parallax background

Dobra knjiga: Podrijetlo – Kako je povijest Zemlje stvarala povijest čovjeka

tre
Što je TRE®: Tension & Trauma Releasing Exercises
svibanj 18, 2022
zen tarot
ZEN tarot – Razumijevanje
svibanj 19, 2022

 

Koliko ste se puta zapitali zašto je svijet takav kakav jest? Vjerujem da prvo pomislite na cjelokupno čovjekovo ponašanje i naš otisak na ovom planetu, ali jeste li se ikada zapitali na koji je način Zemlja sa svojim procesima, aktivnostima, krajolicima i klimama utjecala na razvoj čovjeka? Upravo je to ono što je prof. Lewis Dartnell želio istražiti kroz knjigu „Podrijetlo – kako je povijest Zemlje stvarala povijest čovjeka“.

Prof. Lewis Dartnell istraživački je znanstvenik, predavač i autor iz Velike Britanije. Diplomirao je biologiju na Oxfordskom Sveučilištu, a doktorirao na University College London (UCL) 2007. godine. Aktivno održava predavanja u školama i na znanstvenim festivalima, radi kao znanstveni savjetnik za medije te se pojavio u nizu dokumentaraca i radijskih emisija. Osvojio je brojne nagrade za znanstvene radove, a često piše i članke za novine i časopise. Objavio je četiri knjige, od kojih i svjetsku uspješnicu The Knowledge (Znanje) koju je Sunday Times proglasio knjigom godine u kategoriji inovativnog razmišljanja, dok je knjigu Podrijetlo: Kako je povijest Zemlje stvarala povijest čovjeka (Nakladnička kuća Planetopija, 2020.)stavio na popis najboljih povijesnih knjiga 2019. godine.

podrijetlo

Podrijetlo – kako je povijest Zemlje stvarala povijest čovjeka

„Zabrinuli smo se zbog utjecaja čovječanstva na prirodno okruženje. Naša populacija s vremenom se dosta povećala, konzumirajući još više materijalnih dobara te sve vještije upravljajući izvorima energije. Homo sapiens je sada zamijenio prirodu kao dominantna okolišna sila na Zemlji. Izgradnja gradova, cesta i brana na rijekama te industrijska i rudarska aktivnost imaju jak i trajan utjecaj, mijenjaju krajolik i svjetsku klimu te uzrokuju rasprostranjeno izumiranje. Znanstvenici su predložili da se novoj geološkoj epohi nadjene naziv koji će uvažiti tu prevlast našeg utjecaja na prirodne procese na planetu – antropocen, „novije doba čovječanstva“. Ali, kao vrsta i dalje smo neraskidivo povezani s našim planetom, a Zemljine povijest utisnuta je u naš ustroj jednako kao što su naše aktivnosti ostavile karakteristične tragove u prirodi. Da bismo uistinu shvatili vlastitu povijest postanka, moramo razmotriti biografiju Zemlje – svojstva njezina krajolika i temeljno tkanje, atmosfersku cirkulaciju i klimatska područja. U ovoj knjizi istražit ćemo što je naš krajolik učinio nama.“

podrijetlo

Prof. Datrnell nas kroz 300-njak stranica vodi na zanimljivo putovanje kroz povijest Zemlje i čovječanstva, pokazujući nam koliko smo međusobno povezani i kako je Zemlja stvorila nas. Čovjek je danas najrasprostranjenija životinjska vrsta na planetu, a njegov utjecaj na Zemlju je geološki gledano tek u novije vrijeme počeo zaprimati ovolike razmjere. Iako imamo veliku moć, koju nažalost prečesto usmjeravamo u destrukciju planeta, mi Zemljom ne možemo ovladati. Ona je oduvijek imala i imat će svoje tektonske pomake, vulkanske erupcije, toplija i hladnija razdoblja… Mi ćemo uvijek tražiti način da se uklopimo i da nađemo svoje mjesto pod Suncem.

Ako imate interesa za povijest, ali još više za prirodne znanosti poput geologije, geografije, biologije, astronomije, antropologije itd. ova knjiga će vam biti vrlo zabavna i poučna.

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potražite u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

Foto: Pexels, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.