parallax background

Poznavanjem Bereginia upoznajemo sebe

Kako iskoristiti dobrobiti biljnog ricinusovog ulja
studeni 16, 2020
probudi se
(pro)budi se – „Ako čovjek želi pomaknuti svijet, mora prvo pomaknuti sebe“
studeni 16, 2020

 

Najveću istinu ćemo čuti ako slušamo sebe. No, doći do toga nije uvijek najjednostavnija stvar na svijetu – iako može zvučati tako. O tome kako ćemo razaznati je li to što čujemo naš unutarnji glas ili projekcija nekoga ili nečega izvana, ovisi o stupnju poznanstva sa samim sobom.

Dakle, samospoznaja i razumijevanje vlastitog bića prethodi slušanju samog sebe. Zašto je toliko važno raditi na vlastitom upoznavanju? Zato što na taj način dolazimo do osobne istine. Uz pomoć nje – životnu energiju ostavljamo sebi, ne raspršujemo ju uokolo, te lakše osjećamo smjer kretanja kojim trebam ići.

Mnoštvo je načina i metoda kako dolazimo do samospoznaje. Jedan od njih je uz pomoć Bereginia. Istražujući tih 27 energija koje strukturiraju svijet otvaraju se vrata unutarnjeg prostranstva kroz koji onda jasno vidimo i vanjsko.

Kroz nekoliko mjeseci moguće je duboko naučiti pokrete Bereginia. Važno je u praksu ići bez žurbe, ali istovremeno redovito se njome baviti. Ovdje je naglasak na nježnosti prema sebi i svome tijelu, stoga nema potrebe za prisiljavanjem na vježbanje, ali isto tako ne možemo se nadati nekim rezultatima ako ne postoji određeni kontinuitet.

Učenje pokreta dijeli se u tri faze: fizička, energetska i sakralna

U početnoj fazi radi se na svladavanju osnovnih elemenata kao što su: magični čvor, translacya, koromyslo, krilo i dr. Također, osim upoznavanja sa osnovama vježbi, te njihovom nazivu, učinku i značenju, u ovoj fazi naglasak je na proučavanju vlastitog niza pokreta, pa kasnije i ostalih. Posvećivanjem osobnom nizu bolje se upoznajemo, aktiviramo svojih sedam energija, gradimo se, iscjeljujemo i otkrivamo životnu svrhu.

Kada smo sigurni da vladamo pokretima na fizičkoj razini, tj. da ih ispravno izvodimo – tada možemo prijeći na osjećaj protoka. Zapravo, može se reći da prelazimo na energetsku razinu. Dakle, u prvom koraku naglasak je bio na osnovama i fizički pravilnom izvođenju, dok je drugi korak stvarno osjećanje energetskog protoka kroz tijelo. Poznavanje vlastitog fizičkog tijela, a zatim i registriranjem protoka energija u nama i oko nas, daje nam mogućnost dijagnosticiranja samih sebe u datom kontekstu.

Kako to u praksi izgleda? Više je načina na koje možemo saznati kojim dijelovima sebe se više posvetiti. Do informacija o vlastitom stanju dolazimo kroz izvođenje pokreta iz kojeg jasno možemo prepoznati koliko nam je lagano ili otežano izvesti pojedinu vježbu, te u skladu sa njenim značenjem možemo vidjeti gdje smo i kako smo s određenim područjem života. Na primjer, ako smo nesigurni ili nespretni u izvođenju Bereginie koja se naziva “Pravda” – možemo se zapitati o vlastitim granicama i poraditi na tom. Isto tako, ukoliko nam se pojavljuju poteškoće pri otvaranju kukova – Bereginie nam jasno pokazuju da bi trebalo dublje vidjeti odnose sa roditeljima. Također, svaka vježba iz osobnog niza djeluje na određenu čakru, pa na taj način možemo poboljšati protok (ili osvijestiti poteškoću) u tim energetskim centrima.

Treća faza odnosi se na sakralni ples, drugim riječima – dolaskom do ove razine otvaramo protok ženske moći. Učimo kako osjetiti prostor, kako osjetiti energiju svoga bića, te kako biti u stanju time upravljati s određenom namjerom. Pokreti se tada izvode prateći nagone tijela koji nastaju kao savjeti u kojem smjeru ići. Kroz ples se prepuštamo svojim osjećajima, pratimo njih i dopuštamo da se događa proces koji je u tom trenutku potreban. Ugađamo svoje informacijsko polje, kodiramo prostor i dobivamo informacije iz njega. Taj efekt se postiže poštivanjem zakona kretanja energije kroz tijelo, izvedenih u posebnom stanju svijesti.

Vježbanjem dolazi do raznih spoznaja unutar nas koje grade bolje razumijevanje onoga što mi uistinu jesmo i što nas okružuje, otkrivamo stvarne potrebe, te imamo bolji uvid na čemu više ili manje poraditi. Sve skupa nas dovodi do jedne nove razine, a to je da istinski čujemo sebe. Tada možemo početi slušati sebe, drugim riječima – poslušati svoje biće.

 

Marina Marjanović

 

Ako vas zanima više, intervju s Marinom Marjanović pročitajte ovdje. 

IG @marina_bereginia

 

Foto: Marina Ćosić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.