meso, skuhala bi gust sirup od vode i šećera, dodala komadiće vanilije i kuhala do željene gustoće. Svidjelo mi se što ima komadića kestena.

 

Način 2

Uspomena na kremastu strukturu pekmeza iz mladih dana mi nije dala mira. Krenula sam na drugi način i taj mi se više svidio.

Kuhane kestene oguli, u blender stavi malo vode, dodaj kestene, blendaj i po potrebi dodaj vode. Stavi kuhati, dodaj šećer u kojem je stajala mahuna vanilije i ponovno kuhaj do gustog. Pospremi u staklenke.

 

Imaš svoj prvorazredan pekmez za palačinke. Ako baš želiš hedonistički pristup, možeš pekmezu na palačinkama dodati šlag.

 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.