Prirodni načini za smanjenje krvnog tlaka

afirmacije
20 afirmacija koje ti mogu promijeniti život
prosinac 4, 2018
Kako pomoću boje odabrati kristal za sebe?
prosinac 5, 2018
 

Ako promatramo porast zdravstvenih oboljenja u zadnje vrijeme, onda svakako povišeni krvni tlak zauzima visoko mjesto.

Na žalost osobe s hipertenzijom imaju 3x veću mogućnost da dožive infarkt od osoba s normalnim krvnim tlakom, 5x veću mogućnost da dođe do srčanog zatajenja te 8x veću mogućnost da dožive moždani udar.

Kako možeš znati je li tvoj krvni tlak povišen?

Hipertenzija se definira kao stalno povišena vrijednost sistoličkog (gornjeg) krvnog tlaka iznad 140 mmHg i/ili stalno povišenog donjeg (dijastoličkog) tlaka iznad 90 mmHg.

Optimalni krvni tlak za sve uzraste i spolove iznosi 120/80.

Premda se hipertenzija najčešće ne osjeća, zbog čega je prozvana tihim ubojicom, ona može poticati progresivne promjene u krvnim žilama, sve dok se ne pojavi prvi, dramatični znak takvog procesa: najčešće moždani udar ili srčani infarkt.

 

Što uzrokuje visoki krvni tlak?

Hipertenzija rijetko može biti posljedica nekog tumora, hormonalne ili bubrežne bolesti.

U preko 90 % slučajeva te bolesti nije moguće odrediti organske uzroke.

Zbog toga se ova najraširenija vrsta povišenog krvnog tlaka naziva esencijalna hipertenzija.

Niz velikih znanstvenih studija pokazao je da jednostavna prehrana i promjena u načinu života može za samo nekoliko tjedana riješiti najveći broj slučajeva esencijalne hipertenzije.

 

Esencijalna hipertenzija uzrokovana je raznim činiteljima:

SOL - velika količina u prehrani. Možda zvuči nevjerojatno, ali oko 80 % svjetskog stanovništva, kod kojeg je unos soli putem hrane nizak, ne zna što je to povišeni krvni tlak. Kod drugih naroda koji vole slanu hranu, bolest je epidemična i od nje pati gotovo polovina odraslog stanovništva. Amerikanci troše prosječno 10-12 g soli dnevno. To su cca 2-4 čajne žličice ili 10-20 puta više nego što je organizmu potrebno. U nas je stanje vrlo slično.

GOJAZNOST - kod gotovo svake osobe s izraženom prekomjernom tjelesnom težinom, kad-tad će se razviti hipertenzija. U pitanju je samo vrijeme.

NASLAGE NA STIJENKAMA KRVNIH ŽILA - sužene i začepljene krvne žile primoravaju organizam da poveća krvni tlak, kako bi krv ipak mogla stići do svih stanica tijela koje trebaju dovoljno kisika i hranjivih tvari za normalan rad.

NEDOSTATAK TJELOVJEŽBE

PUŠENJE

ESTROGEN - ovaj hormon koji se nalazi u tabletama za sprečavanje začeća, a koristi se i za ublažavanje simptoma menopauze, zadržava sol u tijelu i dolazi do debljanja. Samim time i on može uzrokovati povišeni krvni tlak i povećanje tjelesne težine, zbog zadržavanja suvišne tekućine u organizmu.

ALKOHOL - znanstvene studije su dokazale kako je čak i umjerena potrošnja alkohola odgovorna za 5-15 % svih slučajeva hipertenzije.

 

Postoji li neko drugo rješenje izuzev lijekova za povišeni krvni tlak?

Želiš li izbjeći nuspojave, koje na žalost donose neki lijekovi za hipertenziju, možeš razmisliti o alternativnim rješenjima.

Niz velikih znanstvenih studija pokazao je da jednostavna prehrana i promjena u načinu života može za samo nekoliko tjedana riješiti najveći broj slučajeva esencijalne hipertenzije.

1. smanjiti unos soli - koristiti himalajsku sol

2. koristiti isključivo svježe, neprocesuirane namirnice (sirova hrana)

3. smanjiti tjelesnu težinu

4. u prehranu uvrstiti više vlakana, a manje masnoća, što pomaže razrjeđivanju krvi

5. izbaciti alkohol iz prehrane

6. uvesti omiljenu tjelovježbu ili barem šetnju

Raduj se promjenama koje doprinose tvom zdravlju jer zdrav način života može zaustaviti proces starenja za čak 30-ak godina!

 

Za više recepata posjeti:

helenarawandlifestyle

gen.hr

blendologia.eu

 

Foto: Pinterest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.