parallax background

Stvorena je plastika koja se može neograničeno reciklirati

pun mjesec
Pun Mjesec u Strijelcu: vrijeme velikih buđenja i povratka sebi
lipanj 17, 2019
recept bademovo mlijeko
Kako napraviti bademovo mlijeko: recept i upotreba
lipanj 19, 2019

Amerikanci su od 2015. reciklirali manje od 10 % plastike koju su koristili. To nije tako samo zbog lijenosti, nego je i stvar u tome što mnoge vrste plastike nisu pogodne za recikliranje.

Znanstvenici laboratorija Berkeley tvrde da su izumili plastiku koja se može neograničeno razgrađivati i reciklirati. Upravo to bi moglo svijetu pomoći riješiti veliki problem onečišćenja plastikom.

 

kako reciklirati

 

U čemu je problem s recikliranjem plastike

Sve plastične mase se sastoje od velikih molekula polimera koji sadrže spojeve monomere. Obično se u plastiku dodaju kemikalije koje im daju neka svojstva, primjerice čvrstoću ili savitljivost. One se, pak, vežu čvrsto za monomere te ostaju u njima čak i nakon što plastika prođe kroz recikliranje.

Problem je u tome što proizvođači rabe reciklirane monomere za pravljenje nove plastike. Pritom ne mogu konkretno znati koja su svojstva iz izvorne plastike mogla ostati u njoj.

Ipak, u studiji objavljenoj u časopisu Nature, tim s Berkeleya je opisao stvaranje nove vrste polidiketoenamin ili PDK plastike.

Veze između aditiva i monomera su reverzibilne, a ne trajne. Otapaju se kad se materijal stavi u kiselu otopinu. To je stručnjacima omogućilo korištenje obnovljenih monomera za recikliranje plastike koja nije pokazala ista svojstva kao reciklirana plastika.

Ovo otkriće predstavlja veliki uspjeh. Pogotovo kad se uzme u obzir da su neke “razgradive” vrećice pronađene u nerazgrađenom stanju u tlu i u moru.

 

Izvor: geek.hr

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.